22.2.19

Θεσσαλονίκη: Στο σκαμνί 3 πρώην πρυτάνεις του ΑΠΘ για ζημιά 37 εκατ. ευρώ

.
Απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης
Απέρριψε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που παρέπεμψε τρεις πρώην πρυτάνεις και 8 προέδρους και αντιπροέδρους του ΕΛΚΕ του ΑΠΘ στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Οι συνολικά 11 κατηγορούμενοι φέρονται ότι δεν εισέπραξαν εισφορές από μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του πανεπιστημίου που αποκτούσαν παράλληλα εισοδήματα από ιδιωτική απασχόληση, τη χρονική περίοδο 1999-2013.
 Από την έρευνα  προέκυψε ότι οι πανεπιστημιακοί  πλήρους που εργάζονταν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.α), δεν απέδιδαν το νόμιμο ποσοστό (15%- 7%) στον ΕΛΚΕ προκαλώντας οικονομική ζημιά ύψους 37 εκατ. ευρώ στο  Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο.


Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, πρόσφατα υιοθέτησε την πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών Ειρήνης Χρυσογιάννη η οποία ζήτησε την παραπομπή σε δίκη των 11 κατηγορουμένων για απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 – περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. 
Μετά την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο, οι τρεις πρώην πρυτάνεις και οι υπόλοιποι  συγκατηγορούμενοι τους παραπέμπονται να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπως έκρινε το ΣΕΘ και η εισαγγελέας ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να προσδιοριστεί και η δικάσιμος της δίκης, σύμφωνα με δικαστική πηγή.  
ethnos.gr