5.12.18

Η Μόσχα προειδοποίησε την Λευκωσία με «επικίνδυνες συνέπειες» και «αποσταθεροποίηση» εάν μπει στο ΝΑΤΟ! (upd)

Έντονη ήταν η κυπριακή αντίδραση μετά τις δηλώσεις της Μ.Ζαχάροβα περί «συνεπειών» για την Κύπρο σε περίπτωση που προσεγγίσει το ΝΑΤΟ.
Παρά όμως την αντίδραση η Μόσχα δεν ανακάλεσε τις προειδοποιήσεις της προς την Λευκωσία περιοριζόμενη μόνο να πει ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ απαντούσε σε ερώτηση του πρακτορείου... TASS.

 Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης απέστειλε μήνυμα στον Ρώσο ομόλογο του, ζητώντας να πληροφορηθεί τους λόγους της δήλωσης της κυρίας Ζαχάροβα, για επιπτώσεις στη Κύπρο σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μεγαλόνησο.
Ο κ. Λαβρόφ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Χριστοδουλίδη και σύμφωνα με πληροφορίες του ανέφερε ότι η Μαρία Ζαχάροβα απαντούσε σε ερώτηση του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΣ, το οποίο ίσως είχε πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, αλλά περί των προειδοποιήσεων κανένα σχόλιο!
Η δήλωση της κας Ζαχάροβα για τη Κύπρο έγινε στη βάση πληροφοριών που είχε το πρακτορείο ΤΑΣΣ και ίσως προέρχονται από αμερικάνικες πηγές. Αυτό ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος τύπου της πρεσβείας της Ρωσίας στη Κύπρο Άλλα Χανάγιεβα.
«Η κ. Ζαχάροβα έκανε αυτές τις δηλώσεις στη βάση των πληροφοριών από το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ», ανέφερε προσθέτοντας ότι «ίσως το ΤΑΣΣ έλαβε αυτές τις πληροφορίες από αμερικανικές πηγές». «Εμείς δεν έχουμε κάτι παραπάνω να προσθέσουμε», είπε η κ. Χανάγιεβα.

Σε μια ασυνήθιστη, για τα δεδομένα των σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας, δήλωση προχώρησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία ουσιαστικά προειδοποίησε την Λευκωσία για «συνέπειες» εάν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας πως εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την στρατιωιτικοποίηση της νήσου τότε η Ρωσία θα λάβει «τα απαραίτητη μέτρα» χωρίς να διευκρινίσει τι μέτρα θα είναι αυτά.
 «Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου και συνέχισε:
«Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμιξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο».
: We have repeatedly pointed out to the leadership of Cyprus that further militarisation of the island and dragging it into the US and NATO plans for the region will inevitably lead to dangerous destabilising consequences for Cyprus
46 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
«Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρό αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους», πρόσθεσε.
Είναι φανερό πλέον ότι η Ρωσία προειδοποιεί ευθέως την Κύπρο να μην προχωρήσει σε «σφιχτό εναγκαλισμό» με τις ΗΠΑ ούτε και να βάλει σε υλοποίηση σχέδια για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Οι συνέπειες για την περιοχή πρόκειται να είναι ιδιαίτερα  σοβαρές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν αναλογιστεί κανείς και το επίπεδο των πολύ καλών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες αμερικανικά πολεμικά σκάφη ελλιμενίζονται συχνά πυκνά στο λιμάνι της Λάρνακας ενώ η πιο πρόσφατη παρουσία ήταν το αντιτορπιλικό USS Porter DDG 78, το οποίο βρέθηκε στη Λάρνακα στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο κινήσεων εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον προς την Κύπρο για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τώρα η Μόσχα αντιδρά σε αυτή την προοπτική.
pronews