Το ισχνό αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στα Σκόπια θα καθυστερήσει χρονικά τη δεσμευτική Συνταγματική Αλλαγή, προσφέροντας έτσι στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου το «μάννα εξ ουρανού» για την απρόσκοπτη συνεργασία τους και μέσα στο 2019, έστω και αν σε πολιτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι «μαζί θα βουλιάξουν» στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.
Οι πολίτες της ΠΓΔΜ απάντησαν με συντριπτική αποχή από την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γυρίζοντας σαφώς την πλάτη στους εκπροσώπους του διεθνούς πολιτικού τζετ-σετ, που επισκέφθηκαν μαζικά τα Σκόπια προπαγανδίζοντας την Συμφωνία.
Και οι οποίοι έχασαν βεβαίως τα λεφτά τους. Γιατί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι το δημοψήφισμα, ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία είχαν διαθέσει κατά προσέγγιση 50 εκατομμύρια δολάρια για την καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ και άλλα 30 εκατομμύρια προς την Αλβανία για την θετική ψήφο των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Αντίστοιχα η Ρωσία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διέθεσε 20 εκατομμύρια στο VMRO για το ΟΧΙ -αλλά μόνον η Μόσχα λοιδορήθηκε διεθνώς...
Οι χρηματοδοτήσεις και οι εξαγορές των δυτικών είναι «φιλική συνεισφορά».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έσπευσε αμέσως να ενημερώσει τους συμμάχους του στις ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα χαμηλά ποσοστά του δημοψηφίσματος.
Εξέφρασε όμως την βεβαιότητα του ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα περάσει από τη Βουλή.
Παρ όλα αυτά ο κ Ζάεφ, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως προβληματισμένος από τον ορατό- κατ’ αυτόν- κίνδυνο λαϊκής κατακραυγής είτε και εξέγερσης εναντίον της Συμφωνίας, είτε εγκριθεί είτε όχι η Συνταγματική αλλαγή.
Με άλλα λόγια ο κ Ζάεφ επιχειρεί να ρίξει στα μαλακά το μικρό ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα (γύρω στο 35% που αντιστοιχεί σε λιγότερες από 600.000 ψήφους, εκ τω οποίων το 90% είναι θετικές και το 6% αρνητικές), δίνοντας έμφαση στην υπερψήφιση από τη Βουλή της Συνταγματικής Αλλαγής, που θα διασώσει την Συμφωνία των Πρεσπών.
Το πρόβλημα του όμως είναι ότι θα χρειαστεί τα 2/3 των βουλευτικών ψήφων, τις οποίες δεν έχει αυτή την στιγμή. Υπολείπονται δηλαδή ένας αριθμός περίπου 10 και πλέον βουλευτών, που πρέπει να αλιευθούν από άλλα κόμματα κα κυρίως από το σκληροπυρηνικό VMRO.
Και σ αυτό το σημείο οκ Ζάεφ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την ενεργό συνδρομή των συμμάχων του ( ΗΠΑ Γερμανίας Βρετανίας) , που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 100 εκατ. δολαρίων!!!
Στον αντίποδα το σκληροπυρηνικό VMRO , (αλλά και ο πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ) θεωρεί τον εαυτόν του νικητή του δημοψηφίσματος, καθώς η θέση του για αποχή κέρδισε ουσιαστικό έδαφος και αυτό του δίνει τον αέρα να ζητά την απόσυρση των Σκοπίων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Η αντεπίθεση Ζάεφ είναι ότι πρώτα θα έρθει η Συνταγματική Αλλαγή στη Βουλή και μόνον αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Εκ των πραγμάτων όμως η διαδικασία για την Συνταγματική Αλλαγή στα Σκόπια και οι αναμενόμενες «διευθετήσεις» μεταξύ των βουλευτών (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι θα επανέλθουν δριμύτεροι... στη λοταρία υπέρ της απόρριψης των αλλαγών), θα καθυστερήσουν για ένα εύλογο διάστημα την ολοκλήρωση των συζητήσεων και διαβουλεύσεων στην Βουλή των Σκοπίων, με προοπτική, τους πρώτους μήνες του 2019.
Η προοπτική αυτή θα είναι... μάννα εξ ουρανού για την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία εκ των πραγμάτων δεν θα πιεστεί να φέρει η ίδια στην ελληνική Βουλή προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών, μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως υπολογίζεται τώρα.
Επιπροσθέτως, απομακρύνεται η υλοποίηση της απειλής Καμμένου για άμεση αποχώρηση του από την κυβέρνηση.
Δι’ αυτού του τρόπου ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να μείνει ανέπαφος, ενώ ο κ Καμμένος μπορεί να αυξήσει με το αζημίωτο τη ρητορική του εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών προς άγρα ψήφων. Και δι’ αυτού του τρόπου η δύσκολη κύρωση της Συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο να περάσει στην επόμενη κυβέρνηση.
Στην πρώτη επίσημη ελληνική αντίδραση για το Δημοψήφισμα στα Σκόπια, η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρεί να υποβαθμίσει σαφέστατα την αρνητική έκβαση του Δημοψηφίσματος, αποδίδοντας το σε κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, πλαστών ειδήσεων εγκλωβισμό σε στερεότυπα αλυτρωτισμού κλπ. ενώ από την άλλη στηρίζει πλήρως την αόριστη θέση Ζαεφ ότι το Δημοψήφισμα είχε «συμβουλευτικό χαρακτήρα» και δεν αποτελούσε δεσμευτικό όρο της Συμφωνίας».
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύεται για μια ακόμα φορά έναντι των Σκοπίων και των ξένων ενδιαφερομένων δυνάμεων ότι θα διαφυλάξει τη «θετική δυναμική» της Συμφωνίας των Πρεσπών, χρησιμοποιώντας ίσως ως ευφάνταστο επιχείρημα ότι οι Σκοπιανοί απείχαν από το Δημοψήφισμα διότι θεώρησαν ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας τη Συμφωνία των Πρεσπών! Και θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος...
pronews
____________________
- Ένα επίκαιρο (προφητικό) τραγουδάκι αφιερωμένο στο δίδυμο Τσίπρα- Καμμένου:
Juan