25.10.18

Διαθέσιμοι οι SCALP-Naval για το ΠΝ, οκτώ βλήματα σε κάθε πλοίο

Στη συνάντηση που είχε το " Defencereview.gr" στη διεθνή έκθεση «EuroNaval 2018», στο περίπτερο του Γαλλικού ΥΠΕΘΑ, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της DGA ενημερώθηκε πως η MBDA, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της γαλλικής κυβέρνησης, αποδεσμεύει τα στρατηγικά βλήματα προσβολής στόχων εδάφους SCALP-Naval για το ΠΝ. 
Παράλληλα, το θέμα το διασταυρώθηκε και από πλευράς MBDA. Επίσης πληροφορήθηκε ότι η προτεινόμενη σύνθεση φόρου μάχης των Belharra θα έχει οκτώ (8) SCALP-Naval σε κάθε πλοίο, έτοιμα προς εκτόξευση.

Το SCALP-Naval αποτελεί εξέλιξη του γνωστού, στην ΠΑ, βλήματος αέρος-εδάφους SCALP-EG. Εκτοξεύεται από το σύστημα Sylver A-70 και χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και ηλεκτροπτικό σύστημα ταυτοποίησης εδάφους κατά την τερματική φάση της πτήσης. Το μέγιστο βεληνεκές του είναι της τάξεως των 1.000 χιλιομέτρων.
Το βλήμα χαρακτηρίστηκε επιχειρησιακό το 2015, από τις φρεγάτες FREMM, ενώ εντός του 2018 αναμένεται να πιστοποιηθεί και στα υποβρύχια κλάσης Barracuda και Scorpene (χρήση του εκτοξευτή A70 σε σωλήνα τορπίλης 533 χιλιοστών). Με βάση τις βεβαιωμένες παραγγελίες του Γαλλικού Ναυτικού, το κόστος ενός SCALP-Naval είναι της τάξεως των € 6 εκατομμυρίων (το γαλλικό πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια 200 βλημάτων έναντι € 1,2 δισεκατομμυρίων).
defencereview.gr