7.2.19

Κρίσεις Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. - Λεπτές ισορροπίες για «σιδηρές κυρίες» και Αρχηγό


Η επιστροφή της Όλγας Γεροβασίλη -το βράδυ της Παρασκευής-, από το Βουκουρέστι όπου θα βρεθεί για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηματοδοτεί και την έναρξη των τακτικών κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κατεχάκη αναφέρουν ότι η διαδικασία -που κρατάει δεκάδες ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς σε... αναμμένα κάρβουνα- θα ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η κα. Γεροβασίλη ήθελε να βρίσκεται στην Αθήνα, γι’ αυτό και οι τακτικές κρίσεις καθυστέρησαν μερικά 24ωρα.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, έχει κατασταλάξει στα πρόσωπα που πιστεύει ότι πρέπει να τοποθετηθούν στις καίριες θέσεις. Και οι πηγές του reader.gr κάνουν λόγο για «βαθιές» κρίσεις και «βουτιά» στην επετηρίδα, μετά από μία διετία πολύ ήπιων αλλαγών.

Σε πρώτη φάση το βάρος πέφτει στους αντιστράτηγους.

Εκεί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουμε τουλάχιστον δύο αποστρατείες, με το σκεπτικό ότι κάποιοι αντιστράτηγοι έχουν παραμείνει στο συγκεκριμένο βαθμό αρκετά χρόνια και ότι σε περίπτωση που αυτό συνεχιστεί θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην επετηρίδα.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένας από τους αντιστράτηγους βολιδοσκοπείται ώστε να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μία θέση που «χηρεύει» μετά την απόφαση του Δημήτρη Αναγνωστάκη να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. 

Μεγάλες τομές και αρκετές αποστρατείες φαίνεται πως φέρνουν οι φετινές κρίσεις και για υποστράτηγους, ταξιάρχους και αστυνομικούς διευθυντές, που έχουν παραμείνει χρόνια στον βαθμό τους.

Αποτελεί, άλλωστε και επιθυμία των πιο χαμηλόβαθμων αξιωματικών (αστυνομικού υποδιευθυντές και αστυνόμοι Α’) να προχωρήσει η επετηρίδα! Συνεργάτες του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν ότι «ο κύριος Ανδρικόπουλος έχει δικαίωμα να επιλέξει τους άμεσους συνεργάτες του, με τους οποίους θα έχει κοινούς κώδικες και κοινό όραμα για το πως πρέπει να πορευτεί η Αστυνομία».

Σε κάθε περίπτωση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στην ΕΛ.ΑΣ. την επομένη των κρίσεων, καθώς δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι οι δύο «σιδηρές κυρίες» της Κατεχάκη, εκκινούν από διαφορετικά ιδεολογικά στρατόπεδα. Η «συγκατοίκηση» της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα, άλλωστε, μόνο ανέφελη δεν ήταν μέχρι τώρα!

Πηγή: https: reader.gr, http://www.enoplos.gr