16.2.19

ΗΠΑ: «Κανονικά οι παραδόσεις των F-35 ακόμη και στην περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει S-400»

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πριν από λίγο ότι εάν η Τουρκία δεν ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400 τότε οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να  αποδεσμεύσουν τα συστήματα Patriot για την Τουρκία.

«Το έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία: Δεν πρόκειται να παραλάβει τους Patriot εάν προχωρήσουν στην προμήθεια των S-400’» δήλωσε.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η προμήθεια των S-400 θα επηρεάσει το ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35 χωρίς ωστόσο να πει τίποτα για ακύρωση της προμήθειας του αεροσκάφους αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παραλαβές των αεροσκαφών θα συνεχιστούν κανονικά.
«Η πώληση των S-400 θα έχει επίσης επίπτωση στο ρόλο της Τουρκίας στο διεθνές πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35», είπε πιο συγκεκριμένα.
Η συμφωνία για την πώληση των Patriot στην Τουρκία, εάν γίνει, εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 3,5 δισ.$ και θα αφορά την πώληση 80 βλημάτων MIM-104E και 60 PAC-3 όπως και των εκτοξευτών.
U.S. official says unless Turkey cancels S-400 purchase from Russia, U.S. will not sell Patriot system to Turkey.

U.S. official: “We have been clear with Turkey. They will not receive the Patriot if they purchase the S-400."
45 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η προμήθεια των S-400 δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα, απορρίπτοντας κάθε πιθανότητα ακύρωσης της παραγγελίας.