26.11.18

Ρωσία: «Συλλάβαμε 24 Ουκρανούς» -Ποροσένκο: «Σε θέσεις διασποράς η Αεροπορία-Μερική επιστράτευση»

Για πρώτη φορά πριν λίγο, η Μόσχα παραδέχτηκε πως έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού ενώ ο Π.Ποροσένκο έθεσε τη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση δίνοντας διαταγή για μερική επιστράτευση.
Σε θέσεις διασποράς βρίσκονται τα μαχητικά της χώρας ενώ ότι διαθέσιμο πλοίο έχει το Κίεβο, απέπλευσε από την Οδησσό.
Ο Π.Ποροσένο τόνισε σε συνέντευξη τύπου πως "υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση. Εχουμε πληροφορίες που συνέλεξαν οι υπηρεσίες μας. Αυτή τη φορά η Ρωσία δεν κρύβεται".
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς , υπάρχουν κινήσεις του ρωσικού Στρατού κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.Το Κίεβο αναφέρει πως δίπλα στα σύνορα υπάρχουν 5.000 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές και 2.000 πεζοναύτες που μπορεί να αναπτυχθούν σε 96 ώρες μαζί με 100.000 στρατό. Για το λόγο αυτό έκριναν αναγκαία την επιβολή στρατιωτικού νόμου.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα, ανέφερε πως η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς.
Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.
Η Ρωσία ξεκαθαρίζει πως η κίνηση της αυτή συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο καθώς το Κίεβο προχώρησε σε προκλήσεις παραβιάζοντας την εθνική της κυριαρχία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία. Αυτό ισούται με την κήρυξη της χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος επικαλέστηκε το Άρθρο 107 του Συντάγματος της Ουκρανίας, κηρύσσοντας:
«Την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2018, σχετικά με μέτρα έκτακτης ανάγκης για την εξασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και την επιβολή στρατιωτικού δικαίου στην Ουκρανία».
Το διάταγμα έχει άμεση εφαρμογή με την υπογραφή του. Επίσης, κηρύχθηκε μερική επιστράτευση στην Ουκρανία.
Ο Π.Ποροσένκο, έδωσε διαταγή η αεράμυνα της χώρας να είναι σε "κόκκινο συναγερμό" και να παρουσιαστούν οι πρώτες εφεδρείες. Το Κίεβο τονίζει πως μπορεί να ακολουθήσουν ρωσικές επιθέσεις γι αυτό και προχώρησε στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου με ανώτερη ισχύ μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.Πριν λίγο ο Ποροσένκο βέβαια είπε ότι ότι ο στρατιωτικός νόμος θα ισχύσει μόνο για 30 ημέρες.
Ο στρατιωτικός νόμος που υπέγραψε ο Π.Ποροσένκο προβλέπει μεταξύ άλλων την μερική επιστράτευση, την άμεση "οργάνωση" της αεράμυνας της χώρας, ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών μέτρων και αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε όλους τους τομείς μεταξύ των οποίων και στη συλλογή πληροφοριών.
Σε προκεχωρημένες θέσεις διασποράς βρίσκεται και η αεροπορία της χώρας.
Οι αεροπορικές βάσεις σε Kulbakino -Mykolaiv βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Εκεί εδρεύει η 299η Αεροπορική Ταξιαρχία η οποία διαθέτει 35 αεροσκάφη κρούσης Su-25 μεταξύ των οποίων τα 11 εκσυγχρονισμένα. Πληροφορίες φέρουν την άφιξη Su-27 και MiG-29.
Πέντε αεροσκάφη Il-76MD  μετακινήθηκαν από την Μελιτόπολη της Ν.Α. Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ozern στα δυτικά της χώρας.
Ταυτόχρονα και οι αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας βρίσκονται σε "κόκκινο συναγερμό" μεταξύ των οποίων η 37η σε Gvardeyskoye με 11 Su-24Ms, ένα Su-24MR, 10 Su-25SMs, 2 Su-25s, 3 Su-25UBs, η 38η σε Belbek με 1 Su-27S, 12 Su-27Ps, 3 Su-27UBs, 12 Su-27SMs, 3 Su-30M2s. Οι βάσεις προστατεύονται από S-300PM/PM2.
Η Ουκρανία έχει επιχειρησιακά μόλις 35 Su-27 από τα 56. 4 από αυτά προωθήθηκαν για να υποστηρίξουν μαζί με MiG-29 πιθανές επιχειρήσεις.
Ο Σ.Λαβρόφ τόνισε ότι η κλιμάκωση γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας από ΗΠΑ και δυτικά κράτη μπορεί να οδηγήσει σε "σημείο χωρίς επιστροφή".
Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν μια σχεδιαζόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Πεσκόφ είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξακολουθούν να ισχύουν.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα ένα συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Κυριακή προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Σούδα με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα
Αμερικανικό αεροπλάνο επιτήρησης και παρακολούθησης απογειώθηκε από την βάση της Σούδας και εισήλθε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας το πρωί της Δευτέρας, μετά το επεισόδιο που προκλήθηκε μεταξύ Ρωσικών και Ουκρανικών Πολεμικών πλοίων στο στενό του Κερτς στην Θάλασσα του Αζόφ.
Το αεροσκάφος αναγνώρισης Boeing RC-135V απογειώθηκε από την αμερικανική ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη στις 07:50πμ ώρα Ελλάδος και κατευθύνθηκε ανατολικά, ανέφερε η ουκρανική ιστοσελίδα.
Το αεροσκάφος βρισκόταν εντός του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας περίπου στις 08:30πμ και πετούσε προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Πριν λίγο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως βοηθούν τις ουκρανικές ΕΔ στην συλλογή πληροφοριών με πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα.
"Έντονη κινητικότητα του Ρωσικού Στρατού κατά μήκος των Ρωσο-Ουκρανικών συνόρων" λέει το Κίεβο
Έντονη κινητικότητα του Ρωσικού Στρατού κατά μήκος των Ρωσο-Ουκρανικών συνόρων καταγγέλλει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.
Ο Τουρτσίνοφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία μεταφέρει τις προκλήσεις της από την θάλασσα στην στεριά, όπου κατά μήκος των συνόρων σε βορρά, ανατολή και νότο υπάρχει έντονη κινητικότητα και προετοιμασίες από πλευράς των Ρωσικών ΕΔ.
Για αυτό το λόγο, μάλιστα, αναφέρει ότι είναι αναγκαία η επιβολή στρατιωτικού νόμου σε ολόκληρη την Ουκρανία, όπως ζήτησε και ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. 
Βέβαια, πληθαίνουν οι φωνές εντός της Ουκρανίας, ότι δεν υπάρχει λόγος για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ενώ ταυτόχρονα αποδίδουν στον Ουκρανό Πρόεδρο την πρόθεση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το συμβάν για να χειραγωγήσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην χώρα ενόψει των Προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.