1.11.18

Β. Ήπειρος: Υπόγεια εθνοκάθαρση με τον Τσίπρα να σφυρίζει αδιάφορα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση – και προσωπικά ο κ. Τσίπρας που τυγχάνει να κατέχει και το αξίωμα του υπουργού των Εξωτερικών – σχετικά με την τραγωδία στους Βουλιαράτες.
Το υπουργείο των Εξωτερικών έχει εκδώσει μια ανακοίνωση και προφανώς έχουν δοθεί οδηγίες στην πρεσβεία και στο προξενείο μας.
Όποιος, όμως, διαθέτει την ικανότητα να οσμίζεται, μυρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά, νιώθει στην ατμόσφαιρα κάτι μεταξύ αμηχανίας και δυσφορίας.
Εκεί που πηγαίναμε να λύσουμε και το Αλβανικό ήλθε τώρα αυτό, ας το κρατήσουμε χαμηλά ένα πράμα. Να μην τους χαλάσει η μανέστρα, ένα πράμα.
Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους:

-Ο Τσίπρας που δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει τις επικοινωνίες του με διάφορους ηγέτες παριστάνοντας τον… άρχοντα των Βαλκανίων, δεν έχει σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει με τον Ράμα, παρά την προκλητική συμπεριφορά του τελευταίου (και της Παρτιζάν Τιράνων της οποίας διευθυντής είναι ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού). Οι μέρες περνούν και οι Αλβανοί κάνουν ό,τι θέλουν με τη σορό του άτυχου νέου.
-Η υπουργός Πολιτισμού Ζορμπά, που βρισκόταν στο χωριό την ημέρα του φονικού, προέβη σε μια αδιανόητη ανάρτηση, υποστηρίζοντας ότι ο Κατσίφας πυροβόλησε επειδή θεωρούσε ότι… η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία! Αποφάνθηκε μάλιστα η κ. Ζορμπά ότι «καμιά ελληνική σημαία δεν κατέβηκε, όλες ήταν υψωμένες»! Λες και ήξερε η Ζορμπά τι γίνεται στα μειονοτικά χωριά!
-Η ΕΛ.ΑΣ έσπευσε από την πρώτη στιγμή να μεταφέρει, δια «πηγών» της, ό,τι της σερβίρισε η αλβανική αστυνομία – ότι τάχα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και μαρτυρίες που να συνδέουν το συμβάν με την ύψωση της ελληνικής σημαίας. Και με δεύτερη παρέμβαση των «πηγών» η ΕΛ.ΑΣ δημοσιοποίησε προσωπικά δεδομένα του νεκρού, με τρόπο ντροπιαστικό, αποτρόπαιο και ιερόσυλο. Λες και είχε προβεί σε έρευνες η ίδια η ΕΛ.ΑΣ!
Αυτά δεν έχουν ξανασυμβεί στη χώρα. Ουδέποτε στο παρελθόν τόλμησε να αναμιχθεί σε τέτοιο ζήτημα, δηλαδή σε ζήτημα σχετιζόμενο με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, άλλος πλην του πρωθυπουργού και του υπουργείου των Εξωτερικών.
Και προφανώς, ουδείς – άσχετος – θα διενοείτο να βγάλει και πόρισμα!
Όταν ετέθη για πρώτη φορά το θέμα τους γκρεμίσματος των περιουσιών της μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, ο Σαμαράς τηλεφώνησε ο ίδιος στον Ράμα και όταν αργότερα τον συνάντησε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, του ξεκαθάρισε πως «ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ». Και πως «οι εθνικιστικές κορώνες των τσάμηδων είναι απαράδεκτες».
Υποχρεώθηκε τότε ο Ράμα να δηλώσει ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαβεβαιώνοντας δε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να υποστεί βλάβη η ελληνική μειονότητα.
Τώρα βλέπουμε μια ένοχη αφωνία. Χάσαμε και τον Κοτζιά που δεν θα πήγαινε διακοπές αν δεν έλυνε το Αλβανικό – αφού διαχώριζε τους τσάμηδες σε… καλούς και κακούς! – και τελικά έφυγε για διακοπές διαρκείας.
Λοιπόν, για να τελειώνουμε:
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι αναγνωρισμένη μειονότητα.
Το χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου είναι μειονοτικό χωριό με πλήρη δικαιώματα χρήσης των συμβόλων.
Ουδείς εξήγησε για ποιο λόγο την ημέρα της εθνικής γιορτής το χωριό είχε γεμίσει από αστυνομία και πώς τόσο γρήγορα έφθασαν επί τόπου οι ειδικές δυνάμεις και γιατί η αστυνομία βρέθηκε έξω από το σπίτι του Κατσίφα.
Απλές σκέψεις που κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν. Επειδή τέσσερα χρόνια τώρα κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι στην περιοχή διεξάγεται μια υπόγεια εθνοκάθαρση (όπως ευστόχως ανέφερε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου), με καταστροφές κτισμάτων, υφαρπαγές περιουσιών, φθορά ελληνικών πινακίδων, εκφοβισμό όσων μιλούν ελληνικά, με αντικειμενικό σκοπό τον αφελληνισμό της Β. Ηπείρου.
Αλλά υπάρχει και χειρότερο – το οποίο επίσης κάνουν ότι δεν βλέπουν.
Εδώ και δύο χρόνια, στην περιοχή δρα ανενόχλητη η εθνικιστική ομάδα του Αλβανοκοσοβάρου Ταχίρ Βελίου «Κίνημα για τη Μεγάλη Αλβανία». Μια παρακρατική ομάδα που έχει δημιουργήσει ομάδες κρούσης και δρα με την ανοχή της αλβανικής κυβέρνησης και της αλβανικής αστυνομίας.
Τρομοκρατούν τη μειονότητα, ταπεινώνουν τους ηλικιωμένους όταν αυτοί μιλούν ελληνικά, ορμάνε μέσα στα σπίτια τους φωνάζοντας «μίλα αλβανικά», κατεβάζουν ή αρπάζουν τις ελληνικές σημαίες, τις σχίζουν, τις καίνε, τις βεβηλώνουν, φωτογραφίζονται πατώντας πάνω στις σημαίες, τις οποίες αποκαλούν «σκουπίδια» και «κουρέλια», βανδαλίζουν τις πινακίδες με ελληνικές ονομασίες. Και μετά φωτογραφίζονται με τα «λάφυρά» τους!
Δεν τα γνωρίζει αυτά η ελληνική κυβέρνηση; Δεν τα γνώριζε όταν έγινε το φονικό; Δεν γνώριζε η ΕΛ.ΑΣ ότι η Ελληνική Αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο του Βελίου, τον Αύγουστο του 2016, όταν επιχείρησε να περάσει τα σύνορα στην Κακαβιά για να πάει στα Γιάννενα να παρουσιάσει βιβλίο του;
Δεν τα γνώριζαν αυτά ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς όταν «έλυναν» και το Αλβανικό; Πάνω σε ποια βάση συζητούσαν;
Και βέβαια τα γνωρίζουν όλα μια χαρά, αλλά κάνουν την πάπια – ακόμη και σήμερα!
Γνωρίζουν ότι ο Βελίου διακηρύσσει πως η περιοχή της Τσαμουριάς τελεί υπό ελληνική κατοχή! Και ότι «θα υψώσουμε την αλβανική σημαία στην Πρέβεζα, όπου είναι τα πραγματικά σύνορα της Ενωμένης Αλβανίας». Και ότι «τον Νοέμβριο του 2018 η αλβανική σημαία θα υψωθεί στην Πρέβεζα»!
Γνωρίζουν ότι από τον Δεκέμβριο του 2016 πραγματοποιούν καταδρομικές επιχειρήσεις στις μειονοτικές περιοχές και στη Χειμάρρα.
Γνωρίζουν ότι στις 19 Ιανουαρίου 2017 χτύπησαν στην καρδιά της ελληνικής μειονότητας, στο χωριό Γεωργουτσάτες, και κατέβασαν τη σημαία από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Γνωρίζουν ότι εκείνον τον μήνα λεηλατήθηκαν πάνω από εκατό σπίτια στη Δρόπολη, χωρίς ούτε μια σύλληψη από τις αλβανικές αστυνομικές αρχές. Και ότι στις αυλές των λεηλατημένων σπιτιών έκαιγαν τις σημαίες που βρήκαν σ’ αυτά.
Γνωρίζουν ότι τον Μάιο του 2017 έκαψαν την ελληνική σημαία στα γραφεία της Ομόνοιας στους Αγίους Σαράντα και ότι τον ίδιο μήνα κατέστρεψαν στο χωριό Κρανιά το μνημείο του Θύμιου Λιώλη, πολεμιστή του 1913 και του 1940.
Γνωρίζουν, βλέπουν τις φωτογραφίες του Βελίου με τα λάφυρά του, ξέρουν ότι έχει στοχοποιήσει ακόμη και τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ότι αποκαλούν «εισβολείς» όσους μιλούν ελληνικά.
Η αλβανική αστυνομία και το αλβανικό κράτος δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, διότι παρακολουθούν αμέτοχοι την επιχείρηση τρομοκράτησης της μειονότητας.
Γι’ αυτό και τον Ιούνιο του 2017 τη μια μέρα συνέλαβαν τον Βελίου και την άλλη τον άφησαν ελεύθερο!
Δυο χρόνια τώρα όλα αυτά δεν τα ανέχεται μόνο η αλβανική κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική, που τελικά αφήνει απροστάτευτη την μειονότητά μας.
Έκλειναν τα μάτια μπροστά στα καμένα σύμβολα και όταν συνέβη το κακό έστειλαν τη Ζορμπά να… μετράει τις σημαίες!