15.12.18

ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

alexander the great 1
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, Αθήνα, Ελλάς. Ο Αλέξανδρος σε νεαρή ηλικία, έργο ρωμαϊκής περιόδου, από μάρμαρο.΄Υψος 0,316 εκατοστά. Καταχωρημένο με τον αριθμό 2497.

 
 
alexander the great 2
Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, Ελλάς. Προτομή Αλεξάνδρου από μάρμαρο.
 
 
alexander the great 3
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Ελλάς. Βρέθηκε στον Κεραμικό. Προτομή Αλεξάνδρου από μάρμαρο Πεντέλης, με την λεοντή του Ηρακλέους. Αρχές 3ου αιώνα π.κ.χ.΄Υψος 0,28 εκατοστά. Καταχωρημένο στον κατάλογο του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου Αθηνών, με τον αριθμό 366.
 
 
alexander the great 4
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Ελλάς. Προτομή του Αλεξάνδρου από μάρμαρο, πιθανόν εποχής Αλεξάνδρου, ή, ελληνιστικής περιόδου. ΄Υψος 0.37 εκατοστά. Καταχωρημένο στον κατάλογο του μουσείου Ολυμπίας, με τον αριθμό Λ 246.
 
 
alexander the great 5
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Ελλάς. Βρέθηκε 6 χιλιόμετρα δυτικά της Πέλλας, στα Γιαννιτσά. Από μάρμαρο. ΄Υψος 0.32 εκατοστά. 3ος αιώνας π.κ.χ. Καταχωρημένο στον κατάλογο του μουσείου της Πέλλας, με τον αριθμό ΓΛ 15. ΄Εργο του οικογενειακού γλύπτη της Μακεδονικής Βασιλικής Οικογένειας, του περίφημου Λύσιππου από την Σικυώνα (Κιάτο) της Κορίνθου. Εικαζόμενη ηλικία του Αλεξάνδρου περίπου 14-16 ετών, ή κατ΄ άλλη εκτίμηση, μεταξύ 18-20 ετών.
 
 
alexander the great 6
Αρχαιολογικό Μουσείο Ακροπόλεως, Αθήνα, Ελλάς. Βρέθηκε στο Ερεχθείο στην Ακρόπολη. Από μάρμαρο Πεντέλης.΄Υψος 0.35 εκατοστά. Καταχωρημένο στον κατάλογο του μουσείου της Ακρόπολης, με τον αριθμό 1331. ΄Εργο του Αθηναίου γλύπτη Λεωχάρη. Μετά την εμφύλια μάχη της Χαιρώνιας, ο Φίλιππος έστειλε τον γιό του Αλέξανδρο ως πρεσβευτή του στην Αθήνα, για την τιμής ένεκεν μεταφορά της τέφρας των Αθηναίων οπλιτών, που είχαν πέσει στο πεδίο της αδελφοκτόνας μάχης, για να υπογραμμίσει τον σεβασμό του στον ρόλο των Αθηνών στα Πανελλήνια δρώμενα και σε ένδειξη καλής θελήσεως. Ο Αλέξανδρος παρέμεινε στην Αθήνα περίπου μία εβδομάδα, στο διάστημα της οποίας πιθανότατα φιλοτεχνήθηκε από τον Λεωχάρη, η υπόψη προτομή. Η ηλικία του Αλέξανδρου, κατά την επίσκεψή του στο Κλεινόν ΄Αστυ και Ιερό της Ελλάδος Πτολίεθρον, στην Πόλη της Παλλάδας Αθηνάς, ήταν 18 ετών.
 
 
alexander the great 7
Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως, Τουρκία. Προτομή του Αλεξάνδρου, από μάρμαρο. Βρέθηκε στην Πέργαμο της Ιωνίας, μαζί με το περίφημο γλυπτό σύνολο της ζωοφόρου της Περγάμου. Από την γενικότερη τεχνοτροπία αυτού του εκπληκτικού έργου τέχνης, πιθανολογείται σχεδόν με βεβαιότητα, ότι αποτελεί έργο του περίφημου Λύσιππου. Εικαζόμενη ηλικία περίπου 30 ετών.
 
 
alexander the great 8
Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως, Τουρκία. Προτομή του Αλεξάνδρου από μάρμαρο, ελληνιστική περίοδος.
 
 
alexander the great 9
Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας, Κύπρος. Προτομή του Αλεξάνδρου από Κυπριακό ασβεστόλιθο, ελληνιστικής περιόδου.
 
 
alexander the great 10
Αρχαιολογικό Μουσείο Βερολίνου, Γερμανία. Προτομή του Αλεξάνδρου με ολόκληρο στήθος, τμήμα από μαρμάρινο άγαλμα, του έτους 300 π.κ.χ. Βρέθηκε στις ανασκαφές της Πριήνης στην Μικρασιατική Ιωνία. Μετά την μάχη του Γρανικού και την απελευθέρωση της Μιλήτου από τους Πέρσες, ο Αλέξανδρος επισκέφθηκε την Πριήνη, μια παλιά ιωνική ελληνική πόλη, που υπέφερε από τις πλημμύρες του ποταμού Μαίανδρου, και για τον λόγο αυτό ξαναχτιζότανε σε μια πλαγιά της Μυκάλης. Ο ναός της Αθηνάς στο πλέον επιφανές ύψωμα της Πριήνης, γνώρισε την γενναιοδωρία του Αλεξάνδρου, όπως μαρτυρεί η αφιερωματική επιγραφή. Βασιλεύς Αλέξανδρος ανέθηκε τον ναόν Αθηναίηι Πολιάδι. Από τις ανασκαφές αυτού του ναού της Αθηνάς και το υπόψη ελληνικό έργο τέχνης.
 
 
alexander the great 11
Μουσείο Μονάχου Staatliche Antikensammlungen und Glyptothek, Γερμανία.
 
 
alexander the great 12
Αρχαιολογικό Μουσείο Λούβρου, Παρίσι Γαλλία.΄Εργο του Λυσίππου, από μάρμαρο. Από τις λεηλασίες και κλοπές των Ρωμαίων στην ρωμαϊκή κατοχή και από το Δίον ή την Πέλλα, μεταφέρθηκε πιθανόν στην Ρώμη. Βρέθηκε στο Τίβολι και στην κατοχή του ισπανού πρεσβευτή στην Ρώμη, Αζάρα. Από αυτόν πέρασε στην κατοχή του Μεγάλου Ναπολέοντα, στο Παρίσι.
 
 
alexander the great 13
Αρχαιολογικό Μουσείο Σεβίλλης, Ισπανία. Ο Αλέξανδρος έφηβος.
 
 
alexander the great 14
Αρχαιολογικό Ελληνορωμαϊκό Μουσείο Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος. Προτομή του Αλεξάνδρου σε ροζ γρανίτη.
 
 
alexander the great 15
Αρχαιολογικό Μουσείο Δαμασκού, Συρία. Μαρμάρινη προτομή του Αλεξάνδρου.
 
 
alexander the great 16
Μουσείο Καλών Τεχνών Βοστώνης, Αμερική. Προτομή από μάρμαρο, σε μορφή Αλεξάνδρου – Ηρακλή.΄Υψος 0.24 εκατοστά. Βρέθηκε στην Σπάρτη.
 
 
alexander the great 17
Μουσείο, Μusee du Cinquantenaire, Βρυξέλλες, Βέλγιο. Προτομή του Αλεξάνδρου με την μορφή ΄Ηλιου-Κοσμοκράτορα Του 350-300 π.κ.χ. Βρέθηκε στην Αμισό του Πόντου.
 
 
alexander the great 18
Μουσείο Γκετύ ( J. Paul Getty) Καλιφόρνια, Αμερική. Προτομή Αλεξάνδρου από μάρμαρο. Βρέθηκε στα Μέγαρα.
 
 
alexander the great 19
Αρχαιολογικό Μουσείο Κοπεγχάγης, Δανία. Μαρμάρινη προτομή του Αλεξάνδρου, κεφάλι με ολόκληρο στήθος, που βρέθηκε στην Ταρσό.