18.12.18

Ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον πολιτικό κόσμο


 Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Δεδομένου πως η κατάσταση στο Π.Ν βαίνει από το κακό στο χειρότερο θεωρούμε πως πρέπει να προβούμε σε ορισμένες κρίσιμες επισημάνσεις σχετικά με το μέλλον της εθνικής ναυτικής ισχύος. Όχι με τη μορφή άλλης μιας τεχνικής ανάλυσης αλλά μιας ανοικτής επιστολής. Γράφουμε τα παρακάτω ως μια ανοικτή επιστολή στη προεδρεία της Δημοκρατίας και τον πολιτικό κόσμο με γνώμονα να εισακουστούμε και επιτέλους να ληφθούν αποφάσεις.

Η ποιοτική ισχυροποίηση του Τουρκικού Ναυτικού σε συνδυασμό με τη διαρκή προκλητικότητα η οποία έχει ως στόχο να συντελεστεί κουλτούρα νίκης με συνεχή επίδειξη σημαίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο παράλληλα με την αδιαφορία των πολιτικών ηγεσιών προς τα εξοπλιστικά προγράμματα θα φέρει το προσεχές διάστημα τη κατάσταση στο απροχώρητο.

Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Όντας ο ανώτατος άρχοντας της χώρας και με βάση το Σύνταγμα ο αρχηγός ο Ενόπλων Δυνάμεων θεωρούμε πως πρέπει να προβείτε σε σύγκλιση συμβούλιου των προέδρων των κομμάτων ώστε να συζητηθείάμεσα το ζήτημα ενίσχυσης του Π.Ν. Τα χρονικά όρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και ως εκ τούτων οι αποφάσεις έπρεπε να είχαν ληφθεί χθες αν όχι προχθές. Τοποθετώντας το χρονικά είμαστε στο και πέντε και όχι στο παρά πέντε.

Κύριοι του πολιτικού κόσμου,

Δεν είναι όλα ψήφοι, εκλογές,πολιτικό όφελος και κόστος. Κανένας διεθνής οργανισμός ή συμμαχία δεν μπορεί να εγγυηθεί την εθνική μας ανεξαρτησία, ακεραιότητα και τη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μολονότι, στο παρελθόν τα εξοπλιστικά ήταν χώρος διασπάθισης δημοσίου χρήματος όπως αντίστοιχα ήταν και άλλοι χώροι τηςπολιτικής όπως η υγεία ή τα δημόσια έργα, εντούτοις σήμερα είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τη στιγμή που οι προκλήσεις αυξάνονται, η απειλή ισχυροποιείται ποσοτικός και ποιοτικώς ο ελληνικός Στόλος γερνάει επικίνδυνα. Βρισκόμαστε σε περίοδο επικίνδυνου λήθαργου και αυταρέσκειας. Αρκεί να δει κάποιος τις ηλικίες των πλοίων για να διαπιστώσει τα παραπάνω. Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, πλοία γενικής υποστήριξης. Με άλλα λόγια το 70% των μονάδων κρούσης και υποστήριξης στόλου έχει γεράσει επικίνδυνα. 
Ιστορικά όταν η Ελλάδα κυριάρχησε στις θάλασσες και τα πελάγη αυτό ήταν προϊόν προετοιμασίας και προπαρασκευής. Ηθικής, υλικής,οργανωτικής, εκπαιδευτικής. Αν η Ελληνική αποτροπή θέλει να παραμένει σε υψηλό επίπεδο απαιτούνται θυσίες: οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές. Η αποτροπή έχει κόστος. Έχει βαρύ τίμημα. Αυτό πρέπει όλοι μας να το αντιληφθούμε.

Κύριοι του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου,

Με κριτήριο τον ευγενή, ειλικρινή και ανιδιοτελή πατριωτισμό,  είναι ώρα να στηρίξετε το Π.Ν. Η πρόταση του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου για άνοιγμα λογαριασμού με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Π.Ν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ο καθένας απότο δικό του μετερίζι οφείλει να δώσει τον οβολό του. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να ξεκινήσει εκστρατεία από τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κόσμο και ακολούθως από την ελληνική ομογένεια να βρει χρήματα ώστε να στηριχθεί το Π.Ν. 
Δεν θέλουμε να μακρηγορούμε. Σκοπός μας είναι να γίνει ένας διάλογος στο πολιτικό κόσμο σε μια βάση που ως αντικειμενικό σκοπό θα έχει να στηριχθεί το Π.Ν. Και οι Ε.Δ γενικότερα. Από την άλλη μεριά, είναι ιστορική ευθύνη για την οικονομική ελίτ της χώρας να προβεί σε οικονομική στήριξη του Π.Ν.  
Καλό το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις αλλά η Τουρκία δεν τιθασεύεται με λόγια. Η Τουρκία θα τολμήσει το επόμενο βήμα όταν δει πως είναι έτοιμη και σίγουρη. Ξέρει πως για να κυριαρχήσει πρέπει να πετύχει ναυτική υπεροχή. Μην έχουμε αυταπάτες πως επειδή αναπτύξαμε μια καλή φιλία με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ θα έρθουν να πολεμήσουν για το σύμπλεγμα της Μεγίστης ή θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα μας.
Εξ όσων είμαστε σε θέση ναγνωρίζουμε το ΓΕΝ επανειλημμένα έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου. Φυσικά οι διαβαθμισμένες αναφορές και μελέτες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν αλλά οι αξιωματικοί του Π.Ν πολλάκις τα έχουν επισημάνει.
Η κλεψύδρα στενεύει επικίνδυνα. Ας προβληματιστούμε. Και κυρίως ο πολιτικός κόσμος.    
defencereview.gr
_
_____-----------------------------------
Οι τύποι δεν πρέπει να "τρώνε την ουσία" .
Το αν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συγκέντρωση πολιτικών αρχηγών ή εάν αυτό πρέπει να το ζητήσει ο πρωθυπουργός, δεν έχει σημασία.
Η συγκέντρωση πρέπει να γίνει και να ληφθούν ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Και αυτό πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ, διαφορετικά σε περίπτωση Εθνικής καταστροφής θα πρέπει να επανέλθει η θανατική ποινή γι αυτούς που θα ευθύνονται.Με την ακεραιότητα της χώρας δεν παίζουμε. 
Efenpress