26.12.18

Toυρκικά άρματα μάχης Μ-60 & Leopard 2A4 σε Μάνμπιτζ - Με Javelin «απαντούν» οι Κούρδοι - Σπεύδουν συριακές δυνάμει

"Τρίγωνο" θανάτου σχηματίζεται στην Μάνμπιτζ της Συρίας σε μια επικίνδυνη σύγκλιση τουρκικών/ισλαμιστικών δυνάμεων από τη μια πλευρά και συριακών - κουρδικών από την άλλη.

Η ταχύτατη ανάπτυξη δυνάμεων του συριακού Στρατού σε Tel Rifat και δυτικά της Μάνμπιτζ αναγκάζει την Αγκυρα να επισπεύσει την έναρξη της επιχείρησης ώστε να προλάβει τετελεσμένα.
Οπως όλα δείχνουν εντός λίγων ωρών θα ξεκινήσει η μεγάλη σύγκρουση με τις τουρκικές και ισλαμιστικές δυνάμεις που υποστηρίζει η Αγκυρα να έχουν λάβει θέσεις στα περίχωρα της Μάνμπιτζ. 
Η Τουρκία προχώρησε σε μαζική ανάπτυξη δυνάμεων με άρματα μάχης Μ-60 και Leopard 2A4 να βρίσκονται ήδη περιμετρικά της Μάνμπιτζ, βόρεια της Τall Abyad, στο προάστιο του Χαλεπίου και στην Jarablus. Ο FSA έλαβε διαταγή ύψιστης πολεμικής ετοιμότητας για έναρξη επιχειρήσεων τις επόμενες ώρες, ίσως και εντός της ημέρας.
Οι Κουρδικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το κέντρο της πόλης και πηγαίνουν σε θέσεις διασποράς ενώ ισχυρίζονται πως έχουν στην κατοχή τους αμερικανικά αντιαρματικά συστήματα Javelin και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS. 
Tαυτόχρονα, οι Κούρδοι ενεπλάκησαν σε συζητήσεις με τον συριακό Στρατό για την παράδοση της περιοχής στον Μ.Ασαντ.
Οι Κούρδοι της Μάνμπιτζ θέτουν 3 όρους:
Να αναγνωριστούν ως η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα στην Συρία, η αναγνώριση να οδηγήσει σε αυτοδιοίκηση και να επεκταθούν οι αρμοδιότητες τους. Οτι δηλαδή έπαιρναν και πριν συνταχθούν με τους Αμερικανούς αλλά...
Υπάρχουν "φήμες" για κοινή περιπολία Κούρδων-συριακού Στρατου΄στην πόλη Al-Arimah ως το πρώτο βήμα για την μεγάλη συμφωνία επανένωσης της χώρας.
Για το λόγο αυτό η 1η τεθωρακισμένη Μεραρχία του συριακού Στρατού αναπτύσσεται δυτικά της Μάνμπιτζ ώστε να υπάρξει ένωση με τους Κούρδους και να "ακυρώσουν" την τουρκική προέλαση αν επιτευχθεί συμφωνία.
Ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει MLRS TR-122 Sakarya ενώ στέλνει διαρκώς ενισχύσεις.
Πριν λίγο εντοπίστηκαν ακόμη 60 τεθωρακισμένα από το Cankiri με κατεύθυνση την Συρία.  Φορτηγά με όπλα και 30 στρατιωτικά οχήματα αναχώρησαν από την​ Şanlurfa από την περιοχή Kirikhan του Hatay.
200 κομάντος έφτασαν στο Kilis από τα σύνορα με Kirikhan/Hatay μαζί με 30 άρματα μάχης, Α/Κ πυροβόλα Firtina,  203mm M110A2 και τεθωρακισμένα Kirpi MRAPs.​
Oλα με "desert camo" ενδεικτικό της της θέλησης της Άγκυρας να εισχωρήσει βαθιά μέσα στη συριακή έρημο και να καταλάβει τις πετρελαϊκές πηγές!
Στην περιοχή έχει μεταβεί ο Στρατηγός Ismail Metin Temel, Διοικητής της επικείμενης επίθεσης εναντίον των SDF ανατολικά του Ευφράτη.
Ο Τούρκος Στρατηγός έφτασε στην Αφρίν για να επιθεωρήσει τις τουρκικές δυνάμεις. Συνοδευόταν από τους Στρατηγούς Sinan Yayla από το 7ο Σώμα και τον Octai Ibugha από την 20η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.
Στόχος της Τουρκίας είναι να καταλάβει το Tal Abyad ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στο Ayn Issa.
Η κατάληψη της τελευταίας περιοχής θα προσδώσει στρατηγικό πλεονέκτημα στην Αγκυρα καθώς θα της επιτρέψει να αποκόψει την κύρια οδό του ενιαίου "κουρδικού χώρου" και θα το "σπάσει" σε δύο μέρη. Σε Κομπάνι και Μάνμπιτζ δυτικά και Καμισλί μαζί με Hasaka ανατολικά.
Τέλος ο διοικητής των Δυνάμεων του FSA, της 112ης Ταξιαρχίας, Abdul Karim Qasoum, σε ένα ρεσιτάλ τουρκικής προπαγάνδας, απηύθυνε την τελευταία προειδοποίηση:
"Οποιος σκεφτεί να κλέψει, να βιάσει, να κατασχέσει σπίτια, δεν έχει θέσει σε αυτή τη μάχη"τόνισε.​..
forces receive last warnings before launch of the operation to

Abdul Karim Qasoum, commander of the 112th Brigade at northern Manbij, says "Anyone thinking of looting, raping or confiscating homes should not join this battle."
25 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Ζεσταίνει μηχανές και ο συριακός Στρατός
TSK armoured vehicles and weapon mounted pickups are on the way to border with Syria. ZSU-23/2 anti-aircraft weapon and Roketsan ballistic shield on the pickups tell us they will be used by Turkish Special Forces.

pronews