18.3.19

Ουτρέχτη: Πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία της πόλης με 3 νεκρούς και 9 τραυματίες – Η αστυνομία αναζητά 37χρονο Τούρκο (φωτογραφίες)


Συναγερμός έχει σημάνει στην Ουτρέχτη όπου σε σταθμό του τραμ έξω από το κέντρο της πόλης ένας ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε συρμό. Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και εννιά τραυματίστηκαν από την επίθεση, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Η αστυνομία θεωρεί πλέον ως πιο πιθανή την εκδοχή του τρομοκρατικού χτυπήματος, ενώ ο δράστης παραμένει ασύλληπτος.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ουτρέχτης ανέφερε στο Reuters πως περιστατικά με πυροβολισμούς έχουν σημειωθεί και σε άλλα σημεία της πόλης.
Η ολλανδική αστυνομία με ανακοίνωση της δήλωσε ότι αναζητεί έναν 37χρόνο Τούρκο, ο οποίος πιστεύει ότι συνδέεται με την σημερινή επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.
«Η αστυνομία σας ζητά να προσέχετε για τον Γκοκμάν Τανίς, 37χρόνο Τούρκο, ο οποίος συνδέεται με το πρωινό περιστατικό», γράφει η ανακοίνωση της αστυνομίας.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί από την επίθεση που εξαπέλυσε ο δράστης μέσα σε τραμ στην Ουτρέχτη, το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Το θύμα είναι καλυμμένο με σεντόνι και κείτεται πάνω στις σιδηρογραμμές ανάμεσα σε δύο βαγόνια, σύμφωνα με όσα μετέδωσε δημοσιογράφος του ANP.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένοπλος άνοιξε πυρ στοχεύοντας προς τους επιβάτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον σταθμό του τραμ.
Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από την αστυνομία, η οποία ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η επίθεση να είχε «τρομοκρατικά κίνητρα».
Σύμφωνα, επίσης, με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης δεν έχει ακόμη συλληφθεί.
At least one person has been killed and several have been injured after a shooting on a tram in the Dutch city of Utrecht.

Follow this breaking story here as police investigate a 'possible terrorist motive': http://po.st/yIxgZh 
431 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Η αστυνομία έδωσε οδηγίες στα σχολεία της Ουτρέχτης να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές. Επίσης, αύξησε στο μέγιστο το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε όλη την επαρχία της Ουτρέχτης.
Οι αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για αρκετά άτομα τραυματισμένα, επιβεβαιώθηκαν και επισήμως από την ολλανδική αστυνομία, η οποία απέκλεισε την πλατεία.
Ασθενοφόρα και στελέχη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έχουν σπεύσει στο σημείο, ενώ επί τόπου επιχειρούν αυτή την ώρα και τρία ελικόπτερα που σαρώνουν από αέρος την περιοχή.
Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στις 10:45 το πρωί (τοπική ώρα).
H αστυνομία έχει ζητήσει από τους πολίτες να μην προκαλούν συμφόρηση στους δρόμους ώστε να μην εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενοφόρων, ενώ ανέπτυξε επιτόπου μονάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η επίθεση μπορεί να είναι τρομοκρατική.
«Πυρά στην πλατεία της 24ης Οκτωβρίου. Πολλές σφαίρες. Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης», ήταν το μήνυμα της αστυνομίας στο Twitter που διευκρίνισε πως πρόκειται για «πυροβολισμούς μέσα σε ένα τραμ».
Η αστυνομία της Ολλανδίας ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και σε άλλες ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας.
Ο δράστης της επίθεσης, με τουλάχιστον έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες σε βαγόνι τραμ στο κέντρο της Ουτρέχτης, έχει διαφύγει, ανακοίνωσε η ολλανδική αστυνομία, η οποία κάλεσε τα σχολεία της πόλης να κλείσουν τις πόρτες τους.
Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στην επίθεση να συμμετείχαν περισσότεροι τους ενός ένοπλοι.

Πηγή: Reuters, BBC/ kathimerini