6.10.18

«Βρυχάται» η Αγκυρα: Δημόσιο τελεσίγραφο Ρ.Τ.Ερντογάν - Απειλεί με επέμβαση στην ΑΟΖ - Ασκήσεις SAT στην Α.Μεσόγειο

Βρυχάται" η Άγκυρα με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να στέλνει από το βήμα του τουρκικού Κοινοβουλίου δημόσιο τελεσίγραφο σε Ελλάδα-Κύπρο απειλώντας για το τεμάχιο "7" πως θα ακολουθήσει την συνταγή του "3" όπου εκδίωξε υπό την απειλή φρεγατών την ENI ενώ ιταλικό πολεμικό σκάφος δεν επενέβη.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με την Άγκυρα ξεκίνησαν εντατικές ασκήσεις οι δυνάμεις SAT στην Α.Μεσόγειο από τέλη Σεπτεμβρίου ενώ δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες.
Εδώ και ημέρες ο Ρ.Τ.Ερντογάν επαναλαμβάνει τις πολεμικές απειλές του θέλοντας να δείξει πως δεν μπλοφάρει και θα προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. 
"Δεν μπορείτε να κάνετε κανένα βήμα σε Κύπρο ή Αιγαίο εις βάρος της Τουρκίας",
"Θέτετε σε κίνδυνο την ύπαρξη σας" απείλησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ προβάλλει τον ισχυρισμό ότι τα ύδατα του τεμαχίου «7» τοποθετούνται στα απώτατα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ένας προφανώς και αίολος ισχυρισμός. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εκτελέσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε ύδατα ευθύνης μας δίχως άδεια».
«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία την πρόσκληση της Ρωμαίικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου προς διεθνείς εταιρίες για το λεγόμενο οικόπεδο με νούμερο 7, το οποίο οριοθέτησε μονομερώς, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» επισημαίνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Και αφού προβάλει το γνωστό επιχείρημα ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου αποδεικνύει ότι η «ελληνοκυπριακή  πλευρά εξακολουθεί να παραγνωρίζει τα ίσα, αδιαίρετα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στις φυσικές  πηγές του νησιού» και υποστηρίζει ότι αυτή η άρνηση της πολιτικής ισότητας ήταν που άνοιξε την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017».
Η Τουρκική ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι η «Τουρκία, δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρία και ξένο καράβι να αναζητήσει υδρογονάνθρακες, δίχως άδεια, στην ΑΟΖ μας» και προειδοποιεί ότι θα «λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και στο πλαίσιο αυτό και σε ένδειξη της αποφασιστικότητας, σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινά η τουρκική γεώτρηση στην Α. Μεσόγειο».
Δριμύ κατηγορώ και από το ψευδο-ΥΠΕΞ το οποίο τονίζει πως οι "μονομερείς ενέργειες" της Λευκωσίας, απομακρύνουν τη μια κοινότητα από την άλλην, οδηγώντας σε αδιέξοδο το Κυπριακό.
Το παράνομο «Υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους,  αφού αναμασά την επιχειρηματολογία  του τουρκικού ΥΠΕΞ , σπεύδει να αποδεχθεί και να υιοθετήσει την διεκδίκηση της Τουρκίας έναντι της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οποία υποτίθεται ότι κόπτονται και ζητούν ίσα δικαιώματα οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής  κοινότητας.
«Η Ελληνοκυπριακή  πλευρά  αγνοεί την πρόσκληση  για συνεργασία με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα στο ζήτημα της ΑΟΖ. Αυτή η επιμονή μπορεί να απομακρύνει την μια κοινότητα από την άλλη και να συμβάλλει στην κορύφωση της έντασης στην περιοχή"
Συγχρόνως, το Οικόπεδο 7, εκτός από το γεγονός ότι παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αγνοεί και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» αναφέρει η ανακοίνωση του παράνομου «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους.
Ο φόβος της Αγκυρας είναι ότι η έναρξη γεώτρησης στο Οικόπεδο 10 από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil και η επόμενη γεώτρηση από την TOTAL στο Οικόπεδο 6 θα δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα για την ίδια στην Μεσόγειο. 
Η Τουρκία έχει διατυπώσει επίσημα και έμπρακτα τις διεκδικήσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς έχει εκδώσει παράνομα από το 2012 άδεια για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ όχι μόνο για μέρος του Οικοπέδου 7 άλλα και για περιοχές των Οικοπέδων 1, 4, 5, 6, της Κυπριακής ΑΟΖ.
Για το λόγο αυτό είχε συνάντηση χτες στο Προεδρικό από τις 10:00 μέχρι σχεδόν και τις 11:30 π.μ. ο ΠτΔ με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, Neil Chapman.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες.

No step can be taken in or in Aegean at the expense of . Those who do disregard Turkey would put their own existence entirely at risk, says in his speech in Turkish Parliament as he vows to protect interests of Turkey & Turkish Cypriots in Eastern Med. Sea


pronews