9.12.18

Στενεύει ο κλοιός: Το σκάνδαλο C4i «καίει» την κυβέρνηση Σημίτη


Με την πλάτη στον τοίχο φαίνεται πως βρίσκεται πλέον ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καθώς οι αποκαλύψεις για πιθανή εμπλοκή τόσο του ιδίου όσο και μελών της κυβέρνησής του στο «αμαρτωλό» σκάνδαλο του συστήματος ασφαλείας C4i είναι καταιγιστικές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, τα ημερολόγια του φυγόδικου , τα οποία βρίσκονται στη σχετική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αποκαλύπτουν επαφές του ιδίου του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens με υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο διαγωνισμό για το C4i συμμετείχαν δύο κοινοπραξίες:
Η Thales Raytheon Systems και η
SAIC Siemens
Η δεύτερη ήταν εκείνη που επικράτησε, με τον πρώην πρόεδρο της Thales, Μισέλ Ζοσεράν, να υποστηρίζει, όμως, ότι η εταιρεία του έχασε το διαγωνισμό, «επειδή δωροδόκησε χαμηλά», ενώ η SAIC – Siemens «στόχευσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».
Οι επιστολές που «δείχνουν» τον πρώην πρωθυπουργό
Κι αν η μαρτυρία του Ζοσεράν αναμένεται να ελεγχθεί ως προς το βάσιμό της, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του άλλοτε αντιπροέδρου της Thales Raytheon Systems, Παύλου Πεζά.
Σύμφωνα, πάντα, με την κυριακάτικη εφημερίδα, ο Πεζάς είχε στείλει το 2003 σειρά επιστολών στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, υπογραμμίζοντάς του ότι η προσφορά της δικής του εταιρείας ήταν πολύ πιο συμφέρουσα για το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη της SAIC Siemens.
Ειδικότερα η Thales υποστήριζε ότι η πρόταση για την επίμαχη σύμβαση ήταν κατά 6,5 εκατ. ευρώ πιο φθηνή συγκριτικά με εκείνη των ανταγωνιστών τους.
Ο ίδιος, μάλιστα, κατέθεσε στη Δικαιοσύνη ότι ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Σπύρος Τραυλός, του είχε μεταφέρει απευθείας μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου, με το οποίο τον προέτρεπε να «μην ρίχνει λάδι στη φωτιά»!
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα, ο Πεζάς είχε μιλήσει στην εφημερίδα «Real News» και είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση του C4i ως «τον πιο στημένο διαγωνισμό» που είχε δει ποτέ του.
«Βάσει των δεδομένων, που έχουν πλέον κατατεθεί στην Εισαγγελία, προκύπτει ότι μειοδότης του διαγωνισμού ήταν η Thales Raytheon Systems. Ωστόσο, μειοδότης αναδείχθηκε η SAIC, επειδή δήθεν είχε καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά. Αυτό ήταν ψευδές. Ποιο ήταν το κίνητρο του ψεύδους; Το επιχείρημα της πολιτικής πίεσης δεν στέκει, διότι και η TRS (σ.σ. τρίτη εταιρεία που συμμετείχε στο διαγωνισμό) ήταν εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Άρα, τι μένει;», διερωτήθηκε με νόημα ο Πεζάς.
Επί της ουσίας, ο άλλοτε διευθυντής της Thales υποστηρίζει πως έγινε προσπάθεια να δοθεί το έργο του C4i με συνοπτικές διαδικασίες στη SAIC – Siemens.
Τη θέση αυτή δείχνει να επιβεβαιώνει, όπως αναφέρει η Kontra News, και το γεγονός ότι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών, Σπύρος Τραυλός, είχε συντάξει επιστολή τον Γενάρη του 2003, στην οποία υπογραμμιζόταν πως «η ανάθεση του C4i θα γίνει με ενέργειες που απαιτούν άκρα μυστικότητα» και «κατ’ εξαίρεση των κανονικών διαδικασιών κατά το άρθρο 71 του ΠΔ 284/89 και κατά τις εξαιρέσεις του κώδικα Δημοσίου Λογιστικού και τις υπόλοιπες περιπτώσει του άρθρου 73».
Στο σημείο αυτό, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια σύμβαση να συνάπτεται με κατ’ εξαίρεση και με διαδικασίες – εξπρές, που προσιδιάζουν σε οιονεί απευθείας ανάθεση έργου, χωρίς τις ενέργειες του τότε διευθυντή Εξοπλισμών να μη γνωρίζει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός;

Νέα δήλωση έκανε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Βαγγέλη Βασιλάκου ότι «Ολοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί (σ.σ. μετά τον κ. Κ. Σημίτη) γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ακόμη και σήμερα».
Αναφέρει ο κ. Σημίτης: Είναι επικίνδυνο για τη χώρα ο δημόσιος βίος να σύρεται στο βούρκο της συκοφαντίας και της λασπολογίας ενώ η κρίση είναι ακόμα παρούσα. Οι σκοπιμότητες της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες ανάλογες με αυτές που ζήσαμε και πληρώσαμε το 2015. Χρέος των κυβερνώντων είναι να παράγουν πολιτική για το μέλλον και όχι λάσπη για το παρελθόν. Όπως έχω δηλώσει, προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου δεν με αγγίζουν.