3.3.19

Πρωτοφανές: Η ΕΕ απείλησε τα Τίρανα ότι θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Αλβανίας αν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις!


Η ΕΕ διά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, απείλησε τόσο  στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα όσο και στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, Σαλί Μπερίσα, Μόνικα Κρουεμάδι, ότι... θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, καθώς εκτιμά ότι «η Αλβανία είναι στο κατώφλι ενός εμφυλίου πολέμου και αυτό πρέπει να αποτραπεί οπωσδηποτε»

Επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη και επικίνδυνη» στην Αλβανία που συγκλονίζεται από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση Ράμα.
Ο Ταγιάνι μίλησε μάλιστα και για «Μυστικές υπηρεσίες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Αλβανίας», χωρίς να προσδιορίζει ποιες είναι αυτές.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ απειλεί να αναλάβει αυτή την διακυβέρνηση μιας ξένης χώρας που δεν είναι καν μέλος της!
Ποιος είπε ότι η αποικιοποίηση της Ελλάδας με το έρεβος των Μνημονίων δεν άνοιξε την όρεξη στις Βρυξέλλες να συνεχίσουν και με χώρες που δεν είναι ούτε καν μέλη της;
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την σταθερότητα και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αναλάβουμε προσωρινά την διακυβέρνηση της χώρας»δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ταγιάνι.
Την Πέμπτη οι διαδηλωτές επιχείρησαν πρώτα να εμποδίσουν τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εισέλθουν στη Βουλή και στη συνέχεια επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θεωρούν τη Βουλή παράνομη και επανέλαβαν, το αίτημά τους για παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, από τον οποίο ζητούν όχι απλώς να παραιτηθεί αλλά και να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσα κάλεσε την αστυνομία να εισέλθει στη Βουλή και να συλλάβει, τους εγκληματίες, όπως τους χαρακτήρισε, κυβερνητικούς βουλευτές, «Πριν το κάνει ο λαός».
Μάλιστα, σήμερα κάλεσε τους οπαδούς του σε πολιτική ανυπακοή και σχολιάζοντας την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Πόλεμο θέλετε πόλεμο θα έχετε», ενώ απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε: «Σπάστε τους τα λάστιχα των αυτοκινήτων, σπάστε τους τα τζάμια σε όποιον αδίκως σας τιμωρεί».
Ανακοίνωσε,δε, ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να οργανωθεί ακόμα μεγαλύτερη και μαχητικότερη διαδήλωση στα Τίρανα, με αίτημα την διενέργεια των εκλογών του Ιουνίου από υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Λάδι στη φωτιά του τεταμένου πολιτικού κλίματος έριξαν τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις δυτικών παραγόντων.
Ειδικότερα, ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα , Bernd Borchardt, σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι στην Αλβανία κυκλοφορούν 2 δισεκατομμύρια “βρώμικα” ευρώ προερχόμενα από ναρκωτικά, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στις επικείμενες εκλογές.
pronews