17.11.18

ΕΚΤΑΚΤΟ -Yπουργείο Άμυνας Αργεντινής: Βρέθηκε το αγνοούμενο υποβρύχιο «ARA San Juan»

Το κουφάρι του υποβρυχίου ARA San Juan του Ναυτικού της Αργεντινής, το οποίο είχε εξαφανιστεί τη 15η Νοεμβρίου 2017 με 44 μέλη πληρώματος, ανακαλύφθηκε την Παρασκευή στον Ατλαντικό, γνωστοποίησε το Υπουργείο Άμυνας της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Το υπουργείο Άμυνας και το Ναυτικό της Αργεντινής ενημερώνουν ότι η έρευνα (...) επέτρεψε τον εντοπισμό του ARA San Juan», ανακοίνωσε το επιτελείο μέσω Twitter.
«Η εξέταση του αντικειμένου 24 το οποίο εντοπίστηκε από την εταιρεία Ocean Infinity με τη βοήθεια μιας τηλεχειριζόμενης συσκευής σε βάθος 800 μέτρων επέτρεψε τον εντοπισμό του ARA San Juan», προσθέτει το επιτελείο της Αργεντινής.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ναυτικού της χώρας Ροδόλφο Ραμάζο, τώρα «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο»: «Αφού αναλυθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υποβρύχιο, θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Αργεντινής Todo Noticias.
Οι αρχές της Αργεντινής, που είχαν αναστείλει τις έρευνες για το νεότερο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας την 1η Δεκεμβρίου, αποφάσισαν αυτές να ξαναρχίσουν στα τέλη του Οκτωβρίου, αφού ανέθεσαν τη σύμβαση επ' αμοιβή στην Ocean Infinity.
Πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές μετά την εξαφάνισή του ανέφεραν ότι νερό εισέρρευσε στον «αναπνευστήρα» του υποβρυχίου— το σύστημα σνόρκελ που επιτρέπει σε ένα υποβρύχιο να λειτουργεί κανονικά ενώ βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού έχοντας τη δυνατότητα να παίρνει αέρα από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα στη μπαταρία του προτού χαθούν τα ίχνη του την 15η Νοεμβρίου.
Προτού εξαφανιστεί, το υποβρύχιο είχε λάβει διαταγές να επιστρέψει στη ναυτική βάση Μαρ ντελ Πλάτα αφού ανέφερε ότι νερό είχε εισρεύσει στο σκάφος μέσω του αναπνευστήρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί το βραχυκύκλωμα στη μπαταρία του.
Οι ελπίδες για τη διάσωση των ναυτικών έσβησαν πέρυσι στις 30 Νοεμβρίου. Το Πολεμικό Ναυτικό επισήμανε ότι το οξυγόνο στο υποβρύχιο είχε τελειώσει πολύ προτού διακόψουν την προσπάθεια.
Oπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr, πλοίο της αμερικανικής εταιρείας «Ocean Infinity», που συμμετέχει στις έρευνες της Αργεντινής για την ανεύρεση του βυθισμένου υποβρυχίου «San Juan», είχε εντοπίσει ένα αντικείμενο που μοιάζει σε μέγεθος με το χαμένο υποβρύχιο.
Το «San Juan» ανήκει στον τύπο TR-1700.
Εισήλθε σε υπηρεσία με το πολεμικό ναυτικό της Αργεντινής το 1985.
Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, το αντικείμενο που βρήκαν οι Αμερικάνοι είναι σε βάθος 280m, ενώ είχε περάσει απαρατήρητο μέχρι τώρα από τις σωστικές αρχές.
"Η αμερικανική ομάδα εντόπισε ένα αντικείμενο στο μέγεθος του υποβρυχίου της Αργεντινής που χάθηκε τον περασμένο Νοέμβρη" ανακοίνωσε ο ΥΠΑΜ Oscar Aguad.
"Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός της μη ανακάλυψης του νωρίτερα" ανέφερε.
Στις 15 Νοεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια αποστολής ρουτίνας, το υποβρύχιο υπέστη βλάβη, που οδήγησε στο θάνατο των 44 μελών του πληρώματος. Έκτοτε θεωρείται ότι το υποβρύχιο έχει παραμορφωθεί σε μεγάλο βάθος και η Αργεντινή πασχίζει να το ανακαλύψει.
Η τελευταία επικοινωνία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου 2017, όταν το υποβρύχιο βρισκόταν στον κόλπο του Σαν Χόρχε, 450 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής.
Λίγο αργότερα καταγράφηκε υποθαλάσσια έκρηξη ανιχνεύθηκε στην περιοχή της τελευταίας θέσης του υποβρυχίου.
Το San Juan είχε αποπλεύσει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2017 από την Ουσουάια, στο νότιο άκρο της Αργεντινής με προορισμό το Μαρ ντε Πλάτα, όπου είναι η βάση του.


Argentina "Seabed Constructor" found the Submarine "Ara San Juan" in 41S 57E. point No. 24, in Site 1 area 15A-4, 800 meters deep, is intact
pronews