29.1.19

LIVE: Σε εξέλιξη η Σύνδος Κορυφής των MED 7 (vids & pics)

LIVE:

Στραμμένα στη Λευκωσία είναι τα βλέμματα του ευρωπαϊκού νότου, καθώς πραγματοποιείται το απόγευμα η 5η Σύνοδος των επτά νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, γνωστών ως MED 7.
Στη Σύνοδο μετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος.
Στο τέλος της Συνόδου, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη τύπου των επτά ηγετών, θα εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.    
Στις 20:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο στους ηγέτες των χωρών του Νότου.
Κύριος στόχος των επτά χωρών είναι η δημιουργία μιας νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη.

Ο ρόλος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με την Κύπρο να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Η ιδέα των "Συνόδων των χωρών του Νότου", γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.
Η προηγούμενη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας πριν έναν χρόνο.
Το Μεταναστευτικό, το Brexit, η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι κλιματικές αλλαγές, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η επερχόμενη 1η Σύνοδος ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου και οι περιφερειακές εξελίξεις είναι μεταξύ των θεμάτων, που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο.
Το Κυπριακό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα.
Κατά τις προηγούμενες Συνόδους MED 7 η Κύπρος είχε καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικές αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό.
Μήνυμα συνεργασίας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα στην Τουρκία επιχειρεί να στείλει η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Συνόδου των MED 7.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στις 16:30 το απόγευμα.
Στις 18:50 o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας  Τζιουζέπε Κόντε.
Στις 10:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Την Τρίτη (30/1) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.
Λευκωσία και Αθήνα θα συντονιστούν, ενόψει της συνάντησης, που θα έχει ο κ. Τσίπρας στις αρχές Φεβρουαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και ενόψει της άφιξης στην Κύπρο την Κυριακή της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ.
Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις της MED 7 στο Sigmalive:
Τρίτη Ιανουάριος 29, 2019
Την κοινή διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών δημοσιοποήσε μέσω tweet ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
1.Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας συγκάλεσε στη Λευκωσία την πέμπτη διάσκεψη κορυφής των χωρών της νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Μετά την τελευταία διάσκεψη κορυφής στη Ρώμη, συγκεντρώσαμε σήμερα τη δέσμευσή μας να επιβεβαιώσουμε τη βαθιά δέσμευσή μας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και τις κοινές αξίες μας, όπως το κράτος δικαίου, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη, και να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις, αλληλεγγύης και συλλογικών απαντήσεων σε επίπεδο ΕΕ. Επαναβεβαιώνουμε την πεποίθησή μας ότι η οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μας σχεδίου με προοπτική για τη Μεσόγειο ως περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης στο σύνολό της.
3.Επιβεβαίωσε ότι η ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά στη συζήτηση για το κοινό μας μέλλον. Στην άτυπη διάσκεψη κορυφής του Sibiu, στις 9 Μαΐου 2019, σκοπεύουμε να παρέχουμε καθοδήγηση για το νέο νομοθετικό κύκλο και να συμβάλλουμε στη στρατηγική ατζέντα για το 2019-2024. Προβλέπουμε επίσης μια ανανεωμένη δέσμευση για μια εκσυγχρονισμένη ΕΕ που θα προσφέρει τα θέματα που πραγματικά ενδιαφέρουν τους πολίτες της. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα αποτελέσματα του εντατικού μας κύκλου διαλόγων πολιτών και διαβουλεύσεων με τους πολίτες. στο έργο μας για την επόμενη Στρατηγική Ατζέντα, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή νέων και κατάλληλων τρόπων συμμετοχής των πολιτών και της ανταπόκρισης στις εύλογες ανησυχίες τους.
4.Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ παραμένει λυπηρή, αλλά σέβεται. Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια ομαλή απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών και των επιχειρήσεων και τη βάση για μια φιλόδοξη μελλοντική εταιρική σχέση, σύμφωνα με τις αρχές και την εσωτερική τάξη της ΕΕ. Υποστηρίζουμε σταθερά τη Συμφωνία Απόσυρσης και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην επικύρωσή της. Θα εντατικοποιήσουμε επίσης τις εργασίες μας για την ετοιμότητα για τις συνέπειες της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά αποτελέσματα.
5. Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή υποστήριξή μας στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη σημαντικών διαπραγματεύσεων που οδηγούν σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ, και αρχές. Σχολιάζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση λύσης, η οποία επανενώνει την Κύπρο και τους πολίτες της, διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επανένωση και η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο. Είναι ύψιστης σημασίας η ΕΕ να εξακολουθήσει να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ.
6.Ενώ βρισκόμαστε στην πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη, η Ένωσή μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύπλοκες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν προσεκτικά και προσανατολισμένα προς τα αποτελέσματα μέτρα. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή οικονομία που θα εξυπηρετεί όλους, βασισμένη στη σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών της και συνδυάζοντας την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, με πλήρη σεβασμό των αρχών του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αυτόνομου φύλου της ΕΕ Στρατηγική για την ισότητα. Απαιτούνται περαιτέρω αποφασιστικά βήματα για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, ιδίως στους τομείς της ψηφιακής και της ενέργειας, και εξασφαλίζοντας ότι παρέχει μια σταθερή βάση για μια εξωστρεφή, αυτοπεποίθηση και πιο αυτόνομη ΕΕ σε ένα διεπιστημονικό παγκόσμιο περιβάλλον. Αναγνωρίζουμε τη σημασία του εμπορίου για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω μιας φιλόδοξης και ισορροπημένης ελεύθερης αλλά και δίκαιης εμπορικής ατζέντας στο πλαίσιο ενός πολυμερούς συστήματος βασισμένου σε κανόνες.
7. Θα εργαστούμε για μια εξελισσόμενη ενιαία αγορά που θα καλύπτει πλήρως τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Τεχνολογίας Κατανεμημένων Λογαριασμών και της Υπουργικής Διακήρυξης της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου 2018, της αύξησης της οικονομίας των δεδομένων και υπηρεσιών, της συνδεσιμότητας και της μετάβασης σε πράσινη και κυκλική οικονομία. Υποστηρίζουμε σθεναρά την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, το οποίο θα πρέπει να καταστεί ηγετικός παγκόσμιος παράγοντας στον τομέα της πρωτοποριακής καινοτομίας. Αναμένουμε ότι το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παράσχει φιλόδοξες κατευθύνσεις για μια τέτοια μελλοντική ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής ψηφιακής πολιτικής. Θα συνεχίσουμε επίσης τη στενή συνεργασία μας με στόχο να εγκρίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νομοθετικές προτάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
8. Υποστηρίζουμε την ταχεία σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας για την ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ αναφορικά με τη δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και τη διασφάλιση της δίκαιης και αποτελεσματικής εφαρμογής τους. Από αυτή την άποψη, σημειώνουμε την ετοιμότητα της Κύπρου να φιλοξενήσει την έδρα του Οργανισμού στη Λευκωσία.
9. Παράλληλα, παραμένουμε δεσμευμένοι να εμβαθύνουμε περαιτέρω την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής του ευρώ στις 14 Δεκεμβρίου 2018 και ενισχύοντας επίσης τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Ανυπομονούμε την ταχεία ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των εργασιών για έναν χάρτη πορείας για πολιτικές διαπραγματεύσεις για την καθιέρωση ενός πλήρους ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων, με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ανθεκτικότητας στην οικονομική σοκ. Η προώθηση του σχεδιασμού και της σταδιακής εφαρμογής ενός δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συζήτηση εντός της Ευρωζώνης για μια λειτουργία σταθεροποίησης και στην ευρωζώνη.
10. Μια σύγχρονη ΕΕ απαιτεί έναν προσαρμοσμένο και ευέλικτο προϋπολογισμό για το 2021-2027 και με επαρκείς πόρους. Χαιρετίζουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ). Δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου στις προσπάθειές της. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε πολιτικές με σαφή παραδοτέα που προάγουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν τη σύγκλιση και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Ενώ συμφωνούμε με την ανάγκη αντιμετώπισης τόσο νέων όσο και πιεστικών προκλήσεων, πιστεύουμε εξίσου ότι διατηρούμε τον ουσιαστικό ρόλο των δύο βασικών επενδυτικών πολιτικών, της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και της Πολιτικής Συνοχής, με αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία και συμβολή στην ανάπτυξη της Ένωσης. Και οι δύο πολιτικές θα πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς. Όλες οι εκπτώσεις πρέπει να αφαιρεθούν από το 2021.
11. Αναγνωρίζουμε τις σοβαρές συνέπειες και την άμεση απειλή που θέτει η Κλιματική Αλλαγή στον κόσμο και στις νότιες περιοχές της Ευρώπης και της λεκάνης της Μεσογείου ειδικότερα. Είναι ένας από τους κύριους προβληματισμούς των πολιτών μας στους οποίους θα ανταποκριθούμε γρήγορα, μετατοπίζοντας σε ένα οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ηγετικό μας ρόλο στον καθορισμό του διεθνούς προγράμματος για την αλλαγή του κλίματος. Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα της COP24 στο Κατοβίτσε, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ή της επικαιροποίησης της εθνικής καθορισμένης συνεισφοράς της ΕΕ έως το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις συλλογικές περαιτέρω προσπάθειες που απαιτούνται και τις δράσεις που αναλαμβάνουν όλα τα μέρη για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Προβλέπουμε την ταχεία υιοθέτηση ενός στρατηγικού μακροπρόθεσμου οράματος για μια οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα με γνώμονα τα αποτελέσματα και φιλόδοξη στρατηγική της ΕΕ έως το 2050. Η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει περιφερειακό ρόλο για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος προωθώντας τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα στοχοθετημένο σχέδιο δράσης.
12.Ο στόχος της ενεργειακής ασφάλειας παραμένει πρωταρχικής σημασίας και θα εργαστούμε για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Χαιρετίζουμε την εκλογή του κ. Francesco La Camera στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως σημαντική επιτυχία για τις πολιτικές της ΕΕ επί του θέματος. Παραμένουμε δεσμευμένοι για την ολοκλήρωση της Ενεργειακής μας Ένωσης, ιδίως μιας πλήρως ενοποιημένης και διασυνδεδεμένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Αναγνωρίζουμε ότι η περιοχή της Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί στρατηγικό διάδρομο για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποδομών φυσικού αερίου όπως ο αγωγός EastMed, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική της Ένωσης για διαφοροποίηση πηγών, προμηθευτών και διαδρομών, στο πλαίσιο της στρατηγικής ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης πολιτική που απαιτεί επίσης καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών της και στις περιοχές της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού.
13.Υπενθυμίζουμε τη στρατηγική της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε τη συνεχή συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή. Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνεί, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας . Υπενθυμίζουμε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να απέχει από απειλές ή ενέργειες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Σε αυτή τη βάση, ένας υπεύθυνος και βασισμένος σε κανόνες ενεργειακός διάλογος ΕΕ-Τουρκίας θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής.
14. Επαναβεβαιώνουμε τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο, να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις και να συνεργαστούμε σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο. Ωστόσο, ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στη χώρα. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, επαναλαμβάνουμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσής της να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα, καλώντας την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πλήρης και αμερόληπτη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και η άρση των περιορισμών στους λιμένες και τα αεροδρόμια / στον εναέριο χώρο προς την Κύπρο και τις εταιρείες της ΕΕ που σχετίζονται με την Κύπρο θα είναι επωφελείς για ολόκληρη την περιοχή.
Στη συνέχεια οι ηγέτες των επτά χωρών του Νότου θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.
Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είχε διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τσουσέπε Κόντε.
Οι οικογενειακές φωτογραφίες των MED 7:
Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις των MED 7
Α.Νεοφύτου για MED7: Επιβεβαίωση και ενίσχυση της ήδη ισχυρής εξωτερικής πολιτικής 

Φωτογραφίες από τη Σύνοδο Κορυφής των MED 7:
Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων της MED 7, βρίσκονται οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, όπως το Μεταναστευτικό, το Brexit, η ενεργειακή ασφάλεια, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και η κλιματική αλλαγή. Αναμένεται επίσης να γίνει συζήτηση για περιφερειακά θέματα περιλαμβανομένου του Κυπριακού, για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα ενημερώσει τους υπόλοιπους ηγέτες. Μετά το πέρας της Συνόδου θα εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.
Ο δημοσιογράφος του ΣΙΓΜΑ, Σωτήρης Παπαδόπουλος μεταφέρει τα όσα συζήτησαν Αναστασιάδης και Μακρόν στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο:
SIGMALIVE