13.2.19

Πολεμικό Ναυτικό: Αγορά ελικοπτέρων MH-60R - Πόσα και πως θα αγοραστούν


Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5096/29-01-2019) με θέμα: «Σχετικά με την αγορά 2 ελικοπτέρων τύπου ΜΗ-60R από την Lockheed Martin»

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Κούζηλος με θέμα «Σχετικά με την αγορά 2 ελικοπτέρων τύπου MH-60R από την Lockheed Martin» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Την παρούσα χρονική περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ενεργοποίησης υποπρογράμματος πρόσκτησης (4) ελικοπτέρων (Ε/Π) τύπου MH-60R μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).


Τέλος, η υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας, θα επιφέρει:

α. Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου των Ε/Π του Π.Ν. λόγω της αντικατάστασης μέρους ή και του συνόλου της δύναμης των Ε/Π ΑΒ-212 με σύγχρονα Ε/Π, νέου τύπου, όμοιας πλατφόρμας με τα κατεχόμενα Ε/Π S-70 και σημαντικά αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

β. Ενίσχυση της ομοιοτυπίας του στόλου των Ε/Π του Π.Ν. με έμμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ομογενοποίηση της πλατφόρμας, των κινητήρων, των διαδικασιών συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

http://www.enoplos.gr