2.2.19

Κοινωνικός αναβρασμός στη Γαλλία: Τα Κίτρινα Γιλέκα ξανά στους δρόμους


Καμία υποχώρηση στα δικαιώματά τους δεν δέχονται τα Κίτρινα Γιλέκα. Βγήκαν ξανά στους δρόμους για ένα ακόμα σαββατοκύριακο!

Εν μέσω έντονης πολεμικής για τη χρήση όπλων εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών (LBD) από την αστυνομία, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν σήμερα στο Παρίσι εναντίον των αστυνομικών βιαιοτήτων κατά τη 12η ημέρα της κινητοποίησής τους που σηματοδοτείται από νέες συγκεντρώσεις σ’ όλη τη Γαλλία, κυρίως στη Βαλάνς.

Την επομένη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να διατηρήσει τη χρήση των αμφιλεγόμενων εκτοξευτήρων αμυντικών σφαιρών (LBD) στις διαδηλώσεις, μια «μεγάλη πορεία των τραυματιών» προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα με αίτημα την απαγόρευση του «LBD-40 και των βομβίδων GLI-F4 και GMD», δυόμισι μήνες μετά την έναρξη του κινήματος.
«Για να τελειώνουμε με την υπερβολική βία που επιβάλλει η κυβέρνηση για να σπάσει την αμφισβήτηση», οι διαδηλωτές καλούνται να έρθουν με «επιδέσμους στο μάτι, νάρθηκες, να βάλουν κόκκινο στα κίτρινα γιλέκα εν είδει αίματος», σύμφωνα με τις εκκλήσεις στο Facebook.
Στο Παρίσι, τη Λιόν ή το Μονπελιέ, οι διαδηλωτές σκοπεύουν να καταγγείλουν κυρίως την προσφυγή στα LBD, αυτά τα μη θανατηφόρα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 9.200 φορές από την αρχή της κινητοποίησης και κατηγορούνται ότι προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως στον Ζερόμ Ροντρίγκες, μια από τις κεντρικές προσωπικότητες των «κίτρινων γιλέκων».

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» θα διαμαρυρηθούν κατά της προσφυγής στα LBDΤα «Κίτρινα Γιλέκα» θα διαμαρυρηθούν κατά της προσφυγής στα LBD
Σύμφωνα με τη μαχητική ένωση «Ας τους αφοπλίσουμε», 20 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί σοβαρά στο μάτι -οι περισσότεροι τυφλώθηκαν- από τις 17 Νοεμβρίου. Η υπηρεσία της αστυνομίας που ελέγχει την αστυνομία (IGPN) ανέλαβε τη διεξαγωγή 116 ερευνών, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, δέκα εκ των οποίων αφορούν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια. Συνολικά οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερους από 1.900 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών και περισσότερους από 1.200 στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης.
Το Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο συνεδρίασε κατεπειγόντως, ανακοίνωσε πως ο κίνδυνος να σημειωθούν βιαιότητες στις διαδηλώσεις καθιστά «απαραίτητο να επιτραπεί στις δυνάμεις της τάξης να καταφεύγουν» στα LBD, μια απόφαση που θεωρήθηκε «ακατανόητη» από τα «κίτρινα γιλέκα».
Μπροστά στην πολεμική, ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε χθες, Παρασκευή, πως αυτό το λεγόμενο ενδιάμεσο όπλο μπορεί «να τραυματίσει» και υποσχέθηκε να τιμωρήσει «τις καταχρήσεις», όμως υπεραμύνθηκε της χρήσης του «για να αντιμετωπισθούν οι ταραχοποιοί».
«Αν δεν υπήρχαν λεηλατημένα καταστήματα, οδοφράγματα, καμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα δημόσια κτίρια (…), αν ο νόμος γινόταν σεβαστός, απλούστατα, δεν θα υπήρχαν τραυματίες», δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ υποσχόμενος πως αυτό το 12ο Σάββατο κινητοποίησης θα είναι παρούσα μια «ισχυρή» αστυνομική δύναμη.
Δέκα χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται στη Βαλάνς
Η έκταση αυτής της 12ης πράξης είναι ακόμη αβέβαιη, ενώ το περασμένο Σάββατο είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 69.000 «κίτρινα γιλέκα» σε όλη τη Γαλλία έναντι 84.000 στις 19 Ιανουαρίου. Τους αριθμούς αυτούς αμφισβητούν συστηματικά οι διαδηλωτές που κατηγορούν την αστυνομία ότι υποτιμά την κινητοποίησή τους.
Ενώ κατά την 9η κινητοποίησή τους είχαν καλέσει σε συγκέντρωση στην Μπουρζ, τα «κίτρινα γιλέκα» καλούν αυτή τη φορά σε μαζική κινητοποίηση στη Βαλάνς, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη την περασμένη εβδομάδα για τη μεγάλη συζήτηση που άρχισε η κυβέρνηση με την ελπίδα να τερματίσει την κρίση.
Μέχρι 10.000 διαδηλωτές αναμένονται στην πόλη αυτή, όπου έχουν ληφθεί εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας. «Φοβούμαστε πως, όπως το είδαμε και σ’ άλλες διαδηλώσεις, όπως αυτή στην Μπουρζ, περίπου το 10% των διαδηλωτών θα είναι βίαιοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Βαλάνς Νικολά Νταραγκόν.
Η αστυνομία αποφάσισε έτσι να δημιουργήσει μια «αρκετά πλατιά» κλειστή περίμετρο στο κέντρο της πόλης, με ελέγχους ταυτοτήτων στα σημεία πρόσβασης, και συνέστησε στους εμπόρους να κλείσουν σήμερα τα καταστήματά τους.
Όπως κάθε Σάββατο, συγκεντρώσεις προβλέπεται να διεξαχθούν επίσης στο Μπορντό και την Τουλούζη. Τα «κίτρινα γιλέκα» καλούν επίσης σε κινητοποιήσεις στις πόλεις Νανσί, Καν, Νάντη και Ρουέν, όπου η αστυνομία απαγόρευσε κάθε διαδήλωση τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.
Στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας, ένας «τοίχος της ντροπής» θα ανεγερθεί στη μνήμη των 14 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους (11 στη Γαλλία, 3 στο Βέλγιο) σε ατυχήματα από την αρχή της κινητοποίησης, ως προοίμιο της πορείας η οποία θα ξεκινήσει στις 13:30 (τοπική ώρα).