1.1.19

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες ξεχάστηκαν σε κάποιο συρτάρι


«Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών». Και ακόμα: «Αποφασίζουμε σήμερα τη δημιουργία μιας αναβαθμισμένης δομής, με δύο κεντρικά χαρακτηριστικά:
Πρώτον, να αποτελεί έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών, με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση, σε σχέση με την έως σήμερα υφιστάμενη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και, δεύτερον, να υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα, τα πιο σύγχρονα στοιχεία των μοντέλων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά».

Τάδε έφη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 8 Αυγούστου 2018, λίγες ημέρες μετά τον πύρινο όλεθρο στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας. Με βαρύγδουπο ύφος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας και την υλοποίηση ενός αναβαθμισμένου σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και πολιτικής προστασίας. Ολα προβάλλονται με την ένταση του κατεπείγοντος, καθώς οι υπαρκτές σοβαρές αδυναμίες και στρεβλώσεις στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας είχαν γίνει μία από τις «κουρτίνες» για να καλυφθούν οι κραυγαλέες επιχειρησιακές και πολιτικές ευθύνες για την εκατόμβη στο Μάτι. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειωνόταν πως «η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράσσει την επιχειρησιακή ικανότητα και συνέχεια του υφιστάμενου συστήματος». Ισως για να απαντήσει στις ανησυχίες για τη... σαρωτική προώθηση του νέου σχεδίου από τον Αλέξη Τσίπρα.
Τι έχει γίνει μετά σχεδόν πέντε μήνες από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη νέα υπηρεσία και το εθνικό σχέδιο; Τίποτα! Και είναι μία από τις περιπτώσεις που η λέξη τίποτα είναι όχι μόνο κυριολεκτική, αλλά και κατακλύζεται από την ογκώδη δημαγωγία της κυβερνητικής πολιτικής. Από τις 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε τίποτα από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την πολιτική προστασία, ούτε έχει –εμφανώς τουλάχιστον– ξεκινήσει κάποια διαβούλευση ή προετοιμασία για τις αναγκαίες αλλαγές, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν τόσο σίγουρος και συγκεκριμένος για το τι πρέπει να γίνει. Η μόνη κίνηση που πραγματοποιήθηκε, ήταν η αντικατάσταση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς στη θέση του Γιάννη Καπάκη ανέλαβε ο Γιάννης Ταφύλλης.
Ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε διοικητή της νέας υπηρεσίας, ο οποίος θα επιλεχθεί σύμφωνα με «όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων του ελληνικού Κοινοβουλίου». Στο πλευρό του διοικητή «συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές επιστημονικό συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών», καθώς και «μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης», με συμμετοχή Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων.
Μήπως είναι οικονομικοί οι λόγοι της αδράνειας; «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του φιλόδοξου αυτού προγράμματος με πόρους από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πόροι δεσμευμένοι από τις παραπάνω πηγές που θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ», έλεγε ο πρωθυπουργός στις 8 Αυγούστου.
Η «Βαβέλ»
Δεν είναι λίγα εκείνα που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα από τις κυβερνητικές υποσχέσεις μετά τον όλεθρο της 23ης Ιουλίου, αλλά η απουσία έστω και του παραμικρού βήματος στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αποτελεί ίσως μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις...
Και αυτό γιατί ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα πάσχει. Πέρα από τα ελλείμματα σε μέσα, εξοπλισμό και προσωπικό υπάρχουν δομικά προβλήματα.
Κατ’ αρχάς, υπάρχει η Βαβέλ αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων, που την κρίσιμη ώρα προκαλεί καταστροφική σύγχυση και στη συνέχεια βοηθά στο κουκούλωμα των ευθυνών. Επίσης, τα όποια σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν εκπονηθεί δεν «κουμπώνουν» μεταξύ τους, δεν ελέγχονται και δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό περιφερειακό και εθνικό. Μεγάλο είναι το έλλειμμα εκπαίδευσης, καθώς η σχολή Πολιτικής Προστασίας που είχε αποφασιστεί το 2014 να δημιουργηθεί στην Κοζάνη, για να επιμορφωθούν τα στελέχη που εμπλέκονται, δεν έχει λειτουργήσει... Αντίστοιχα, μηδαμινή είναι η ενημέρωση και η προετοιμασία του πληθυσμού· και για τα στοιχειώδη
kathimerini