18.11.18

Τουρκία: Το TCG Anadolu παίρνει μορφή - Καθελκύεται στο πρώτο εξάμηνο του ΄19 και απειλεί τα νησιά του Αιγαίου

Το αεροπλανοφόρο και σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων της Τουρκιάς παίρνει μορφή και μαζί με τα νέα αμφίβια τουρκικά ΤΟΜΠ που θα επιχειρούν  από αυτό και τα F-35B μορφοποιείται ως μια από τις κλύρ4ιες απειλές για τα νησιά του Αιγαίου.

Σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρχή αμυντικής βιομηχανίας της Προεδρίας (SSB), οι εργασίες ναυπήγησης του σκάφους συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται να καθελκυστεί εντός πρώτου εξαμήνου του 2019.
Η Τουρκία όμως δεν στέκεται μόνο στη ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου. Παράλληλα ετοιμάζει και όλα τα επιμέρους όπλα που θα το πλαισιώνουν, όπως το νέο αμφίβιο ΤΟΜΠ MAV-Zaha που θα επιχειρεί από το TCG Anadolu προκειμένου να πραγματοποιεί αποβατικές επιχειρήσεις, που αλλού μα κάπου στο Αιγαίο, ενώ δεδομένη είναι και η παραγγελία 16 F-35B επίσης για το αεροπλανοφόρο.
Σε ότι αφορά το αμφίβιο ΤΟΜΠ το  συμβόλαιο για την ανάπτυξη του τουρκικού οχήματος υπογράφηκε μεταξύ της εταιρείας και του Τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) (τώρα SSB) τον Μάρτιο του 2017 και περιλαμβάνει την κατασκευή 27 οχημάτων τα οποία θα επιχειρούν από τοπ υπο ναυπήγηση ελαφρύ αεροπλανοφόρο/αποβατικό πλοίο LHD Anadolou.
Από τα 27 οχήματα τα δύο θα είναι της έκδοσης Διοίκησης και ακόμη δύο της έκδοσης περισυλλογής ενώ τα υπόλοιπα 23 θα είναι της έκδοσης μεταφοράς προσωπικού.
Τα οχήματα MAV-Zaha είναι θωρακισμένα αμφίβια, κατασκευασμένα από κράματα αλουμινίου επί των οποίων μπορεί να τοποθετηθεί επιπλέον θωράκιση με συνολικό βάρος 30 τόνων. Τα οχήματα μπορούν να επιτύχουν ταχύτητα 7 κόμβων μέσα στο νερό χάρις στο σύστημα waterjets που διαθέτουν και ταχύτητα 70 χλμ /ώρα επί οδοστρώματος.
Tο όχημα διαθέτει ένα κινητήρα diesel, έξι εδαφιαίους τροχούς, έχει διμελές πλήρωμα μπορεί να μεταφέρει 21 στρατιώτες, ενώ στην οροφή διαθέτει ένα τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο πυργίσκο εξοπλισμένο με πολυβόλο των 12,7 χλστ και ένα αυτόματο βομβιδοβόλο των 40 χλστ.

pronews