26.11.18

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουκρανία: Πυρπόλησαν το Ρωσικό Προξενείο στο Χάρκοβο (φωτό, βίντεο)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ουκρανία όπου τυλίχτηκε στις φλόγες το ρωσικό προξενείο στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όταν ομάδα ναζιστών επιτέθηκε στο κτίριο με φωτοβολίδες θυμίζοντας σκηνές από το έγκλημα της Οδησσού το 2014 όταν κάηκαν 48 άνθρωποι και αγνοούνται ακόμα άλλοι 45.

Τότε πάλι ομάδα Ουκρανών ναζιστών έκαψε το Κτήριο των Συνδικάτων στην Οδησσό. Ήταν μέλη του περιβόητου «Δεξιού Τομέα»
Η εμπρηστική επίθεση εντάσσεται στη διαρκώς κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, μετά το «θερμό» επεισόδιο που σημειώθηκε την Κυριακή, στο Στενό του Κερτς. 
Σύμφωνα με το Russia Today, οι «αντι-Ρώσοι» διαδηλωτές, κάποιοι εξ αυτών φορώντας κουκούλες και κράνη, πέταξαν φωτοβολίδες προς το κτίριο και έκαψαν λάστιχα. 
Η επίθεση θυμίζει πάντως πρακτικές «Δεξιού Τομέα» ο οποίος εμφανίζεται όταν το «απαιτούν οι περιστάσεις». Τα περισσότερα μέλη του πολέμησαν στις τάξεις της Εθνοφρουράς και κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.
Από την επίθεση σημειώθηκαν περιορισμένες φθορές στις υποδομές του Προξενείου. 
Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε επίσης μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων.
Οι διαδηλωτές σφυροκόπησαν το κτίριο με δεκάδες καπνογόνα, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την  ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε στρατιωτικό Νόμο μετά το επεισόδιο μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών πλοίων κοντά στην Κριμαία. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα έχει διάρκεια 60 ημερών και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ουκρανία.
Παράλληλα, ένα νέο βίντεο από την επιχείρηση της FSB κατά των πλοίων της Ουκρανίας βλέπει το φως της δημοσιότητας. Η επιδρομή των Ρώσων στα πλοία της Ουκρανίας έγινε την Κυριακή, 25.11.2018, όταν τα πλοία “Μπέρντιανσκ”, “Νικόπολη”, “Γιανού Καπού” παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του στενού του Κέρτς στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά η κίνηση της Ουκρανίας ήταν προμελετημένη. Τα πλοία παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια δεν υπάκουαν στην εντολές του λιμενικού με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ολόκληρη επιχείρηση από αέρος και θαλάσσης για την ακινητοποίησή τους.
Πλέον, και αφού τα πλοία καταλήφθηκαν από κομάντος της FSB, έχουν μεταφερθεί στο Λιμάνι του Κέρτς όπου μάλιστα έχουν καμουφλαριστεί…


pronews