10.12.18

Άγκυρα: «Η υφαλοκρηπίδα μας φτάνει μέχρι νότια της Κρήτης»! - Νέος χάρτης με τις πρωτοφανείς τουρκικές διεκδικήσεις


Yeni Safak: «Επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου” - Το τουρκικό Ναυτικό προστατεύει το Barbaros από το Ναυτικό της Ελλάδας - Κυριαρχούμε σε όλη την Α.Μεσόγειο» 


 Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος

Νέα τουρκικά δημοσιεύματα επιχειρούν να ανάψουν «φωτιά» στην Α.Μεσόγειο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak δημοσιογράφος της επισκέφθηκε τουρκικά σκάφη τα οποία «προστατεύουν το “ερευνητικό” σκάφος Barbaros από τις ελληνικές παρενοχλήσεις» στην περιοχή της Α. Μεσογείου.
Το τουρκικό Ναυτικό έχει ονομάσει την επιχείρηση όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα «Ασπίδα της Μεσογείου» και «παρατηρηθεί και παρακολουθεί και την παραμικρή κίνηση στην Α.΄Μεσόγειο».
Και το τουρκικό δημοσίευμα συνεχίζει:
«Το Barbaros το οποίο  είχε έρθει αντιμέτωπο με τα σκάφη του Ναυτικού της Ελλάδας εκτελεί εργασίες σε απόσταση 300 χλμ. από τις τουρκικές ακτές προστατεύεται από τα σκάφη του τουρκικού Ναυτικού στο πλαίσιο της επιχείρησης».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ανάμεσα στα σκάφη που προστατεύουν το Barbaros είναι και η ΤΠΚ P-331 TCG KALKAN κλάσης Kilic και η οποία σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου με το Ναυτικό της Ελλάδας θα «πλεύσει αμέσως για να προστατεύει το Barbaros».   
Το TCG KALKAN επιχειρεί μαζί τις φρεγάτες TCG Gaziantep και TCG Gökçeada και τις κορβέτες TCG Bozcaada και TCG Bandırma. Όπως αναφέρεται μια φρεγάτα και μια κορβέτα πλέουν πάντα μαζί με το Barbaros διασφαλίζοντας ότι κανένα άλλο πλοίο δε θα μπει στην πορεία του για να διακόψει τις «έρευνες» που κάνει.
Όπως λέει η τουρκική εφημερίδα το Barbaros πραγματοποίησε έρευνες στα «αποκαλούμενα» θαλάσσια σύνορα που έχει χαράξει από μόνη της Ελλάδα στην περιοχή της Κρήτης όταν είχε αντιμετωπίσει την «προκλητικότητα της Ελλάδας».
«Τώρα» όπως λέει το άρθρο «δεν συναντήσαμε καμία ελληνική ναυτική δραστηριότητα ή πλοίο που θα μπορούσε να απειλήσει το Barbaros».
Η τουρκική εφημερίδα μάλιστα δημοσιεύει ξανά χάρτη με τον οποίο στον οποίο φαίνονται οι τουρκικές διεκδικήσεις για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ οι οποίες φτάνουν μέχρι νότια της Κρήτης λέγοντας πως το τουρκικό Ναυτικό  κυριαρχεί πλήρως στην Α.Μεσόγειο.
Ο νέος τουρκικός χάρτης με τις ανεδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας
Και βάση στην Κύπρο
Παράλληλα η Τουρκία α;ναφέρει πως το 2019 προβλέπεται να υπογραφεί η συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Αϊντινλίκ».
Η οποία γράφει ότι ο αρχηγός του Ναυτικού της Τουρκίας υπέβαλε έκθεση στην Άγκυρα για την ίδρυση ναυτικής βάσης έπειτα από την ολοκλήρωση τεχνικής εργασίας σχετικά με τον χώρο, το κόστος κατασκευής της βάσης, τις ανάγκες υπόγειας υποδομής και τις υπόλοιπες συνθήκες.
Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Αϊντινλίκ», έπειτα από την πρόταση που υπέβαλε τον περασμένο Αύγουστο το αρχηγείο του τουρκικού Ναυτικού, μια ειδική ομάδα ξεκίνησε έρευνες και έστειλε ήδη τον σχετικό φάκελο στην Άγκυρα με τις λεπτομέρειες.
Η σύγχρονη αυτή ναυτική βάση, όπως χαρακτηρίζεται, θα κατασκευαστεί σε έκταση 280 χιλιάδες εκταρίων, και σε αυτήν θα εγκατασταθεί σύστημα ραντάρ ενώ θα έχει και τη δυνατότητα να δέχεται φρεγάτες, υποβρύχια και αεροπλανοφόρα. Στη βάση επίσης θα απασχολούνται 400 άτομα προσωπικό του τουρκικού Ναυτικού.

Στο ΚΠΜ της τουρκικής Kilic
pronews