14.3.19

ΠολιτικήΧάρισαν €241 εκ. στις φαρμακευτικές το 2006-2010! «Ξέχασαν» να εισπράξουν τo rebate


Εγκληματική αμέλεια-ολιγωρία υπουργών ή εσκεμμένη παράλειψη. Καταλογίζονται τώρα τα ποσά, θα αναζητηθούν ευθύνες

Μια άλλη πτυχή του «διαρκούς σκανδάλου» με τα φάρμακα  έρχεται στο φως και θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης, αλλά και αναζήτησης πολιτικών ευθυνών:
Κυβερνήσεις και υπουργοί της περιόδου 2006-2010 χάρισαν σε φαρμακευτικές εταιρείες 241 εκατ. ευρώ, παραλείποντας να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις για την είσπραξη των ποσών που δικαιούνταν να λάβει το Δημόσιο  ως επιστροφή (έκπτωση) επί του τζίρου των φαρμάκων!
Η σκανδαλώδης «παράλειψη» που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία στο Δημόσιο, διαπιστώθηκε μετά από εμπεριστατωμένους ελέγχους που διενήργησαν το υπουργείο Εργασίας και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Ο φάκελος με τα στοιχεία απεστάλη ήδη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Θα φθάσει εν συνεχεία στα χέρια εισαγγελέων, προς περαιτέρω διερεύνηση, καταλογισμό ευθυνών και άσκηση διώξεων.
Επί του παρόντος δεν  μπορεί να ειπωθεί αν πρόκειται για εγκληματική αμέλεια-ολιγωρία υπουργών και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, ή αν η μη έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την είσπραξη των ποσών του rebate ήταν εσκεμμένη παράλειψη, προκειμένου να καρπωθούν τα χρήματα οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Την υπόθεση αποκάλυψε σήμερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, παρουσιάζοντας λεπτομερή στοιχεία για τα ποσά που «χαρίστηκαν» την επίμαχη περίοδο στις  φαρμακευτικές επιχειρήσεις,
Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι την περίοδο 2006-2010, «λόγω μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων το ελληνικό Δημόσιο δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ».
Η υπουργός  είπε ότι μόλις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιλήφθηκε το ζήτημα, προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, αλλά και να λάβει το Δημόσιο τα ποσά που δικαιούται.
Αφορμή για να ελέγχθεί το θέμα ήταν ερωτήματα που τέθηκαν από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κ. Αχτσιόγλου:
 • Για τα έτη 2006-2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ήταν ύψους 134 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ.
 • Για το 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate.
 • Για την περίοδο 2009 έως και 2010 διαπιστώσαμε ότι αν και καθορίστηκαν οι οφειλές με βάση νεότερο νόμο και νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά εξ αυτών ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών που δεν κατέβαλαν αυτά που όφειλαν. Οι οφειλές για τα έτη αυτά ανέρχονται σε 40 εκ. ευρώ.
 • Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ:
 1. Για το 2006 και για το 2007 περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ
 2. Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση) 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
 3. Για το 2009 υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
 4. Για το 2010 υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ".
Εν συνεχεία, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε: "Αμέσως μόλις η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας αντιλήφθηκε το ζήτημα προχωρήσαμε στις εξής συγκεκριμένες ενέργειες:
 • Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και το αρμόδιο σήμερα Υπουργείο για την είσπραξη του rebate, που είναι το Υπουργείο Υγείας. (Από το 2012 η εποπτεία και ο έλεγχος του ΕΟΠΥΥ, που είναι υπεύθυνος για την είσπραξη του Rebate, ανήκει στο Υπουργείο Υγείας).
 • Έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να γίνει έλεγχος για το θέμα καθ’ όλη τη συγκεκριμένη περίοδο και να σταλεί αναλυτικός φάκελος με στοιχεία στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, πράγμα το οποίο έγινε.
 • Υπέβαλα σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να διαθέσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα στο ΝΣΚ. Το θέμα θα εξεταστεί στην ολομέλεια του ΝΣΚ στις 21 Μαρτίου.
Το πιο σημαντικό:
 • για τα έτη 2009-2010 έχουμε προχωρήσει ήδη στη βεβαίωση στην εφορία των ποσών του rebate, τα οποία δεν είχαν εισπραχθεί και ούτε είχαν βεβαιωθεί ως οφειλόμενα.
 • Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε βεβαιώσει 26,4 εκατ. ευρώ για τα έτη 2009 -2010 και ολοκληρώνουμε με τη βεβαίωση των υπολοίπων.
Για τα έτη 2006-2007-και 2008, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο μέσω του ΕΟΠΥΥ εισπράττει πλέον το Rebate, θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα λάβει τα ποσά που δικαιούται για το rebate. Όλα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν. Με νομοθετική παρέμβαση θα καλύψουμε τα έτη που έμειναν ουσιαστικά χωρίς εφαρμογή του rebate και με βεβαιώσεις ποσών καλύπτουμε ήδη όσα δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο".
"Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που αφορά δημόσιο χρήμα, που αφορά σε τελική ανάλυση λεφτά των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων. Με τη σημερινή συνέντευξη ενημερώνουμε τους πολίτες για μια ακόμη περίπτωση ζημιογόνας διαχείρισης δημοσίου χρήματος που συνέβη στη χώρα κατά τη θητεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, για ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε και δεν αντιμετωπίστηκε στη θητεία προηγούμενων κυβερνήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, να αποκαλύψει κάθε τέτοια περίπτωση κακοδιαχείρισης, να αναζητήσει και το τελευταίο ευρώ που πρέπει να οδηγηθεί στα δημόσια ταμεία, και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ", σημείωσε η υπουργός Εργασίας
"Η αναζήτηση και ο πιθανός καταλογισμός ευθυνών για παραλείψεις που έγιναν εκείνη την περίοδο είναι υπόθεση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Οι πολιτικές ευθύνες είναι, προφανώς, αυτονόητες όταν δεν διασφαλίζεται η είσπραξη χρημάτων τα οποία οφείλονται στο Δημόσιο. Οι πολιτικές αυτές ευθύνες βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν για σειρά ετών στα αζήτητα χρήματα που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο. Από την πλευρά μας, αναλαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον", κατέληξε.
sofokleousin.gr