21.12.18

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία «έφαγε» τον «Mad Dog» Τ.Μάτις - Παραιτείται ο Αμερικανός ΥΠΑΜ

H αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία φέρνει και την παραίτηση του Αμερικανού ΥΠΑΜ Τ.Μάτις ο οποίος διαφωνούσε κάθετα με την κίνηση αυτή και ήταν γνωστό από αρκετούς μήνες ότι βρίσκονταν σε δυσαρμονία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ.

Άλλωστε όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή της παραίτησής του ο Μάτις αποχωρεί ώστε ο Ν.Τραμπ να μπορέσει να διορίσει κάποιον οι απόψεις του οποίου να είναι εγγύτερες προς τις δικές του.
Παραδέχεται λοιπόν δημόσια ότι δεν συμφωνούσε με πολλές προεδρικές κινήσεις και η πρόσφατη ανακοίνωση για αποχώρηση από την Συρία ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις θα αποχωρήσει από το αξίωμά του «στα τέλη του Φεβρουαρίου», γνωστοποίησε -μέσω Twitter- ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα στη Συρία.
Ο νέος υπουργός Άμυνας «θα ονομαστεί σύντομα», πρόσθεσε ο Τραμπ, και μίλησε για «τρομερή πρόοδο» τη διετία κατά την οποία ο στρατηγός εν αποστρατεία ήταν επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά νέου εξοπλισμού, και «ευχαριστώντας τον για την υπηρεσία του».
Πάντως ο υπουργός Μάτις, στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών ε.α., διευκρίνισε ότι παραιτείται.
Ο Μάτις προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που είτε παραιτήθηκαν, είτε καθαιρέθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ο Ν.Τραμπ απέπεμψε -μέσω Twitter- τον Μάρτιο.
Κατά το Brookings Institution, οι αντικαταστάσεις, οι καθαιρέσεις και οι παραιτήσεις επί προεδρίας Τραμπ είναι περισσότερες από ό,τι επί των ημερών των τελευταίων πέντε Αμερικανών προέδρων.
Το ζήτημα με τον Τ.Μάτις εντάθηκε τον Οκτώβριο, όταν ο Τραμπ είχε κρίνει κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS πως ο υπουργός Άμυνας είναι «περίπου Δημοκρατικός» εννοώντας πως δεν ταίριαζαν οι απόψεις τους και προφανώς θα έβγαινε από το κυβερνητικό σχήμα.
pronews