11.10.18

«Την ουρά στα σκέλια» έβαλαν οι Βρυξέλλες μετά τις απειλές της Ρώμης: «Δεν πρόκειται γίνει Ελλάδα η Ιταλία»

«Οπισθεν ολοταχώς» από τις Βρυξέλλες απέναντι στην ισχυρή και απόλυτη θέση που έχει διατυπώσει η Ρώμη για τον προϋπολογισμό και την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί απέναντι στις κελεύσματα των Βρυξελλών: 
«Δεν συντρέχει κίνδυνος η Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού ή να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδο κατώτερο αυτού που θεωρείται επένδυση, διότι η ιταλική οικονομία παραμένει ισχυρή», διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η απάντηση αυτή δόθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Ρέγκλινγκ ερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η Ιταλία έχανε την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2010, όταν είχε ξεσπάσει η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη.«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι δύο βαθμίδες πάνω. Δεν πρόκειται να γίνει Ελλάδα.
Η Ιταλία είναι μια μεγάλη οικονομία που αντιμετωπίζει επιλύσιμα προβλήματα», απάντησε ο Ρέγκλινγκ, μετά την σκληρή στάση της ιταλικής κυβέρνησης που προειδοποίησε με έξοδο από το ευρώ αν συνεχίζονταν οι πιέσεις, με την περίφημη διακήρυξη πριν τέσσερις ημέρες ότι: «Με την λιρέτα όλα ήταν καλύτερα».
Oι Βρυξέλλες απειλούσαν μέχρι τώρα την Ρώμη ότι τα σχέδια του ιταλικού ελλείμματος της προσεχούς τριετίας, ενείχαν την απειλή να γίνει η Ιταλία, Ελλάδα του 2010, κάτι που ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσει στην γειτονική χώρα.
Στον απόηχο της διαμάχης, το κόστος δανεισμού στην Ιταλία «χτύπησε» υψηλό τετραετίας με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να εκτινάσσεται πάνω από το 3,6% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2014.
Την απάντηση σε όσους παρομοιάζουν την Ελλάδα με την Ιταλία, θεωρώντας ότι η Ρώμη θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με την Αθήνα, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήματα πίσω, καθώς οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να μας στηρίξουν. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι θα καταλήξουμε όπως η Ελλάδα», τόνισε ο Μ.Σαλβίνι σε δηλώσεις του στο δεύτερο πρόγραμμα της Rai (Rai2).
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η αύξηση των spreads στα ιταλικά ομόλογα αποτελεί προϊόν «συνωμοσίας» ο επικεφαλής της Lega Nord, είπε: 
«Δεν είμαι φίλος των συνωμοσιών. Πιθανώς ορισμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν να φοβίζουν τις αγορές ή υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να τις φοβίσουν, αν και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν έχουν εξετάσει ούτε κατά το ελάχιστο το οικονομικό μας πρόγραμμα.
Όταν το πράξουν όλα θα ησυχάσουν. Εάν, όμως, υπάρχουν κάποιοι που προχωρούν σε πωλήσεις γιατί δεν τους αρέσει η ιταλική κυβέρνηση και γιατί υπακούν στις εντολές της Ευρώπης, θα πρέπει να τους θυμίσω ότι εμείς ως κυβέρνηση δεν θα κάνουμε πίσω.
Οι Ιταλοί είναι εδώ έτοιμοι να μας στηρίξουν. Και επαναλαμβάνω, εμείς δεν θα έχουμε την κατάληξη της Ελλάδας».
pronews