28.12.18

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Δεν μας ενδιαφέρει η Μάνμπιτζ αν φύγουν από εκεί οι Κούρδοι μαχητές» - Κερδισμένοι Μόσχα, Άγκυρα & Άσαντ


«Η Τουρκία δεν έχει τίποτε να κάνει στην πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρία, όταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις εγκαταλείψουν την περιοχή», δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλα δείχνουν πως Μόσχα και Άγκυρα πήραν αυτά που ήθελαν:

Η Μόσχα βλέπει τους Αμερικανούς να αποχωρούν, η Άγκυρα να αναβέλεται το «Μεγάλο Κουρδιστάν» για κάποιους... αιώνες ενώ ο μεγαλύτερος κερδισμένος είναι ο Μ.Άσαντ που βλέπει να αποκαθίσταται το συριακό έδαφος σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90%.
Τώρα θεωρείται δεδομένο ότι θα αποκατασταθεί σε κάποια χρονική στιγμή και το έδαφος της Ιντλίμπ, άλλωστε οι εξτρεμιστικές οργανώσεις που την ελέγχουν βρίσκονται υπό την επιρροή της Άγκυρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και μέχρι πρότινος σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι συμμαχίες όμως εύκολα διαλύονται και δημιουργούνται νέες.
Η Τουρκία απείλησε με επίθεση κατά του Μάνμπιτζ για την εκδίωξη των δυνάμεων των YPG, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα:
 «Στην παρούσα κατάσταση, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ακεραιότητα του συριακού εδάφους. Αυτές οι περιοχές ανήκουν στην Συρία. 
Όταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα έχουν φύγει από την περιοχή, δεν θα υπάρχει τίποτε για εμάς να κάνουμε εκεί...Το θέμα δεν είναι το Μάνμπιτζ...στόχος μας είναι να εξαφανίσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή. Κύριος στόχος μας είναι οι YPG να πάρουν εδώ ένα αναγκαίο μάθημα»
Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωνε ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν το δικαίωμα να καλούν άλλα «στοιχεία» στην πόλη Μάνμπιτζ και προειδοποιούσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες αφού ο συριακός Στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στην στρατηγικής σημασία πόλη Μάνμπιτζ και ύψωσε την συριακή σημαία στην πόλη, αφού οι YPG κάλεσαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ να προστατεύσει την πόλη από τουρκικές επιθέσεις. 
Πάντως είναι πολύ πιθανό ότι οι Τούρκοι είχαν ενημερωθεί από χθες για την εξέλιξη αυτή και ίσως και να το επεδίωκαν και οι ίδιοι να συμβεί αυτό. Η Άγκυρα προτιμάει την επιστροφή των Κούρδων στην εξουσία της Δαμασκού από το να εμπλακεί σε έναν συνεχή πόλεμο με τους κουρδόφωνους σκληροτράχηλους πληθυσμούς.
Θεωρείται αδύνατο να μην υπήρξε πλήρης ενημέρωση από την Μόσχα για τις επόμενες κινήσεις των Κούρδων μετά το αμερικανικό «άδειασμα»
pronews