11.11.18

Σε επαγρύπνηση Ελληνικές και Διεθνείς δυνάμεις - Θα κάνει το λάθος η Τουρκία;


Τίποτα πλέον δεν μπορεί να σταματήσει τους σχεδιασμούς των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Άπαντες βρίσκονται σε εγρήγορση και επαγρύπνηση για τυχόν ατυχήματα που μπορεί να λάβουν χώρα από πρόκληση της Τουρκίας.

Με τη στήριξη, πολιτική και στρατιωτική, της αμερικανικής κυβέρνησης, η Exxon Mobil αρχίζει, αυτή την εβδομάδα, την πρώτη της γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο αναμένεται απόψε να βρίσκεται στον στόχο του για να αρχίσει εργασίες τις επόμενες ημέρες ενώ, σε πολιτικό επίπεδο, εντός της εβδομάδας, αναμένεται στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον. Η κάθοδος αυτή του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί και μήνυμα προς την Άγκυρα να μην προβεί σε οποιανδήποτε ενέργεια κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων.

Η Exxon Mobil θα προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10. Η πρώτη ξεκινά εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου. Καθίσταται σαφές πως σε περίπτωση που βρεθούν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10, τότε η αμερικανική εταιρεία θα προχωρήσει στην κατασκευή LNG. Σε αυτή την περίπτωση, τα αμερικανικά συμφέροντα θα επεκταθούν από την κυπριακή ΑΟΖ και στο κυπριακό έδαφος, ό,τι και να σημαίνει αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους δέκα μήνες θα υπάρξουν κι άλλες γεωτρήσεις από δύο εταιρείες, την Τotal και την ΕΝΙ.

Από την πλευρά του υπουργείου εθνικής άμυνας ήδη υλοποιείται με πολύ προσοχή το δικό του σχέδιο το οποίο προβλέπει φυσικά τη διαρκή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με την επίδειξη σημαίας, αλλά να εκπέμψει το μήνυμα πως η Αθήνα, αποτελεί τον ισχυρό πόλο ψυχραιμίας και ασφαλείας τόσο στην περιοχή του Αιγαίου όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το hellasjournal.Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια τύπου 214 εδώ και μέρες είναι σε σημεία κλειδιά και τα πληρώματα τους έχουν πάρει σαφέστατες εντολές για το τι πρέπει να πράξουν, αναλόγως την περίπτωση κλιμάκωσης έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Πάντως εκείνο που σημειώνουν ανώτατοι αξιωματικοί που έχουν πάρει μέρος σε κάθε σχεδιασμό κινήσεων, θα παίξει σημαντικό ρόλο πιθανή ανάπτυξη μονάδων επιφάνειας και από τις άλλες χώρες, όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες, τότε που η Τουρκία αντιλήφθηκε με τον πλέον σαφή τροπο ότι δεν μπορεί να κοιτά ως ύαινα την ενεργειακή περιουσία άλλων χωρών, όπως η Κύπρος και οι σύμμαχες χώρες που ήδη έχουν συμφωνήσει τόσο για το ενεργειακό μέλλον, όσο και για την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή.

Η ελληνική παρουσία, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς από το ΓΕΕΘΑ, δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση ενίσχυση, διότι έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα ώστε από την Αθήνα να σταλεί το μήνυμα της κυριαρχίας. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα σχέδια, επιτελική πηγή μας εξήγησε επιπλέον πως η Αθήνα με τις κινήσεις της το προηγούμενο διάστημα, έδειξε πως τίποτα δεν είναι απαγορευτικό ή είναι μακριά, δείχνοντας τις πρόσφατες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με ελικόπτερα Apache και Chinook σε Ισραήλ και Κύπρο.

Παράλληλα, οι αποστολές Αμερικανων αξιωματούχων στο ενεργειακό τόξο Λευκωσίας, Τελ Αβιβ, Καΐρου θεωρούνται από τις πλέον σημαντικές κινήσεις που σίγουρα εκπέμπουν το δικό τους μήνυμα. Τέλος, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης από το Ελληνικό πεντάγωνο υπενθυμίζουν πως οι χώρες που έχουν πάρει την πλέον σαφή θέση απέναντι σε προκλήσεις είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε πρόκληση προς χώρα σύμμαχο, είναι απειλή και για τις ίδιες.
pentapostagma.gr