25.11.18

Με φρενίτιδα τουρκικών ασκήσεων από την Άνδρο και τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο η Άγκυρα βάζει φωτιά στο Αιγαίο

Να ανακαλέσει η Ελλάδα όλα τα πλοία της που συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ και να τα φέρει στο Αιγαίο. Efenpress
Με ένα πρωτοφανές μπαράζ ασκήσεων μέσα στο Δεκέμβριο η Τουρκία επιχειρεί να «πυρπολήσει» το Αιγαίο από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τα τέλη Δεκεμβρίου τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και το επιτελείο του προετοιμάζουν το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη κάπου μέσα στον Δεκέμβριο.

Η Τουρκία προχωρά πρακτικά στη δέσμευση μιας περιοχής 20.000 τ.χλμ. με τέσσερις συνολικά ασκήσεις.
Την αρχή την κάνει η Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου με άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, από τις δέκα το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.
Μια ημέρα μετά στις 28 Νοεμβρίου η Τουρκία  προαναγγέλλει άσκηση με υποβρύχια συσκευή στην καρδιά του Αιγαίου, δεσμεύοντας παράνομα περιοχή στα ανατολικά Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου, βόρεια της Ικαρίας και νότια της Χίου!
Μετά η τουρκική δραστηριότητα μετακυλίεται νοτιότερα στην περιοχή της Μεγίστης με μια σειρά από Navtex τις οποίες εξέπεμψε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού, για το διήμερο 19 και 20 Δεκεμβρίου.
Επίκεντρο το το Καστελόριζο, αλλά με επιχειρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται έως και 100 χιλιόμετρα νοτιότερα  του νησιωτικού συμπλέγματος, δεσμεύοντας τέσσερα τμήματα της, με σκοπό τη διεξαγωγή γυμνασίων με πραγματικά πυρά.
Ταυτόχρονα μεταξύ της Ρω και της Ρόδου, δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα, δεσμεύει μια ακόμη περιοχή, για άσκηση με πυρά.
Πρακτικά τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρόκειται για το –με «συνέπεια»- παιχνίδι της Τουρκίας στο Αιγαίο θεωρώντας εαυτόν ως την κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή.
Στόχος ο διαμοιρασμός και η διχοτόμηση της Αρχιπελάγους μέσω της απειλής των όπλων, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν διατίθεται να της αντιπαρατεθεί.
pronews