11.3.19

Πρόταση ανταλλαγής των αγαλμάτων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια



Τίμος Φακαλής


Τι δήλωσε στο ethnos.gr ο γλύπτης και καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Βαρώτσος, τι είχε πει ο Δήμαρχος Σκοπίων στο Έθνος της Κυριακής τον περασμένο Ιούνιο
Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση ανταλλαγής αγαλμάτων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων η οποία έπεσε στο τραπέζι πριν λίγες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να μεταφερθεί το γνωστό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου ο «Δρομέας» στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και στη θέση του να τοποθετηθεί ο έφιππος πολεμιστής που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο και βρίσκεται στην γειτονική πρωτεύουσα.

«Πριν τρεις μέρες είχα συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Μου μετέφερε την πρόταση και άκουσε τις απόψεις μου. Δεν μπορώ να σας πω τι απάντησα. Το σίγουρο είναι ότι επιβεβαιώνω την συγκεκριμένη πρόταση» είπε στο ethnos.gr ο Κώστας Βαρώτσος.
Ο Δρομέας

Ο δρομέας, δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που οργάνωνε ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ και αντιδημαρχίας πολιτισμού Σταύρου Ξαρχάκου. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Βαρώτσος είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ΧΙΧ Biennale του Σάο Πάολο. Το γλυπτό, από γυαλί και σίδερο, σχεδιάστηκε αρχικά με πρόθεση να τοποθετηθεί, όπως και τα έργα των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και να παραμείνει εκεί περίπου για ένα μήνα, δηλαδή όσο θα διαρκούσαν τα «Δρώμενα». Εγκαταστάθηκε αρχικά στην Ομόνοια, πριν αποφασιστεί η μεταφορά του στο Χίλτον, λόγω των εργασιών του μετρό.
Επιβεβαίωση του Εθνους της Κυριακής

Την δωρεά αγαλμάτων από τα Σκόπια στην Αθήνα ως κίνηση καλής θέλησης είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο δήμαρχος Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του τότε στην Αθήνα.
Διαβάστε το απόσπασμα...

-Ως δήμαρχος ηγείστε από την πρώτη στιγμή μιας προσπάθειας απομάκρυνσης fake αγαλμάτων που βρίσκονται στην πόλη και τα οποία τοποθέτησε ο Ν. Γκρούεφσκι. Πώς πάει αυτό το πρότζεκτ;

Από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκα στο φτιασίδωμα και στη μνημειοποίηση της πόλης την οποία επιχείρησε ο Γκρουέφσκι. Δεν ήμουν ικανοποιημένος με αυτό που έβλεπα καθημερινά στους δρόμους των Σκοπίων. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν νιώθω ότι είναι μέρος της ιστορίας μας και δεν έχω πρόβλημα με αυτό το γεγονός. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία δεν έχω πρόβλημα να χαρίσω κάποια από τα αγάλματα στη Ελλάδα ως ένα δώρο.

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα φέρει στο φως η κυβέρνηση και αν αυτή υπογραφεί και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αν είμαστε προσεχτικοί. Δυστυχώς σήμερα υποφέρουμε από τις συνέπειες ανεύθυνων πολιτικών του Νίκολα Γκρουέφσκι και της κακής επιλογής του να θέσει ως προτεραιότητα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Γι αυτό πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε κάτι που ανήκει στους δικούς μας πολίτες.

Μαζί με τον συντάκτη του Έθνους Τίμο Φακαλή

-Μπορεί να περπατήσει πρακτικά η συμφωνία

Η συμφωνία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα Όσο πιο ξεκάθαρα θα είναι τα στάδια τόσο μεγαλύτερη πρόοδος θα επιτυγχάνεται και θα είναι καλύτερο και για τις δύο πλευρές. Εκτιμώ ότι κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας κάποια προβλήματα είναι πολύ πιθανό να προκύψουν. Είμαστε εδώ για να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Η δουλειά όλων των ανθρώπων που έχουν εκλεγεί για να καθοδηγούν την χώρα είναι για να λύνουν προβλήματα και να σταματούν να δημιουργούν νέα.

Αυτή είναι η άποψη μας ως Σοσιαλοδημοκράτες εδώ στα Σκόπια. Με την ίδια υπευθυνότητα εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσουν και οι πολιτικοί αυτού του χώρου στην Ελλάδα τη συμφωνία και τις δυσκολίες που θα ανακύψουν. Αλλά και από την αντιπολίτευση περιμένω στη Ελλάδα-μετά το πρώτο κύμα αντιδράσεων- να γίνουν πιο ρεαλιστές και οραματιστές όπως και η θέση του πρωθυπουργού τους.
ethnos.gr