13.2.19

Ντοκουμέντο: Έτσι χάνουμε το Αιγαίο «χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα» - Σήμερα η μοιραία συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ

Στο Βουκουρέστι σήμερα οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας ψάχνουν «διαύλους επικοινωνίας» για να μειώσουν την ένταση στο Αιγαίο και την ίδια στιγμή η Άγκυρα εφαρμόζει συνεχείς και μόνιμες επιθετικές ενέργειες που συνιστούν εχθρική απειλή σε βάρος της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο, με στόχο να καταστεί αυτό τουρκική επικράτεια.

Αναλυτικότερα:
Η Τουρκία αυτή την στιγμή και αμέσως μετά την «κατευναστική συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, παραβιάζοντας το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας, (ΟΗΕ,ICAO IMO, Συνθήκη Λωζάννης και Παρισίων) έχει εκδώσει τις ΝΟΤΑΜ Α0035 Α0038 και Α0039 μέσα στο 2019 με τις οποίες θα εκτελεί αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά για όλο το 2019 σε τρεις περιοχές 1,2,3 (με κόκκινο χρώμα στο χάρτη), οι οποίες επισήμως για την ελληνική πλευρά (ΥΠΕΞ ΥΕΘΑ και Μεταφορών) καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία και βρίσκονται εντός του FIR  Αθηνών, γεγονός που συνιστά εχθρική ενέργεια σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0210/2019 για εκτέλεση αεροναυτικών ασκήσεων με πυρά και χωρίς εντός του FIR Αθηνών, σε δέκα περιοχές του Αν. Αιγαίου, οι οποίες περιλαμβάνουν και 12 ελληνικά νησιά.
Οι τρεις περιοχές της ελληνικής άσκησης 7-GK, 8-GL και 9-GP (με μπλε χρώμα στο χάρτη) επικαλύπτουν τρεις παράνομες τουρκικές περιοχές.
Η Τουρκία ζήτησε από την Αθήνα να τροποποιήσει τα όρια των τριών περιοχών της ελληνικής άσκησης για να μην… επικαλύπτουν τις τρεις παράνομες τουρκικές περιοχές. Γεγονός που δηλώνει ότι η Τουρκία με στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά μέσα προσπαθεί να εκτοπίσει την Ελλάδα από το Αν Αιγαίο, δυτικά του 25 μεσημβρινού- μέση του Αιγαίου.
Η Αθήνα φυσικά αρνήθηκε να τροποποιήσει τις τρεις δικές της περιοχές, με αποτέλεσμα η Τουρκία να εκδώσει τη ΝΟΤΑΜ Α0612/19. Με τη ΝΟΤΑΜ αυτή, που είναι ομοίως παράνομη, η Τουρκία ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι «επειδή η Ελλάδα αρνήθηκε να τροποποιήσει τις τρεις περιοχές που επικαλύπτουν τις τρεις τουρκικές περιοχές η ελληνική ΝΟΤΑΜ0210/19 είναι άκυρη Και χωρίς καμιά ισχύ και ΜΟΝΟΝ οι τρεις τουρκικές ΝΟΤΑΜ παραμένουν σε ισχύ και είναι αποτελεσματικές»
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Στην πράξη δηλαδή, η Τουρκία δεν ακύρωσε μόνον τις τρεις περιοχές της ελληνική άσκησης που επικαλύπτουν  τις τρεις τουρκικές, αλλά ακύρωσε ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της ελληνικής ΝΟΤΑΜΑ0210/19 που περιλαμβάνει και τις δέκα περιοχές της ελληνικής άσκησης.
Παράλληλα η Τουρκία εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0538 που αναφέρεται και πάλι στην ελληνική αεροναυτική άσκηση στις δέκα περιοχές για να δηλώσει διεθνώς ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη Λωζάννης και Παρισίων που επιβάλουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης  στα νησιά του Αν Αιγαίου, διότι εκτελεί ασκήσεις που απαγορεύονται στα νησιά Σαμοθράκη, Αη Στρατη, Ψαρά Χίο Ικαρία Λήμνο Λέσβο Σάμο Τήλο Χάλκη Καστελόριζο και Πάτμο» τα οποία μάλιστα αναφέρει με τουρκικά ονόματα, ενώ τα  νησιά Αη Στράτης και Ψαρά δεν περιλαμβάνονται σε καμία Συνθήκη ή Σύμβαση.
Δυστυχώς όμως η Αθήνα έχει συντάξει μια απαντητική ΝΟΤΑΜ «για όλες τις χρήσεις», με την οποία τσουβαλιάζει όλα τα νησιά μαζί, είτε περιλαμβάνονται σε Συνθήκες είτε όχι...
Η πάγια ελληνική απαντητική ΝΟΤΑΜ αναφέρει ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει τη διεθνή νομιμότητα και οι ελληνικές αρχές απορρίπτουν την προσπάθειας της Τουρκίας να εισάγει στο περιεχόμενο των ΝΟΤΑΜ πολιτικές θέσεις...» καθιστώντας έτσι ένα  ανύπαρκτο θέμα υπαρκτό και μάλιστα διμερές πολιτικό .
Και τούτο γιατί η Συνθήκη της Λωζάννης ΔΕΝ απαγορεύει να εκτελούν  ασκήσεις οι ΕΔ στα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο Λέσβο Χίο Σάμο και Ικαρία. Ακόμα  και η Συνθήκη των Παρισίων (που είναι πολύ σκληρή για την Ελλάδα) ΔΕΝ απαγορεύει ασκήσεις των ΕΔ στα Δωδεκάνησα.
Με αυτή τη μόνιμη και παράνομη τακτική η Τουρκία παρουσιάζει διεθνώς το Αν Αιγαίο του FIR Αθηνών ως προβληματική περιοχή και επικίνδυνη για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, πλείστα από τα οποία για λόγους ασφαλείας πτήσεων επιλέγουν το FIR Κων/λης με αποτέλεσμα πάνω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τα τέλη διαδρομής των πολιτικών αεροσκαφών να πηγαίνουν στην τσέπη του κ. Ερντογάν.
Πέραν αυτού όμως η Τουρκία, με αυτό το πλήθος των τουρκικών ΝΟΤΑΜ δηλώνει διεθνώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα διότι παράνομα έχει ορίσει 10νμ εθνικό εναέριο χώρο και απαιτεί σχέδια πτήσης για το FIR Αθηνών, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει πλασματικό ανύπαρκτο και χωρίς νομική βάση, για αυτό και τα τουρκικά F-16 δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης και δεν θα προσεγγίζουν  μόνον τα 6νμ που θεωρούν ότι είναι ο νόμιμος ελληνικός εθνικός εναέριος χώρος.
Με αυτές τις συνεχείς και μόνιμες επιθετικές ενέργειες που συνιστούν εχθρική απειλή σε βάρος της Ελλάδας, η Άγκυρα μετατρέπει τα πάντα στο Αν Αιγαίο του FIR Αθηνών (μέση Αιγαίου και ανατολικά) σε τουρκικό βιλαέτι, χτίζοντας ένα νέο τείχος, (όχι σαν και αυτό του Βερολίνου που κατεδαφίστηκε), με στόχο να καταστεί το Αν Αιγαίο τουρκική επικράτεια
pronews