4.11.18

Οι Τούρκοι ανησυχούν για “σαμποτάζ από τους Έλληνες” στο Barbaros! Σενάρια συνωμοσίας!


Οι Τούρκοι ψάχνουν “σαμποτέρ” στην κυπριακή ΑΟΖ ! Οι διαδοχικές βλάβες που αντιμετώπισε το ερευνητικό σκάφος Barbaros, έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στο πλήρωμα του σκάφους αλλά και στην μικρή αρμάδα που το συνοδεύει. Προβληματισμός που αγγίζει τα όρια της συνωμοσιολογίας, αφού οι Τούρκοι αποδίδουν τα περιστατικά σε …σαμποτάζ με βασικούς ύποπτους τους Έλληνες!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News το Barbaros πλέοντας  στο όριο κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ , αντιμετώπισε τις τελευταίες ημέρες περιστατικά που το πλήρωμά του χαρακτηρίζει “ανεξήγητα”. Υπήρξαν περιπτώσεις που τα καλώδια που πόντισε στην θάλασσα για να κάνει “σεισμογραφικές έρευνες” κόπηκαν “λες και ήταν φτιαγμένα από βούτυρο”. Πρόκειται για ειδικά καλώδια που η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοπούν. 
Αυτά τα περιστατικά οδήγησαν στην απόφαση απόσυρσης του Barbaros, για ένα τριήμερο από την επίμαχη περιοχή δυτικά της Κύπρου. Οι βλάβες ελέγχθηκαν αλλά όπως λένε οι πληροφορίες δεν εξηγήθηκαν επαρκώς, “φουντώνοντας” τα συνωμοσιολογικά σενάρια.
Οι αναφορές του  κυβερνήτη του Barbaros αφήνουν υπονοούμενα για “δολιοφθορές”, χωρίς βέβαια να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για να τα υποστηρίξει. 
Πηγές του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ , δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις τουρκικές υποψίες…
Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να υποθέσει κάποιος τι περνά από το μυαλό των Τούρκων περί σαμποτάζ! Πως θα μπορούσε κάποιος να κόψει τα καλώδια του Barbaros ενώ αυτό είναι εν πλω. Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι Τούρκοι σκέφτονται τέτοια σενάρια…
Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τα σενάρια δολιοφθοράς , το Barbaros περνά δύσκολα στην περιοχή που έχει αναλάβει να πλεύσει. Η ελληνική παρουσία μπορεί να έχει περιοριστεί στην παρουσία μιας φρεγάτας, αλλά οι εντολές που έχουν οι κυβερνήτες τους είναι σαφείς. Και ο κυβερνήτης της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ και εκείνος της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ που την αντικατέστησε έχουν  απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής και εντολή να είναι να μην επιτραπεί στο Barbaros να πλεύσει σε οποιαδήποτε περιοχή που ασκείται ελληνική κυριαρχία. Είναι η πρώτη φορά που οι εντολές που έχουν δοθεί προβλέπουν σκληρή ανιμετώπιση των Τούρκων “με οποιοδήποτε κόστος”! Μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις η λογική που επικρατούσε ήταν αυτή της αποφυγής των εντάσεων. Τώρα η ελληνική πλευρά δεν επιζητεί την ένταση αλλά έχει δείξει ότι δεν θα την αποφύγει αν οι Τούρκοι προσπαθήσουν να την επιβάλλουν.
Η τουρκική αρμάδα και το Barbaros δεν έχουν απέναντί τους μόνο την ελληνική φρεγάτα κι αυτό μάλλον έχει προκαλέσει εκνευρισμό. Η αμερικανική ναυτική παρουσία στην περιοχή είναι μάλλον εντυπωσιακή αν κρίνουμε από ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν κατά τις οποίες οι ΗΠΑ απέφευγαν οποιαδήποτε εμπλοκή. Από δύο έως τέσσερα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ πλέουν στην περιοχή. Πολεμικά πλοία με πολύ  μεγάλες δυνατότητες παρακολούθησης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις , σε αέρα , θάλασσα και στο βυθό. Τα αντιτορπιλικά “Αρλεί Μπεργκ” είναι οι βασικές μονάδες επιφανείας που χρησιμοποιεί το αμερικανικό ναυτικό΄στις θάλασσες του πλανήτη. Είναι λογικό οι Τούρκοι να μην αισθάνονται άνετα έχοντας απέναντί τους τέτοια πλοία.Η ιστορία του αντιτορπιλικού “Μουαβενέτ” στις αρχές της δεκαετίας του 90 δεν έχει ξεχαστεί στο τουρκικό ναυτικό!
Τη 1η Οκτωβρίου 1992, συνέβη ένα απίστευτο δυστύχημα στο Αιγαίο είχε συνταράξει την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το Αιγαίο η καθιερωμένη νατοϊκή άσκηση Display Determination , με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από τέσσερις χώρες της Συμμαχίας (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία).
Το γενικό πρόσταγμα είχε ο ναύαρχος Τζέρεμι Μπόορντα, μετέπειτα αρχηγός του αμερικανικού ναυτικού. )
Οι επιτελείς του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Σαρατόγκα, στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης πραγματοποίησαν εικονική εκτόξευση του πυραυλικού συστήματος Sea Sparrow εναντίον του τουρκικού αντιτορπιλικού Μουαβενέτ.
Τότε έγινε το απίστευτο. Είτε από μηχανικό πρόβλημα, είτε σειρά λαθών και παρανοήσεων στην εκτέλεση της διαταγής, αντί των εικονικών εκτοξεύσεων, βλήθηκαν δύο πύραυλοι που έπληξαν καίρια το Μουαβενέτ στη γέφυρα! Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης καθώς πέντε μέλη του τούρκικου πληρώματος σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν. Το τούρκικο αντιτορπιλικό υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή… Το περιστατικό προκάλεσε ταραχή στη Συμμαχία και την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν σκιές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας των πληροφοριών για αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους του Ιράκ.
militaire