10.10.18

Με τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς το Χρηματιστήριο


Οι ισχυρές πιέσεις που έχουν σημειωθεί στις τραπεζικές μετοχές τις τελευταίες ημέρες όχι απλώς δεν υποχώρησαν, αλλά εξαπλώθηκαν χθες και στο υπόλοιπο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου και κυρίως στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά 20 μηνών και τον τραπεζικό δείκτη 32 μήνες πίσω.

Μάλιστα, στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις που ακολούθησαν το ράλι ανακούφισης μετά το κραχ της «μαύρης Τετάρτης» το Χ.Α. σημειώνει πτώση 7,4%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος μόνο τον Οκτώβριο έχει χάσει το 15% της κεφαλαιοποίησής του – έπειτα από πτώση 24% τον Σεπτέμβριο, στέλνοντας την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κάτω των 5 δισ. ευρώ, από τα 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Χθες ο τραπεζικός δείκτης έχασε το 3,5% της αξίας του και έκλεισε στις 486,21 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε στο 1,172 ευρώ (πτώση -1,51%), η Εθνική Τράπεζα στο 1,538 ευρώ (πτώση 3,88%), η Eurobank στο 0,5 ευρώ (πτώση 5,12%) και η τράπεζα Πειραιώς στο 1,127 ευρώ (πτώση -7,62%).
Η κυβερνητική προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, δημοσιοποιώντας την πρόθεση για τη δημιουργία ενός σχήματος εγγυήσεων, επέφερε τελικώς το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Με δεδομένο μάλιστα ότι το σχέδιο κάθε άλλο παρά ώριμο είναι και προσκρούει σε μια σειρά από εμπόδια, όπως η νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, η αγορά ερμήνευσε αυτούς τους σχεδιασμούς ως δημόσια αναγνώριση του προβλήματος από τα πιο επίσημα χείλη.
Στη βάση αυτή όχι απλώς αγνόησε τις νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι τράπεζες έναντι του SSM για μια ουσιαστική μείωση των κόκκινων δανείων από το υψηλό του 47,7% σε ποσοστό κάτω από 20% έως τα τέλη του 2021, αλλά λειτουργεί σαν να έχει προεξοφλήσει την αποτυχία τους! Στα επιτελεία των τραπεζών είναι διάχυτη η ανησυχία και –όπως σημειώνουν– αναζητείται ο καταλύτης που θα αντιστρέψει το κλίμα.
Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά εγχώριοι αναλυτές, οι ανησυχίες γύρω από τον τραπεζικό κλάδο δεν φαίνεται να κατευνάζονται, προκαλώντας πιέσεις και σε άλλες μετοχές, με τους ξένους επενδυτές να ρευστοποιούν παραβλέποντας τα υγιή θεμελιώδη των εταιρειών και να πωλούν «ό,τι μπορεί να ρευστοποιηθεί». Ο «καταστροφικός» απολογισμός των τελευταίων αυτών συνεδριάσεων είναι πως το χρηματιστήριο σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 21% και να ακολουθούν ο κινεζικός δείκτης, ο οποίος καταγράφει πτώση της τάξης του 18,7%, και ο τουρκικός BIST 100 με απώλειες 17,7%.
Αν και η αγορά ξεκίνησε χθες με διαθέσεις βελτίωσης, η νέα αναταραχή στα ιταλικά ομόλογα και τις μετοχές, σε συνδυασμό με την εκτόξευση της απόδoσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στα υψηλά 7,5 ετών, λόγω των προσδοκιών για ταχύτερες και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Fed, δεν μπορούσε παρά να παρασύρει το ευάλωτο ελληνικό Χρηματιστήριο σε νέα πτώση. Αν και το «γύρισμα» που σημειώθηκε στη συνέχεια τόσο στην Ιταλία όσο και στις ΗΠΑ, με τις πιέσεις να αποκλιμακώνονται, λειτούργησε «ανακουφιστικά» για τα ελληνικά ομόλογα περιορίζοντας την άνοδο των αποδόσεων, δεν έκανε το ίδιο για το Χ.Α. το οποίο επέμεινε στον δρόμο της... καθόδου.
Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου και στο 4,59% και πολύ κοντά στα υψηλά έτους, καθιστώντας απαγορευτική για αρκετούς μήνες την όποια προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Δύσκολη αποστολή
Με αυτά τα δεδομένα και με το επενδυτικό κλίμα απέναντι στην ελληνική αγορά να έχει πλέον επιδεινωθεί σημαντικά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται αντιμέτωπος χθες και σήμερα με το πολύ δύσκολο έργο να πείσει τους Ασιάτες επενδυτές να τοποθετηθούν (ή να «στοιχηματίσουν», όπως είπε ο ίδιος) στη ρηχή και ευάλωτη ελληνική αγορά, ειδικά τη στιγμή που η Ασία έχει φέτος ζήσει έντονα τους κραδασμούς των αγορών και η στρατηγική αποφυγής ρίσκου είναι ιδιαίτερα έντονη στα χαρτοφυλάκια των funds της περιοχής.
kathimerini