30.1.19

Πυραυλική «Ορμή»: Το ΠΝ αναπτύσσει πυραυλακάτους στο Αιγαίο - Νέα προειδοποίηση Ε.Αποστολάκη προς Άγκυρα (φωτό)

Tο Πολεμικό Ναυτικό με αφορμή τις προηγούμενες ασκήσεις ρουτίνας "Αστραπή" και "Βροντή" παρέταξε μεγάλο μέρος της δύναμης του στο Αιγαίο τις τελευταίες 10 ημέρες και τώρα αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας με την η εθνική άσκηση «ΟΡΜΗ 01/19», με τη συμμετοχή πυραυλακάτων.

Ασκήθηκαν σενάρια προσβολής κύριων μονάδων επιφανείας του εχθρού με βλήματα ΜΜ-40 Exocet Block 3 και Ηarpoon RGM-84 σε ασνοιχτές θάλασσες προσομοιάζοντας προσβολή του τουρκικού Στόλου στην ανατολική Μεσόγειο
Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων και διεξήχθη χθες
Το τελευταίο δεκαήμερο κατ'οπιν εντολής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ναυάρχου Ε.Αποστολάκη, το ΠΝ ανέπτυξε στο Αιγαίο το 60% των κύριων και δευτερευουσών μονάδων επιφανείας που διαθέτει, παρατάσσοντας μία ιδιαίτερα ισχυρή δύναμη πυρός στο αρχιπέλαγος.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία κατά ευτυχή συγκυρία στην παρούσα φάση έχει "συγχωνευτεί", εκτιμά ότι η Αγκυρα θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την διχόνοια που έχει σπείρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε στο διάγγελμα του και ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με αφορμή το σκοπιανό και την συμφωνία των Πρεσπών και πιθανόν να επιχειρήσει να το εκμεταλλευτεί.
όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι από τώρα μέχρι τον Απρίλιο εισερχόμαστε
σε "hot zone" θερμού επεισοδίου.
Ειδικά αυτή την στιγμή, πριν την επίσκεψη Α.Τσίπρα στην Αγκυρα όπου θα συζητήσει την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων και την υφαλοκρηπίδα που συνιστά το σύμπλεγμα της Μεγίστης, το χρονικό σημείο είναι ιδανικό για να αιφνιδιαστεί η ελληνική πλευρά και να καθίσει εν συνεχεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων "σφαγμένη".
Να σημειώσουμε κάτι σημαντικό:
Οι επάκτιες πυροβολαρχίες των βλημάτων εδάφους-επιφανείας ΜΜ-40 & MM-38 Exocet που βρίσκονται τοποθετημένες σε πέντε ή έξι νησιά του Αιγαίου έχουν αυξήσει επίπεδο επιφυλακής τους, όχι τόσο σε ότι αφορά την στοχοποίηση τουρκικών πλοίων που αυτή είναι δεδομένη, αλλά τα μέτρα ασφαλείας των εκτοξευτών εγκαταστάσεων που είναι αποθηκεμένοι οι εκτοξευτές αλλά και των σημείων που πρόκειται να αναπτυχθούν τα οποία είναι και αυτά προκαθορισμένα, φοβούμενοι προοληπτικές τουρκικές ειδικές επιχειρήσεις καταστροφής των συστοιχιών.
Πριν από λίγο νέα προειδοποίηση απηύθυνε ο ΥΕΘΑ Ε.Αποστολακης προς την Άγκυρα από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσημε επίσκεψη.
Ο ΥΕΘΑ μετά την συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογό του, μετέβη σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ όπου συνάντησε στελέχη της Ελληνικής Δύναμης και μίλησε μαζί τους.Κατά την ομιλία του στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, ο κ. Αποστολάκης τους είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να υπηρετεί κανείς στην πρώτη γραμμή, είτε αυτή είναι στην Κύπρο, είτε στο Ορμένιο, είτε στη Γαύδο.
Ο ΥΕΘΑ διαβεβαίωσε τα στελέχη και το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες και ικανές να υπερασπιστούν ανά πάσα στιγμή την ακεραιότητα της πατρίδας, προσθέτοντας ότι «Η ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία είναι κάτι αδιαπραγματευτο».
Ο Υπουργός τόνισε ότι τα στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αποτελούν έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος για την πατρίδα, ενώ τους υποσχέθηκε ότι από τη νέα θέση του ως ΥΕΘΑ θα πράξει ότι μπορεί για την αύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Ε.Αποστολάκης τόνισε πως η στρατιωτική διπλωματία που ασκεί το ΥΠΕΘΑ, έχει προσδώσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την χώρα μας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
pronews