16.10.18

Απάντηση της Τουρκίας στα σχέδια Λευκωσίας για «χαλαρή» συνομοσπονδία: «Το συζητάμε»

Άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας στα σχέδια Λευκωσίας για χαλαρή συνομοσπονδία με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να προχωράει σε μια δήλωση που δείχνει ότι η Άγκυρα «το συζητάει» αφού πολύ απλά την συμφέρει.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την συνάντησή του μελεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε πως «μόνο και μόνο για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό για τη Τουρκία δεν έχει σημασία να καθίσει στο τραπέζι ξανά. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν αποτέλεσμα».
Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις γύρω από τη Κύπρο. «Η έγνοια μας» είπε, «δεν είναι να καβγαδίσουμε με κανέναν, αλλά να διαμοιραστεί δίκαια ο φυσικός πλούτος».
Σημειώνεται ότι προχθές η Τουρκία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα αρχίσει την πρώτη γεώτρηση της στην κυπριακή ΑΟΖ στις 29 Οκτωβρίου, στην περιοχή της Αλάνια, 125 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάλυα, απέναντι από της ακτές της Βόρειας Κύπρου, ενώ ανενόχλητη συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, πάντα μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ (δυτικά και νοτιοδυτικά) με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και επιπροσθέτως ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από την Κύπρο.
Στον αντίποδα, η Λευκωσία δια του προέδρου Αναστασιάδη, λίγο πριν την επανάληψη των συνομιλιών στο τέλος Οκτωβρίου, έχει αρχίσει να λανσάρει δημόσια την ιδέα της «χαλαρής συνομοσπονδίας» ως λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.
Μια πρόταση από ελληνοκυπριακής πλευράς, που ανατρέπει την πάγια κυπριακή θέση περί  Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, οδηγώντας σε χαλαρή αποκεντρωμένη και αποδυναμωμένη κεντρική διοίκηση - προθάλαμο πιθανότατα δύο κρατών στο νησί.
Έτσι λοιπόν οδεύουμε προς κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ευλογίες όλων ακόμα και αυτών που υποτίθεται έχουν αναλάβει να την προστατεύουν επιβεβαιώνοντας έτσι το σημερινό ρεπορτάζ του pronews.gr και της Κύρας Αδάμ
Φυσικά όλα αυτά γίνονται με την γνωστή πίεση των Αμερικανών που θέλουν άμεση λύση όλων των θεμάτων σε Αιγαίο και Κύπρο διότι αυτά που κρύβονται στους αντίστοιχους βυθούς δεν μπορούν πλέον να περιμένουν.
pronews