28.9.18

Συναγερμός: (ΔΕΙΤΕ) Live η πορεία του κυκλώνα "Zορμπά" (!!!!!)




Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται από την Τρίτη η χώρα, με τον «Ξενοφώντα» να έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, ενώ «μορφή» πήρε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς». Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας μέχρι στιγμής είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, με το Κάβο Ντόρο να κερδίζει την... πρώτη θέση, καθώς η ταχύτητα του ανέμου άγγιξε τα 140 χλμ./ώρα.

Παρακολουθήστε ζωντανά την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα στο παρακάτω γράφημα. Το zougla.gr θα σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία του φαινομένου. 



 

Εν τω μεταξύ, πολύ ισχυρούς ανέμους και μεγάλες ταχύτητες κατέγραψε και ο μετεωρολογικός σταθμός στην Πεντέλη, καθώς οι ριπές των ανέμων άγγιξαν τα 108 χλμ. την ώρα. Μεγάλες ταχύτητες καταγράφηκαν, επίσης, στη Σαμοθράκη, στη Μονεμβασιά, αλλά και στην Αράχωβα. Μικρή εξασθένηση  παρουσίασαν σήμερα οι άνεμοι και δόθηκε εντολή μερικής άρσης του απαγορευτικού που είχε εκδοθεί.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Ανοιχτή είναι και η πορθμειακή γραμμή Πέραμα - Σαλαμίνα. Κλειστές θα παραμείνουν, ωστόσο, η γραμμή Ρίο - Αντίρριο και οι γραμμές Αρκίτσα - Αιδηψός, Καβάλα - Πρίνος. Ανοιχτή είναι η γραμμή Καβάλα - Θάσος και Αγ. Μαρίνα - Ν. Στύρα.

Στις γραμμές Κυλλήνη - Ζάκυνθος, Κυλλήνη - Κεφαλονιά και Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα, τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων. Πάντως, παρά την εξασθένηση των ανέμων, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

«Μινιατούρα» των κυκλώνων που βλέπουμε συνήθως να «χτυπούν» στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τον κυκλώνα «Ζορμπά» ο κ. Μιχάλης Πετράκης, ομότιμος ερευνητής και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος. Σημείωσε ότι τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα εκτιμούν ότι θα κινηθεί προς την Κρήτη και μετά θα «ανέβει» το Αιγαίο.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Παρασκευής, καθώς σχηματίστηκε ο κυκλώνας «Ζορμπάς» και κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και το Σάββατο θα μετατραπεί σε μεσογειακό κυκλώνα (medicane), επηρεάζοντας τη χώρα μας με πολύ έντονα φαινόμενα.

Tι καταγράφουν τα ιταλικά μετεωρολογικά δίκτυα

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ιταλική Στρατιωτική Μετεωρολογική Υπηρεσία δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τον σχηματισμό του κυκλώνα στην Αδριατική.







Η «Corriere della Serra» αναφέρει σε τίτλο της πως ένας μεσογειακός κυκλώνας κατευθύνεται προς την Ελλάδα με ριπές ανέμου που φτάνουν τα 160 χλμ./ώρα.



To ιταλικό μετεωρολογικό δίκτυο Il Meteo αναφέρει πως το φαινόμενο που έχει σχηματιστεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεσογείου είναι τόσο ισχυρό.



Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός 

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Πολίτικης Προστασίας, καθώς το επόμενο 48ωρο θα σημειωθούν στη χώρα μας άνεμοι εντάσεως 9 - 10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στη νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στις δυτικές Κυκλάδες.
O τροπικός κυκλώνας όπως αποτυπώνεται από το προγνωστικό μοντέλο του Xalazi.gr
O τροπικός κυκλώνας όπως αποτυπώνεται από το προγνωστικό μοντέλο του Xalazi.gr


Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου θα επηρεαστεί η νότια και ανατολική Αττική καθώς και η Εύβοια. Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, έχει ήδη σχηματιστεί βαρομετρικό χαμηλό στα ανοιχτά του Ιονίου, το οποίο θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, την Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο.

Σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς θα στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και στις δυτικές Κυκλάδες, και το σύστημα θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και ανατολικά.

Κύματα ύψους 11 μέτρων μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης 

Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15.00-18.00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Χάρτης με την πιθανή τροχιά του βαρομετρικού συστήματος, όπως την καταγράφει το Metoclub.



Για τη χάραξη της τροχιάς με το ποσοστό πιθανότητας και τον υπολογισμό του χρονικού ορίζοντα διέλευσης, μελετήθηκαν τα επιχειρησιακά τρεξίματα των αριθμητικών μοντέλων GFS/IFS/GEM και των ARPEGE/ICON, των τελευταίων δύο ημερών για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. 

Στη χάραξη της πιθανής τροχιάς περιλαμβάνεται η διέλευση του κέντρου του βαρομετρικού συστήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η έκταση -ή- και η ένταση των φαινομένων που θα επικρατήσουν κατά το πέρασμα του συστήματος, η οποία ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του βαρομετρικού συστήματος, τόσο η τροχιά όσο και η δυναμική του, παρουσιάζουν χαμηλή προγνωσιμότητα και έχει δοθεί μία εκτίμηση κατά προσέγγιση με βάση τα στοιχεία των τελευταίων δύο ημερών. 

Αναφορά στο φαινόμενο κάνουν και τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε το βίντεο του CNN:

 


Οδηγίες από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας 
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης συνιστά στους πολίτες να τηρούν με πολλή προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτηρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.


Πληροφορίες από: Μeteoclub, Iταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Χalazi, EMY,
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018, 14:58
zougla.gr