6.10.18

Ρώμη προς Βρυξέλλες: «Εάν πάτε να μας κάνετε Ελλάδα το χάος που θα προκληθεί θα είναι χίλιες φορές χειρότερο»!

Φαίνεται ότι οι Ιταλοί πολιτικοί δεν είναι ευνουχισμένοι όπως κάποιοι άλλοι... Juan
Αμετακίνητη είναι η Ρώμη στο θέμα του προϋπολογισμού που παρουσιάζει έλλειμμα 2,4% απέναντι στις Βρυξέλλες, οι οποίες βλέπουν με τρόμο μια ενδεχόμενη κρίση με την Ιταλία.  

Μετά μάλιστα και την απόρριψη του τελεσιγράφου απο τις Βρυξέλλες το οποίο έδινε στη Ρώμη  καιρό μέχρι τοις 15 Οκτωβρίου για να προβει σε "διορθωτικές κινήσεις" στον προϋπολογισμό, νέες δηλώσεις απο τη Λέγκα κάνουν λόγο για επερχόμενη "παγκόσμια οικονομική καταστροφή", εάν επιμείνουν οι γραφειοκράτες στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού συσχετίζοντας την κατάσταση με την Ελλάδα:
«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή» προειδοποίησε ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, και υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας.
Ο Μπόργκι επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα».
Ο Ιταλός βουλευτής δήλωσε ότι το  χάος που θα προκύψει θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.
Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο απείλησε ότι «αυτή εδώ η Ευρώπη δεν θα υπάρχει σε έξι μήνες που θα γίνουν ευρωεκλογές, σαν τον πολιτικό σεισμό που συνέβη στις εκλογές της 4ης Μάρτιου στην Ιταλία θα γίνει πολιτικός σεισμός στις ευρωεκλογές του Μαΐου».
«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα»,τόνισε νωρίτερα από το Μιλάνο ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Ματέο Σαλβίνι συνέχισε τον «πόλεμο λέξεων» με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατηγορώντας τον για την «καταστροφή της Ευρώπης».
Την Παρασκευή ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντις Ντομπρόβσκις απέστειλαν επιστολή στον ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, με την οποία εξέφρασαν φόβους για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος της χώρας.
Την ιδία ώρα, σε συνέντευξή του σε αυστριακές εφημερίδες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος μιας δεύτερης Ελλάδας για την Ευρώπη τόνισε ότι «αν έλεγα κάτι τέτοιο οι Ιταλοί θα αναστατώνονταν ξανά… Δεν συγκρίνω την Ελλάδα με την Ιταλία, πρόσθεσε, πάρα τα υψηλή επίπεδα χρέους και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».
 pronews