1.10.18

Πού μας οδηγούν Α.Τσίπρας και Ζ.Ζάεφ; - Το φιάσκο του σκοπιανού δημοψηφίσματος φέρνει την «Μεγάλη Αλβανία»;

Περιπλέκεται η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια με καθαρή υπαιτιότητα του Ζ.Ζάεφ και του Α.Τσίπρα που εκτελώντας φυσικά τις «οδηγίες» βασικά των ΗΠΑ (αν και το Βερολίνο «καίγεται» για την εκχώρηση της Μακεδονίας) οδηγούν τις δυο χώρες στο «μάτι» ενός βαλκανικού «κυκλώνα» με Αλβανούς και Σέρβους να είναι ήδη «με το δάκτυλο στην σκανδάλη».

Πριν λίγο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του προς τους Σκοπιανούς δήλωσε ότι «Απέτυχε η προσπάθεια αυτών που θέλουν να πάνε κόντρα στην πλειοψηφία του λαού. Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση», ενώ ο Κότσο Ντανάι,  επικεφαλής του Κινήματος για τη Φυσική Αλβανία που περιλαμβάνει εδάφη από πέντε γειτονικά κράτη (και της Ελλάδας, φυσικά), ζήτησε από τους αλβανόφωνους να ανακηρύξουν στα Σκόπια το τρίτο αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με τον θεωρητικό της «Μεγάλης Αλβανίας»,  «η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ,  ήταν μια προσβολή για τους Αλβανούς, αφού  τόσο η αλβανική σημαία, όπως είναι γνωστό, όσο και η γλώσσα δεν αναγνωρίζονται ως συστατικό του κράτους».
«Χθες στα Σκόπια, ο ‘μακεδονικός’ σοβινισμός και αυτός των Βρυξελλών απέτυχε, οι Αλβανοί σήμερα πρέπει να ανακηρύξουν το τρίτο αλβανικό κράτος», είπε μεταξύ άλλων ο Κότσο Ντανάι.
Ολα αυτά ενώ ελάχιστα βορειότερα και στον απόηχο του σκοπιανού δημοψηφίσματος και των προκλητικών στρατιωτικού κινήσεων Κοσοβάρων που κατέλαβαν την τεχνητή λίμνη που ήλεγχαν οι Σερβοι, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μεταβαίνει εκτάκτως στην Μόσχα για να δει τον Β.Πούτιν.
Αμέσως Ρωσία και Σερβία ανακοίνωσαν κοινές ασκήσεις στο έδαφος του Βελιγραδίου από 1 έως 5 Οκτωβρίου. 
Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος μαχητικά MiG-29 που παρέλαβε πρόσφατα το Βελιγράδι από την Μόσχα, ελικόπτερα Mi-8, άρματα μάχης κτλ.
Σε περίπτωση που οι αλλαγές συνόρων που κυοφορούνται στο Κόσοβο αποτύχουν ενώ έχει ήδη αποτύχει και το δημοψήφισμα στα Σκόπια, τότε όλα είναι ανοικτά στα Βαλκάνια. Αυτό το έχουν αντιληφθεί ειδικά οι Αλβανοί.
Ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε χωρίς περιστροφές ότι θα ζητήσει την βοήθεια του Β.Πούτιν και της Ρωσίας για "ισχυρή πολιτική υποστήριξη"κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στην Μόσχα την Τρίτη.
"Πιστεύω πως θα λάβω την υποστήριξη από τον Πρόεδρο Πούτιν" απάντησε ο Vucic σε ΜΜΕ σχετικά με το Κόσοβο.
"Θα συζητήσουμε και για κοινά σχέδια" πρόσθεσε.
Σχολίασε επίσης το δημοψήφισμα στα Σκόπια λέγοντας πως η "ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξουν περισσότερο σεβασμό προς τα μικρά έθνη και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει".
"Πρέπει να σεβαστούν την Δημοκρατία, τους θεσμούς, το Σύνταγμα και τους Νόμους όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις των λαών" ανέφερε.
"Οι λαοί είναι ώριμοι ειδικά στα Βαλκάνια, κάποιος πρέπει να το αντιληφθεί"πρόσθεσε.
Εσπευσμένα ανακοινώθηκαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας - Σερβίας, την στιγμή που η Ρωσία παρατηρεί την κατάσταση με αυξημένη ανησυχία: Δεν θέλει κρίση στα Βαλκάνια και ειδικά δεν θέλει στρατιωτική κρίση.
«Η επίδειξη εισβολής των Eιδικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου στις σερβικές περιοχές στα βόρεια της επαρχίας στις 29 Σεπτεμβρίου, οι οποίες αψήφησαν τις υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, είναι απλώς μια πρόκληση με στόχο τον εκφοβισμό των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και την άσκηση πίεσης στη Σερβία» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Καταδικάζουμε σε αυτό το θέμα την παθητική συμπεριφορά των διεθνών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες δεν έχουν αναλάβει δράση, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε η Ζαχάροβα
Ομως, ειδικά οι Αλβανοί, φαίνεται να διαφωνούν: Αλβανικές ένοπλες δυνάμεις εισήλθαν για πρώτη φορά στο έδαφος του Κοσσόβου για κοινές ασκήσεις με τις ειδικές δυνάμεις ROSU.
Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάντερ Βουλίν, ανακοίνωσε ότι οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής.
«Νωρίς χτες το πρωί, ο Αρχηγός του Επιτελείου του Στρατού της Σερβίας, αντιστράτηγος  Μίλαν Μοϊσιλόβιτς και εγώ είχαμε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και Ανώτερο Διοικητή του Στρατού της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς και αναφέραμε την ανάπτυξη της επιτυχούς πολεμικής ετοιμότητας και εκπλήρωσης των εντολών που μας έδωσε», είπε ο Βουλίν.
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ενέργεια, την προσπάθεια και την ικανότητα όλων των μελών του στρατού της Σερβίας, αλλά συγχρόνως εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το τι συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο.
Ταυτόχρονα όπως αναφέραμε για πρώτη φορά Αλβανοί στρατιωτικοί εισέρχονται για άσκηση με τους «Αλβανούς» του Κοσσόβου σε περιοχή όπου κατοικούν Σέρβοι.
Η πληροφορία αυτή δίνει άλλη διάσταση στο επεισόδιο του Σαββάτου όταν όπως αποκάλυψε το pronews.gr, 80 άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης – ROSU της αστυνομίας του Κοσσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε
Συγκεκριμένα αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Μιτρόβιτσα για εκτέλεση προσομοίωσης σύρραξης με τους Σέρβους. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν αργεί...
Ιδού φωτό από τη ανάπτυξη αυτή:
Kι ένα βίντεο από πρόσφατη ρωσο-σερβική στρατιωτική άσκηση:
\
pronews