6.10.18

Ισχύει μια συμφωνία που απορρίπτουν και οι δύο λαοί; Του Στέλιου Παπαθεμελή*

.


 
            

Οι πολίτες των Σκοπίων κατέφεραν ένα ηχηρότατο βαρύ ράπισμα με την αποχή τους της περασμένης Κυριακής στους περίδοξους «προστάτες» τους. Λυτοί και δεμένοι, ζωντανοί και «κατεψυγμένοι» δυτικοί ηγέτες αποδύθηκαν σε μια πρωτοφανή προπαγανδιστική εκστρατεία υπέρ της εθνικά απαράδεκτης για μας συμφωνίας των Πρεσπών.

            Έπεσαν καταπάνω τους δυνάμεις και υπερδυνάμεις και δεν υπέκυψαν ούτε στο δέλεαρ, ούτε στις πιέσεις. Δεν μας διαφεύγει πάντως ότι οι απέχοντες είναι κατ’ τα άλλα ανθελληνικότεροι των μετασχόντων.



            Οι γελοιογράφοι – ασφαλώς όχι όλοι – είναι συχνά σοφότεροι από τους «σοφούς συζητητάς του αιώνος τούτου». Δείγμα ο Κώστας Μητρόπουλος (ΝΕΑ 28/9/18). Βάζει τον Ερντογάν απέναντι στο δικό μας, όπου ο τούρκος του λέει : «Δώσατε μια χαρά τη Βόρεια Μακεδονία! Με το Ανατολικό Αιγαίο, τι ζόρι τραβάτε Αλέξη;». Ο κ. Τσίπρας αποκρίνεται: «Ξεμείναμε Ταγίπ από Λίμνες! Οι Πρέσπες πλέον δεν πλησιάζονται». Οπότε παρεμβαίνει ξαφνικά ο «θριαμβευτής» των Πρεσπών εξοχώτατος ΥπΕξ: «Ψάχνουμε βέβαια»! «Ψάχνονται», δεν ψάχνουν  οι δράστες. Ο λαός όμως δεν τους «ψάχνει» πια. Τους ξέρει πολύ καλά…….

            Από τις απόρρητες συνομιλίες των ηγετών ΠΓΔΜ (27/1/18 και 19/5/18 – «Καθημερινή» 2/10/18) το συμπέρασμα των συνομιλητών (Ιβανώφ, Ζάεφ, Δημητρώφ κλπ.) είναι σαφές ότι πρέπει να βιαστούν να κλείσουν καθώς αποτελεί «ευνοϊκή συγκυρία ότι στην εξουσία [της Ελλάδος] είναι η Αριστερά»! Θυμηθείτε εδώ τον Ανιέλι: «Υπάρχει μια  αριστερά πού μας είναι πιο χρήσιμη από τη δεξιά…Μάς κάνει όλα που δεν μπορεί να μάς κάνει η δεξιά»!

            Δέστε και που εντόπισε ο Ιβανώφ την ευνοϊκή συγκυρία: «Ο Τσίπρας είναι θετικότερος από τον Παπανδρέου. Θέλει λύση.Δεν ορκίσθηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος»!

            Ενώ αποκαλυπτικότατος ο Δημητρώφ μάς πληροφορεί: «Η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση. Είναι έτοιμη να ονομάσει την μακεδονική γλώσσα ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

            Άρα η παράδοση των τιμαλφών μας είχε προσυμφωνηθεί πριν από τις Πρέσπες. Εκεί οι δικοί μας πήγαν «σαν έτοιμοι από καιρό». Αρμόδιοι ξένοι επιστήμονες που γνωρίζουν ιστορία όπως ο Stefan Troebst, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, πολιτιστικής ιστορίας Ανατολικής Ευρώπης με ειδίκευση στην ΠΓΔΜ, θεωρεί «ακατανόητη από ελληνικής σκοπιάς την αποδοχή του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» για το μόρφωμα των Σκοπίων» και επισημαίνει: «Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, γίνεται η υπόθεση ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο «πηγαίνουν πακέτο» και πρέπει κατά κάποιον τρόπον να ενωθούν ανάλογα»!!!

            Και επειδή οι Έλληνες κολλήσαμε στον αστερισμό του «δεν διεκδικούμε τίποτε», ενώ οι γείτονές μας τούρκοι, βούλγαροι, σκοπιανοί, αλβανοί διεκδικούν από μάς τα πάντα, αντιλαμβάνεσθε ότι ανοίγουμε την όρεξή τους και τον ασκό του Αιόλου.

            Οι σκοπιανοί πολίτες με την συντριπτική αποχή τους απονομιμοποίησαν απολύτως την περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ζάεφ και οι διεθνείς προστάτες του έπαιξαν και έχασαν. Οι σχεδιασμοί νεκρανάστασής της, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να την αναστήσουν, δεν πρόκειται να έχουν καλό τέλος.

            Δεν μπορεί ποτέ να ισχύσει μια συμφωνία την οποία δεν την θέλουν και οι δύο λαοί.

            Βεβαίως «το βασικό μας πρόβλημα είναι», όπως έγραψε πρόσφατα ο Γάλλος φιλόσοφος Marcel Gauchet, «ότι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν αντιλαμβάνονται την κοινωνία στην οποία ζουν».

            Για το ελληνικό πολιτικό προσωπικό στη μέγιστη πλειοψηφία του βουνό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει…….




 

*Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

E-mail: stpapathemelis@gmail.com,danagennisi.press@gmail.com