4.1.19

Ο Τραμπ κάνει συμφωνίες με τον Ερντογάν; Patriot στην Τουρκία “πακέτο” με τον Γκιουλέν;


Η ραγδαία βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων επιτρέπει στις ΗΠΑ να κάνουν “και δουλειές” με την Άγκυρα. Επισήμως πλέον ,όπως γράφει η Yeni Safak, η Ουάσινγκτον πρότεινε στην Άγκυρα να ακυρώσει το συμβόλαιο αγοράς των ρωσικών S-400 και να αγοράσει τους αμερικανικούς Patriot.

Η προσφορά υποβλήθηκε σε αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας από αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που ταξίδεψε στην Άγκυρα. Ο όρος που έθεσαν ήταν η ακύρωση της συμφωνίας  για τους S-400. Μόνο που την ίδια ημέρα, που οι Αμερικανοί έκαναν αυτή τη πρόταση, μια δεύτερη ομάδα στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του FBI, βρίσκονταν επίσης στην Άγκυρα και είχαν επαφές με στελέχη του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Η Yeni Safak , υποστηρίζει ότι το θέμα της συζήτησης ήταν η ο Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου ζητά με επιμονή η Άγκυρα.
Αν και ο Τραμπ δημοσίως δεν έχει παραδεχτεί ότι το συζητά, φαίνεται ότι “κάτι τρέχει” και μάλιστα είναι σοβαρό. Το ενδεχόμενο να γίνεται προσπάθεια συμφωνίας που να προβλέπει ακύρωση της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία και σε αντάλλαγμα να δοθούν στη Τουρκία Patriot με…δώρο τον Γκιουλέν, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για την παράδοση των συστημάτων αεράμυνας S-400 το 2017. Η εγκατάσταση του S-400 στην Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019.
Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση του συστήματος Patriot στην Τουρκία έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
“Η αγορά του S-400 έχει να κάνει με την  εκπλήρωση των επειγουσών και βραχυπρόθεσμων αναγκών ασφαλείας της χώρας μας. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτό το σύστημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα από το  F-35 και το NATO. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με τις  ΗΠΑ που είναι επίσης ευαίσθητες σε αυτό το ζήτημα “, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ρωτήθηκε , τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία.
militaire