22.11.18

Συμβαίνουν, αλλά δεν τα μαθαίνουμε!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Όχι πως ασχολήθηκε κανείς με την ουσία της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά ο προπαγανδιστικός σκοπός ήταν σαφής: Να «κλέψει» (κυρίως με τις διάφορες ατάκες) το ενδιαφέρον από τα πραγματικά προβλήματα.
Γνωστή, όπως έχουμε ξαναπεί, η προπαγανδιστική πρακτική της εναλλακτικής ενημέρωσης, όπου την θέση των πραγματικών ειδήσεων παίρνουν οι κατασκευασμένες ειδήσεις και τα κατασκευασμένα γεγονότα.
Εκείνη την ημέρα, 14 Νοεμβρίου ήταν, είχαν συμβεί άλλα σημαντικότερα γεγονότα.
Κατ’ αρχήν είχαμε το πέμπτο κραχ στο χρηματιστήριο από την 21η Αυγούστου, ημερομηνία της δήθεν «καθαρής εξόδου», με τις τραπεζικές μετοχές να βουλιάζουν.
Και ο οίκος Morgan Stanley CI είχε υποβαθμίσει τις μετοχές Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς λόγω χαμηλής κεφαλαιοποίησης, με τις τρεις μετοχές να διαγράφονται από τον βασικό δείκτη MSCI Standard Greece.
Εκτός βασικού δείκτη, βρέθηκαν και εκτός επιλογών των επενδυτικών οίκων, όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά στο σύνολό της η ελληνική αγορά.
Δεν ασχολήθηκε κανείς!
Την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα 6,46 δις ευρώ. Χαρές και πανηγύρια! Ναι αλλά σχεδόν αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η μείωση έναντι στόχου ήταν 1,3 δις ευρώ – όση δηλαδή και η αύξηση έναντι στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Χωρίς δημόσιες επενδύσεις, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Αλλά και πάλι δεν ασχολήθηκε κανείς!
Εκείνες τις μέρες, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκε αύξηση 9,6% του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, θηριώδης εισαγόμενος πληθωρισμός.
Και ανακοινώθηκε επίσης άνοδος 1,8% του πληθωρισμού, με αυξήσεις ακόμη και στο ψωμί!
Και επίσης θηριώδες εμπορικό έλλειμμα 39,1% τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι όταν εξάγουμε ένα είδος και εισπράττουμε το αντίτιμο από το εξωτερικό, εισάγουμε δύο και πληρώνουμε διπλάσια!
Και υποχώρηση κατά 1,8% της χρηματοδότησης της οικονομίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σημειώστε ότι και στις 15 Νοεμβρίου συνεχίστηκε η καταιγίδα στο Χρηματιστήριο, με την χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών να μειώνεται κατά 250 εκ ευρώ περαιτέρω.
Αυτά είναι γεγονότα! Αλλά δεν ακούσαμε τίποτε!