17.3.19

«Ηνίοχος 2019»: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα μαχητικά F-35A Lightning II - Nτεμπούτο στο Αιγαίο (βίντεο)

Αντίστροφα μετρούν στην Πολεμική Αεροπορία αλλά και την αεροπορική βάση Ανδραβίδας οι μέρες για την έναρξη της πολυεθνικής άσκησης "Ηνίοχος 2019" όπου για πρώτη φορά θα κάνει ντεμπούτο στο Αιγαίο το μαχητικό 5ης γενιάς F-35A Lightning II της Ιταλικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare).

Η άσκηση ξεκινά την 1η Απριλίου και αποτελεί την μεγαλύτερη άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που φιλοδοξεί να μετατραπεί στη μεγαλύτερη αεροπορική ασκηση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο!
Η μεσαίας κλίμακας αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η οποία βρίσκεται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών. Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στον επερχόμενο «Ηνίοχο», η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιταλία συν μια ακόμη χώρα από τη Μ. Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κοσμήσουν την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα.
Η έλευση των F-35 των Ιταλών (τετράδα ή ζεύγος αεροσκαφών, δεν έχει ξεκαθαρίσει), είναι η πρώτη φορά που μαχητικά 5ης γενιάς θα συμμετέχουν στον Ηνίοχο αλλά και η πρώτη φορά που η 5η γενιά βγαίνει εκτός των στενών εθνικών πλαισίων από τις Aεροπορίες που τα χρησιμοποιούν έως σήμερα, σε μια πολυεθνική άσκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα έξι ιταλικά μαχητικά θα φέρουν ανακλαστήρες ραντάρ που αυξάνουν τη ραδιοδιατομή (RCS) όχι μόνο κατά τη μετάβαση από και προς την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην άσκηση.
Ετσι θα δοθεί ευκαιρία για μια πρώτη επαφή των ιπταμένων της ΠΑ μ’ έναν τύπο αεροσκάφους που θ’ αποτελέσει αντίπαλο στο Αιγαίο.
Στον Ηνίοχο 2019 συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι παρακάτω χώρες:
Η Ελλάδα με F-16 BLOCK 30/50/52+/M, F-4, M-2000, EMB-145H AEW&C, οι ΗΠΑ με F-15, το Ισραήλ με F-16 & F-15, η Ιταλία με TORNADO & F-35A Lightning II, η Κύπρος με AW-139.
Παρατηρητές θα έρθουν από πολλές χώρες.
H άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:
ΦΑΣΗ 1: Προετοιμασία
ΦΑΣΗ 2: Παράταξη δυνάμεων
ΦΑΣΗ 3: Φάση εκτέλεσης: 1-έως 12 Απριλίου του 2019
DV DAY: 3 Απριλίου
Αποστολές
-Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).
-Προσβολή Αεροδρομίου.
-Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).
-Προσβολής Στόχων επιφανείας.
-Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).
-Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).
Στο οπλοστάσιο της Aeronautica Militare βρίσκονται έξι μαχητικά F-35A Lightning II που ανήκουν στη δύναμη της 13ης Μοίρας (13º Gruppo) της 32ης Πτέρυγας (32ο Stormo) “Cap. Pil. Armando Boetto”, που εδρεύει στην αεροπορική βάση Amendola, στην επαρχία της Foggia, στην κεντρική Ιταλία.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να δοθεί μήνυμα-"απάντηση" στην "Γαλάζια Πατρίδα" των Τούρκων έστω και με μια μη εθνική αλλά συμμαχική άσκηση...
Ιστορία
Η Άσκηση «Ηνίοχος» ξεκίνησε στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 ως Αεροπορική άσκηση μικρής κλίμακας με αντικείμενο στην διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων σύμφωνα με το Βασικό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Δόγμα Μεικτών Επιχειρήσεων, το Διακλαδικό Δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, καθώς και τα τότε υφιστάμενα Σχέδια και προοδευτικά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως.
Η Άσκηση είχε ως Αντικειμενικό Σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση μικτών και σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO) σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της ΠΑ και τα Εθνικά σχέδια, σε περιβάλλον που προσομοιάζει κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση, ώστε να δοκιμάζονται και αξιολογούνται τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια και οι ακολουθούμενες τακτικές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.
Για την εκτέλεση και τη διεξαγωγή της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής μεταστάθμευε στη Λάρισα, όπου χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΑΤΑ, συγκροτούσε το «Λευκό Επιτελείο», ένα όργανο υπεύθυνο για τον βέλτιστο συντονισμό και τη σχεδίαση των αποστολών της Άσκησης, ενώ τα Α/Φ μεταστάθμευαν στην Λάρισα, στην 110ΠΜ από όπου και εκτελούσαν τις αποστολές τους.
Το 2005, αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής της Άσκησης, με τα Α/Φ που συμμετέχουν, να επιχειρούν από τις μητρικές τους Μονάδες, ενώ η συγκρότηση του «Λευκού Επιτελείου», η σχεδίαση και ο συντονισμός της, υλοποιούνται πλέον από το ΚΕΑΤ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας με σύγχρονα μέσα επιτήρησης των αεροπορικών επιχειρήσεων.
Τον Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η μετεξέλιξη και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της Άσκησης, με κύριο χαρακτηριστικό την αλλαγή της μεθόδου σχεδίασης και εκτέλεσης, υιοθετώντας την επί τόπου σχεδίαση και εκτέλεση των αποστολών (SINGLE BASE CONCEPT) και η διεύρυνσή της, σε μεσαίας κλίμακας, δημιουργώντας έτσι ένα ρεαλιστικό και παράλληλα απαιτητικό περιβάλλον, με έναν εντατικό και παρατεταμένο ρυθμό επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης των ασκούμενων δυνάμεων.
Τον Απρίλιο του 2015, η Άσκηση «Ηνίοχος» διεξάγεται για πρώτη φορά υπό μορφή INVITEX, με τη συμμετοχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) και διμοιρίας των Ειδικών Δυνάμεων (SOF) της USAFE ως JTAC.
pronews