15.1.19

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις στην Β.Συρία «ειρηνευτικές όπως στην Κύπρο το 1974» - «80.000 άνδρες περιμένουν»

Οι επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την εκκαθάριση της Βόρειας Συρίας από τους Κούρδους, χαρακτηρίζονται από την καθεστωτική εφημερίδα Yeni Safak, ως «ειρηνευτικές» και τις παρομοιάζει με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974!

Το δημοσίευμα αναφέρει την “καίρια επέμβαση των Τούρκων στρατιωτών να σταματήσουν την αιματοχυσία” στην Κύπρο ως “ειρηνευτική επιχείρηση”, κάτι που οι Τούρκοι “επιδιώκουν” και στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη.
«Περίπου 80.000 στρατιώτες των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας (TAF) είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη διασυνοριακή επιχείρηση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας στο Manbij της Συρίας και ανατολικά των περιοχών του Ευφράτη, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974».
«Η επιχείρηση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη αναμένεται να οργανωθεί και να εφαρμοστεί από το Επιτελείο που θα είναι εγκατεστημένο στις νότιες τουρκικές επαρχίες Şanlıurfa και Kilis στα σύνορα με τη Συρία».
«Πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν στην Ειρηνευτική Επιχείρηση Κύπρου για να τερματίσουν την καταπίεση και την σκληρότητα της ελληνικής πλευράς και για να προστατεύσει τη ζωή και την ελευθερία της τουρκικής κοινότητας του νησιού, με 40.000 Τούρκους στρατιώτες να αναπτύσσονται στο νησί».
«Η επιχείρηση που ξεκίνησε το 1974 υπό την κωδική φράση «Ayşe Tatile Çıksın» (ελληνική μετάφραση – Η Αϊσέ πάει διακοπές) σταμάτησε την αιματοχυσία στο νησί».
«Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει κατά μήκος ενός μετώπου 500 χιλιομέτρων από δέκα διαφορετικές τοποθεσίες, 10 χιλιόμετρα βαθιά μέσα στα σύνορα, με στόχο την εκκαθάριση μιας έκτασης 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και θα θέσει τέρμα στην προσπάθεια σχηματισμού ενός τρομοκρατικού διαδρόμου που εδρεύει στα νότια σύνορα της Τουρκίας».
«Η δεύτερη φάση της επίθεσης θα περιλαμβάνει την προώθηση δέκα ακόμα χιλιομέτρων από τα σύνορα».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας φαίνεται να έχουν λάβει μέτρα πληροφόρησης και ασφάλειας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πιθανής αντίστασης από ομάδες μαχητών που υποστηρίζονται από χώρες του Κόλπου, στις περιοχές που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη».
«Μία πιθανή αποστολή ανατολικά του Ευφράτη, την οποία η ηγεσία της Τουρκίας έχει προτείνει εδώ και μήνες, θα ακολουθήσει δύο επιτυχημένες διασυνοριακές τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία από το 2016, η Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη και η Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, που και οι δύο είχαν στόχο την εξάλειψη της παρουσίας των δυνάμεων YPG / PKK και Daesh κοντά στα σύνορα της Τουρκίας».
pronews