17.1.19

Νέο πρωτόκολλο συνεργασίας

PKM-HEADER-press

17/01/2019

Νέο πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Πολυχρόνης Πολυχρονίου

Στην ανανέωση του εξαιρετικά επιτυχημένου πρωτοκόλλου συνεργασίας τους προχώρησαν σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Το νέο πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ Πολυχρόνης Πολυχρονίου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη στη χώρα που συνεργάστηκε με τον ΕΦΕΤ, από το 2014, με την καθιέρωση των κοινών ελέγχων, σε μια συνεργασία – πρότυπο, η οποία στην πορεία επεκτάθηκε και καθιερώθηκε στην υπόλοιπη χώρα.
Οι κοινοί στόχοι Περιφέρειας και ΕΦΕΤ από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας είναι:
- ακόμα καλύτερη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των καταναλωτών.
-Η πιο αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων στον τομέα τροφίμων – ποτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
-Η εξοικονόμηση πόρων στο ανθρώπινο δυναμικό και στον προγραμματισμό εργαστηριακών ελέγχων.
-Η όσο το δυνατό εκτενέστερη συμμετοχή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του επισήμου προγράμματος παρακολούθησης παραγόντων ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.
«Σήμερα, με βάση και τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί, τους στόχους αυτούς τους έχουμε πετύχει. Τη διετία 2014-2015, από τις υπηρεσίες του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι και 1.400 δειγματοληψίες. Την περίοδο 2016-2018, από τις διευθύνσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μόνο, διενεργήθηκαν περίπου 5.000 έλεγχοι και 710 δειγματοληψίες, όπου εντοπίσαμε και βγάλαμε από την αγορά περισσότερα από 180 νοθευμένα, επιβλαβή και ακατάλληλα τρόφιμα και ποτά, επιβάλλοντας ταυτόχρονα διοικητικές κυρώσεις ύψους 425.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αναφερόμενος στο νέο πρωτόκολλο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι «πρώτος, πάγιος και διαρκής στόχος μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών. Υπάρχουν όμως και αλλά, πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα από αυτή τη στενή συνεργασία:
1.Προστατεύουμε την αγορά και την υγιή επιχειρηματικότητα.
2.Αποφεύγουμε φαινόμενα διπλών ελέγχων και αλληλοεπικαλύψεων.
3.Διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως σπατάλη πόρων, χωρίς ταυτόχρονα, να κάνουμε την παραμικρή έκπτωση στο έλεγχο των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.
Αυτή η συνεργασία – πρότυπο, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ΕΦΕΤ, με τις οικονομίες κλίμακας που συμβάλλουν στον περιορισμό του επιχειρησιακού κόστους, τη μετάδοση γνώσης, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση του στελεχιακού δυναμικού, την άντληση και την από κοινού αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριών, την αποδοτικότητα των συνεργιών στην επίτευξη των στόχων, αποτελεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο που πρέπει να υιοθετηθεί από ακόμα περισσότερους φορείς και να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερους τομείς του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Είναι βασικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει τα κόστη».
Ο κ. Πολυχρονίδης από την πλευρά του συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για την πρωτοβουλία και τη διάθεση συνεργασίας, τονίζοντας ότι «νιώθω συγκίνηση και υπερηφάνεια για το υψηλότατο επίπεδο συνεργασίας, κατανόησης και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών μας. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι στην Ελλάδα τα τρόφιμα είναι ασφαλή, είναι υγιεινά και θρεπτικά. Αυτό επισφραγίζουμε με το πρωτόκολλο συνεργασίας μας, που συντονίζει τις υπηρεσίες, προκειμένου όλοι οι καταναλωτές να απολαμβάνουν υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα».
Παρόντες στην υπογραφή του πρωτοκόλλου, που θα έχει διάρκεια δύο ετών, ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά και Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Δημήτρης Χατζηβρέττας, η Διευθύντρια του ΕΦΕΤ Έφη Θεολογίδου, διευθυντικά και υπηρεσιακά στελέχη τόσο της Περιφέρειας, όσο και του ΕΦΕΤ.