20.11.18

ΕΚΤΑΚΤΟ: Έσπασε το βραχιολάκι εντοπισμού και διέφυγε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στις μίζες του Θ.Λιακουνάκου

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ καθώς έσπασε το βραχιολάκι «εντοπισμού» του ο Γάλλος κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens και των εξοπλιστικών, Ζαν Κλώντ Όσβαλντ, μετά την επιστροφή του από την δίκη στο Εφετείο.

Ο Όσβαλντ ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας του Θ.Λιακουνάκου. Η απόδραση του σημαίνει ότι δυσκολεύει ιδιαίτερα η προσπάθεια καταδίκης του Θ.Λιακουνάκου ο οποίος έχει ήδη "φάει" 15 χρόνια με αναστολή.
Ο Όσβαλντ βγήκε εκτός φυλακής, με τον περιοριστικό όρο να φοράει βραχιολάκι, με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών από τον Νοέμβριο του 2016.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Οσβαλντ, αν και επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ., μία ώρα αργότερα, και συγκεκριμένα στις 13:56 κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής.
«Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη»
Ο γαλλοελβετός τραπεζίτης κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens, ενώ το όνομά του αναφέρεται και σε δύο δικογραφίες για τα εξοπλιστικά, βρισκόταν σε κατ οίκον περιορισμό από τον Μάιο του 2016.
Ο Όσβαλντ αντιμετωπίζει την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθώς φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στις μίζες των μαύρων ταμείων, αλλά και στις μίζες των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και στην προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericsson.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα έχει ως εξής:
«Σήμερα, Τρίτη 20.11.2018, διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση(«βραχιολάκι») από τον υπόδικο για οικονομικά εγκλήματα, Γάλλο πολίτη,J.-Cl. Oswald. Ο επιτηρούμενος με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήδη από τον Νοέμβριο του 2016,  επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ., μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε. Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ποιος είναι ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ
Ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ - που κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος στις υποθέσεις των μιζών από τα εξοπλιστικά - κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας το 2015 του στον ανακριτή υποσχέθηκε ότι θα δώσει… ονόματα και διευθύνσεις, από τους πελάτες του.
Αργότερα προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη.
Τον Μάιο του 2016 το Συμβούλιο Εφετών είχε αποφασίσει την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του ‘Οσβαλντ, με την επιβολή κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο (βούλευμα υπ΄αριθμόν 686/2016) έδωσε το “πράσινο φως” για την έξοδο του τραπεζίτη από τις φυλακές για τη μία μόνο υπόθεση από αυτές (υπόθεση Siemens)για τις οποίες κατηγορείται, με τον όρο του κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, επιτρέποντας τη μεταφορά του Ελβετού τραπεζίτη μόνο στα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία.
Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ προφυλακίστηκε το 2015 και από τους καλά γνωρίζοντες τις υποθέσεις διακίνησης «μαύρου χρήματος» θεωρείται πρόσωπο-κλειδί, όχι μόνο για το παράνομο χρήμα που διακινήθηκε στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και στο σκάνδαλο της Siemens.
Εντοπίστηκε στο Αμπου Ντάμπι, όπου συνελήφθη με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο κ. Αγγελής.Παρά το γεγονός ότι ο κ. Οσβαλντ έχει γαλλική υπηκοότητα και οι Ελβετοί αρνούνταν την έκδοσή του στις ελληνικές αρχές, ο εισαγγελέας εκδόσεων κ. Αγγελής σε συνεργασία και με άλλους δικαστές κατάφερε να τον συλλάβει σε περιοχή τράνζιτ στο Αμπού Ντάμπι
pronews