19.3.19

Το ΓΕΕΘΑ παραδέχθηκε για πρώτη φορά παραβιάσεις από τουρκικό UAV - Ερντογάν: «Δοκιμάζουν την υπομονή μας στο Αιγαίο»!

Μεγάλο είναι το κλίμα ανησυχίας στο ΓΕΕΘΑ αναφορικά με την ένταση που κτίζουν μεθοδικά και σταδιακά οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Αυτό γιατί η ένταση δεν αφορά στο στρατιωτικό επίπεδο μόνο, αλλά ξεκινά από την κορυφή του τουρκικού κράτους τον ίδιο τον πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν με τις πυριφλεγείς και προσβλητικές δηλώσεις του για την Ελλάδα.

To ΓΕΕΘΑ παραδέχθηκε για πρώτη φορά σήμερα επίσημα ότι υπήρξε παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικό μη Επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο έστειλαν οι Τούρκοι για να καταγράψουν αντιδράσεις.
Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα, 3 σχηματισμοί με 2 ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16 και άλλο ένα ζεύγος εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom/Terminator, καθώς και 3 μεμονωμένα αεροσκάφη, από τα οποία 2 CN-235 ναυτικής συνεργασίας της αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, καθώς και ένα Μη Επανδρωμένο Αεροόχημα (UAV),συνολικώς 9 αεροσκάφη, από τα οποία 2 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 35 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Δεν σημειώθηκε καμία εμπλοκή με τα μαχητικά αεροσκάφη ετοιμότητας της ΠΑ, που απογειώνονται, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις για να τα αναχαιτίσουν.
Αυτή τη φορά όμως απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν ένα… UAV των Τούρκων.
Έξαλλος ο Ερντογάν για Κωνσταντινούπολη: Είναι η πόλη του Ισλάμ
Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος έκανε νέες αναφορές στην Κωνσταντινούπολη παραφράζοντας το όνομα της υποστήριξε πως είναι πόλη του Ισλάμ!
Στις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7 ανέφερε πως «υπάρχουν δηλώσεις του γιου του Νετανιάχου. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές στο όνομα Κωνσταντινούπολη. Άρα ακόμα υπάρχουν σκέψεις στην ψυχή τους για κάτι τέτοιο. Ας καταλάβουν όμως πως εδώ είναι Ισλάμπολ (πόλη του Ισλάμ) Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει Κωνσταντινούπολη, ούτε η σκέψη αυτή ούτε τέτοια όνειρα».
Χθες πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανοίξει τον… χορό των αναφορών για την Κωνσταντινούπολη απειλώντας με… φέρετρα:
«Την ᾽᾽Ιστανμπούλ´´δεν θα μπoρέσετε να την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη. Εμείς είμαστε εδώ και 1000 χρόνια. Όποιος επιχειρήσει να μας απομακρύνει από εδώ, θα φύγει με το φέρετρο του όπως το κάναμε στο παρελθόν».
Ο Τούρκος πρόεδρος στην ίδια ομιλία από τα Δαρδανέλια αναφέρθηκε και στο θέμα του Αιγαίου και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο: «Στην Κύπρο δοκιμάζουν την υπομονή μας καθως παραβιάζουν τα δικαιώματα μας.
Στο Αιγαίο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς προσπαθούν να μας περιορίσουν να μην μπορούμε να πατάμε το πόδι μας».
pronews