27.11.18

Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ «καίει» η δικογραφία για το C4i

Νόμος περί ευθύνης υπουργών, πρέπει να υπάρχει, αλλά όχι για να τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους αλλά αντιθέτως, να επικεντρώνεται στην ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΥΘΥΝΗ που πρέπει να είχαν ή να έχουν από τη θέση τους , οι δε  συγκεκριμένες παράνομες πράξεις των, να επισύρουν σημαντικά βαρύτερες ποινές από τις παραβάσεις οιουδήποτε άλλου πολίτη και να μην υπάρχει θέμα παραγραφής. Efenpress


Πολλούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ «καίει» η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i, που ανακοινώνεται στις 6 το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Η περίπου 20.000 σελίδων δικογραφία που βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα κλειδωμένη σε αίθουσα της Βουλής, περιλαμβάνει καταθέσεις για επαφές του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου σε όλες τις φάσεις ανοίγματος και αξιολόγησης των προσφορών.
Γνώστες της δικογραφίας αναφέρουν πως περιλαμβάνεται το ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, ενώ πολλά ερωτήματα –λένε- προκαλεί το γεγονός ότι οι αποφάσεις υπέρ μιας συγκεκριμένης εταιρίας άλλαζαν μετά τα τηλεφωνήματα που γινόντουσαν. Πολύ συχνές, λένε οι ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν και οι  επικοινωνίες του κ. Χριστοφοράκου με τον κ. Τσουκάτο.
Στη δικογραφία γίνεται ακόμη λόγος για 4 υπεράκτιες εταιρείες, μέσω των οποίων γινόταν διακίνηση χρημάτων.
Η δικογραφία στρέφεται κατά κ. Παπαντωνίου για το αδίκημα της «παθητικής  δωροδοκίας κατά μόνας από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, στρεφόμενη κατά του δημοσίου», «από την οποία –όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό- «το όφελος που επεδίωξε και πέτυχε και η ζημιά που προξενήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. δρχ ή 150.000 ευρώ», το ποσό αυτό αναφέρεται γιατί πάνω από αυτό μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται να υποβληθεί αίτημα με 30 υπογραφές.  Κοινοβουλευτικέςπηγές  ανέφεραν πως με βάση τη νομολογία της Novartis η παθητική δωροδοκία δεν θεωρείται υπουργικό καθήκον, συνεπώς, λένε πηγές από τη Βουλή μπορεί να συγκροτηθεί προανακρική επιτροπή που θα διαρκέσει πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η δικογραφία θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.
cnn.gr