7.12.18

«Πόλεμος» NAVTEX Λευκωσίας-Άγκυρας με Barbaros και τουρκικές απειλές: «Τουρκική υφαλοκρηπίδα η ΑΟΖ της Κύπρου»!

Τον ισχυρισμό ότι ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα επαναλαμβάνει και εμπράκτως η Τουρκία με NAVTEX που εξέδωσε και που αφορά παράνομες έρευνες του Barbaros σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ενώ την  ίδια ώρα αναφέρει πως... δεν υφίσταται κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρώτη τουρκική NAVTEX (1254/18) εκδόθηκε την Πέμπτη και αφορούσε παράνομες σεισμογραφικές έρευνες μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου.
Οι Κυπριακές Αρχές αντέδρασαν αμέσως εκδίδοντας ακυρωτική NAVTEX NR 416/18 με την οποία δηλώνουν ότι η τουρκική αναγγελία αφορά μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και είναι ποινικά κολάσιμη από την νομοθεσία της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Η Τουρκική απάντηση ήρθε σήμερα το πρωί  καθώς οι τουρκικές Αρχές ανταπάντησαν με νέα NAVTEX 1265/18 στην οποία αναφέρουν:
«Τα υπό τουρκική σημαία σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA και τα συνοδευτικά M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON πραγματοποιούν σεισμογραφικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας για λογαριασμό της Τουρκίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο(!)
Η NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας 1254/18 ισχύει και είναι ενεργή. Ο Σταθμός της Αττάλειας θα συνεχίσει να εκδίδει τέτοιες Αναγγελίες για την ασφάλεια των ναυτιλλομένων.»
Επιπροσθέτως η τουρκική ανακοίνωση αμφισβητεί πλήρως την κυπριακή Δημοκρατία ως κρατική οντότητα την οποία στην NAVETX αναφέρει ως  NAWARN της Λάρνακας λέγοντας ότι δεν είναι το αυθεντικό συνεταιριστικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Επίσης η Τουρκία διακηρύσσει ότι ο όρος "Κύπρος" δεν συνιστά καμιά μορφή αναγνώρισης της ελληνοκυπριακής διοίκησης ούτε προδικάζει τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της Τουρκίας που εκπηγάζουν από τις Συνθήκες Εγγύησής και Εγκαθίδρυσης του 1960.
Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης μεσω της NAVTEX της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν έγιναν ούτε θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία».
Η Λευκωσία αναμένει τώρα την επόμενη κίνηση της Τουρκίας και εάν τελικά το Barbaros θα επιστρέψει σε κάποιο τουρκικό λιμάνι το Σάββατο οπότε λήγει και η παράνομη τουρκική έρευνα ή αν θα συνεχίσει τις έρευνες σε κάποιο άλλο σημείο της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η τουρκική NAVTEX TURNHOS N/W : 1265/18
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA AND SUPPORTING VESSELS M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF, ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NO. 1254/18 IS STILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.
3. ADDITIONALLY, THE “CYPRUS” MENTIONED IN LARNACA NAVWARN NR 416/18 IS NOT THE ORIGINAL PARTNERSHIP STATE ESTABLISHED IN 1960.
4. THEREFORE, TURKEY DECLARES THAT THE TERM OF “CYPRUS” NEITHER AMOUNT TO ANY FORM OF RECOGNITION OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION NOR PREJUDICE TURKEY’S RIGHTS AND OBLIGATIONS EMANATING FROM THE TREATY OF GUARANTEE AND THE TREATY OF ESTABLISHMENT OF 1960.
5. THE EFFORTS TO LEGITIMATIZE ILLEGAL CLAIMS OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION THROUGH LARNACA NAVWARN NR 416/18 ARE NULL AND NEITHER WAS NOR WILL BE ACCEPTED BY TURKEY.
Η Κυπριακή NAVTEX
06 1400 UTC DEC 2018
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA
NAVIGATIONAL WARNING NR 416/18
ALL BE ADVISED THAT THE NW NR1254/18 FA-84 FOR SEISMIC SURVEY BY R/V “BARBAROS HAYREDIN PASA” AND ITS SUPPORTING VESSELS M/V ”TANUX 1″ AND R/V ”APOLLO MOON” ARE CONCERNING UNAUTHORIZED AND ILLEGAL OPERATIONS IN THE EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE AND THE CONTINENTAL SHELF OF THE REPUBLIC OF CYPRUS. THIS ACTION CONSTITUTES A VIOLATION OF THE INTERNATIONAL LAW AND MARITIME SAFETY PROCEDURES AND ALSO A CRIMINAL OFFENCE UNDER THE LAWS OF THE REPUBLIC OF CYPRUS.
FOR MORE INFORMATION YOU ARE KINDLY REQUESTED TO CONTACT THE JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA
Στέλνουν Leopard 2A4 στα Κατεχόμενα
Στο μεταξύ η Τουρκία και παραβαίνοντας τους όρους αγοράς των Leoprad στέλνει στην Κύπρο τα πιο σύγχρονα  άρματα μάχης που διαθέτει.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Σημερινή» που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή σύμφωνα με το Sigmalive, τα γερμανικά άρματα, για την ώρα, έχουν μεταφερθεί στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας, εκεί όπου βρίσκεται το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων του Αττίλα.
Η ενίσχυση του στρατού κατοχής δεν είναι αποκομμένη από άλλες συναφείς στρατιωτικές και πολιτικές κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με άλλες αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις κινήσεις του κατοχικού στρατού που αποκαλύπτει η «Σημερινή» την Κυριακή, πέραν από τις σαφείς στρατιωτικές προεκτάσεις, εγείρουν μείζον πολιτικό θέμα σε διάφορα επίπεδα, την ώρα, μάλιστα, που γίνονται προσπάθειες για επανέναρξη του δικοινοτικού διάλογου.
pronews.gr