15.10.18

Π.Καμμένος: «Όλα ήταν σε συνενόηση με τον Α.Τσίπρα - Και για το plan B και για τις βάσεις» - Eπιβεβαίωση του pronews.gr

Δεν μπορούμε να πούμε ότι στα θέματα των διευκολύνσεων έχει άδικο.Juan
Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε σήμερα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει το plan B για την ΠΓΔΜ που εξέφρασε στις ΗΠΑ αλλά δεν το εγκρίνει. 
Συγκεκριμένα ο κ.Καμμένος μιλώντας στην ΕΡΤ1 είπε «Την ξέρει την πρόταση μου ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει. Θα ήταν μία εναλλακτική σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρούσε. Εγώ έκανα μία προσωρινή λύση αν δεν βρεθεί λύση στο Σκοπιανό». 

Ο ΥΕΘΑ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και εξήγησε ότι όλες οι βάσεις διατίθενται σε όλους τους Συμμάχους, καθώς λειτουργούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η Αμερικανική παρουσία δεν υποκαθιστά, ούτε υπονομεύει την εθνική κυριαρχία, αλλά ενισχύει τον ρόλο και την σημασία της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος δήλωσε: "Πρώτα από όλα δεν είναι οι βάσεις του θανάτου. Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός εταίρος της χώρας. Δεύτερον όλες οι μονάδες της χώρας έχουν γραφείο του ΝΑΤΟ. Δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Η Σούδα είναι μια βάση που παρέχει διευκολύνσεις στο σύνολο των χωρών του ΝΑΤΟ".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις επίμαχες βάσεις. 
"Μιλήσαμε για τη Λάρισα. Βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Στην νατοϊκή δομή της Πολεμικής Αεροπορίας ζητήθηκε να φιλοξενηθούν τα ΜΕΑ (drones) των ΗΠΑ. Μήπως θα προτιμούσαμε να βρίσκονται στη Σμύρνη;", ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.
"Στο Βόλο ζήτησαν στο Στεφανοβίκειο που υπάρχουν τα ελληνικά Apache να φιλοξενηθεί δύναμη ελικοπτέρων που φεύγει από την Τουρκία." είπε ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας: "Το να υπάρχουν στο Βόλο και 360 οικογένειες που θα αφήσουν και κάτι στον Βόλο θα τους πείραζε;".
Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ αναφερόμενος στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, είπε ότι οι δομές στην περιοχή ζητήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν για μεταφορές συμμαχικών δυνάμεων προς τα Βαλκάνια. "Θα προτιμούσαμε αυτή η διευκόλυνση προς την συμμαχία να γίνει από τη Βάρνα;" διερωτήθηκε ο κ. Καμμένος. "Τη μίνι βάση, την οποία έχω συζητήσει δημόσια είναι η Κάρπαθος." δήλωσε ο ΥΕΘΑ. "Της οποίας το αεροδρόμιο είναι σαν το εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Ο κύκλος του αεροδρομίου της Κάρπαθου τέμνεται με εκείνον του Καστελορίζου", πρόσθεσε.
Επιβεβαιώνει έτσι για άλλη μια φορά το pronews.gr για το ότι ο πρωθυπουργός είχε πλήρη γνώση για τα όσα θα έλεγε από τις ΗΠΑ για plan B και αμερικανικές βάσεις. Κάποιοι στην Ελλάδα αυτό δεν το είδαν και έβλεπαν «ρήξη» στην κυβέρνηση και άλλα γραφικά...
Καμία ρήξη, διότι απλούστατα η επιβίωση όλους τους ενώνει.
pronews