7.9.18

Η απόβαση των Αμερικανών στη ΔΕΘ


Η εφετινή ΔΕΘ είναι αφιερωμένη στις ΗΠΑ. Έπειτα από πολλά χρόνια απουσίας ή μάλλον ουσιαστικής παρουσίας αναμένεται αυτόν τον Σεπτέμβριο η αναβίωση του «Αμερικανικού Περιπτέρου». 

Η Ουάσινγκτον αποδεδειγμένα ανησυχεί για την ενίσχυση της επιρροής της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια και στη Β. Ελλάδα ειδικάΗ αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στη ΔΕΘ δεν είναι τυχαία. Είναι η φυσιολογική εξέλιξη μιας διαδικασίας που έχει αρχίσει εδώ και καιρό, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το αμερικανικό στρατηγικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Τουρκία. 

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον αποδεδειγμένα ανησυχεί για την ενίσχυση της επιρροής της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια και στη Β. Ελλάδα ειδικά. Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό ή καλύτερα γεωοικονομικό τοπίο, οι ΗΠΑ επιθυμούν -τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο- να επιδείξουν συμπληρωματικά και το οικονομικό ενδιαφέρον τους για την περιοχή, πέρα από την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. 

Όντως, ο κατάλογος των αμερικανικών εταιρειών οι οποίες συμμετέχουν στην εφετινή ΔΕΘ είναι εντυπωσιακός. 

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το άρθρο που δημοσίευσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Γράφει ο Αμερικανός διπλωμάτης: 

«Περίπου πριν από έναν χρόνο, θυμάμαι τον ενθουσιασμό που αισθανθήκαμε όλοι, εγώ και το σύνολο της ομάδας στην πρεσβεία και στο προξενείο, όταν δεχτήκαμε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε ως τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Κάτω από τη φράση-κλειδί, «το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα», ο κ. Πάιατ αναφέρεται στο άρθρο του στο «Πρακτορείο» στην ιδιαίτερα σημαντική παρουσία κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στην 83η ΔΕΘ, αλλά και στην ελληνο-αμερικανική συνεργασία στους τομείς Άμυνας, Εξωτερικής Πολιτικής και Οικονομίας.

Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει εν κατακλείδι, «η ΔΕΘ θα είναι ένα σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις, αλλά είναι απλώς μόνο μία στάση σε ένα μακρύ κοινό ταξίδι, που σίγουρα θα δώσει θετικό τόνο στην επόμενη χρονιά και στα χρόνια που ακολουθούν».


Ποιες αμερικανικές εταιρείες θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ

Σύμφωνα με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, 62 εταιρείες και φορείς συνιστούν την αμερικανική συμμετοχή. Μεταξύ αυτών, εκπρόσωποι από Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft και iSquare.

Ξεχωρίζουν οι συμμετοχές από τους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας (σ.σ.: οκτώ εταιρείες κομίζουν προτάσεις αμυντικών συστημάτων, εξοπλισμού και κυβερνοασφάλειας) και από τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Στο περίπτερο των ΗΠΑ θα έχει ειδική θέση η Coca Cola, όπως και η Caesars Entertainment Corporation (σ.σ.: μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών των ΗΠΑ, που διαχειρίζεται περισσότερα από 50 καζίνο).

Η λίστα της αμερικανικής συμμετοχής:

ABBVIE PHARMACEUTICAL S.A.
ADVENT TECHNOLOGIES
AGROTECH S.A., BOZATZIDIS - MITSIOLIDIS S.A.
AMERICAN FARM SCHOOL & PERROTIS COLLEGE
ANATOLIA COLLEGE
ARIA HOTELS
ASSOCIATION OF AMERICAN EDUCATIONAL & CULTURAL ORGANIZATIONS IN GREECE (AAECG)
AUSA - HELLENIC CHAPTER Bell Helicopters, Erickson Incorporated, QRC Technologies, Kroll, Alpha Systems, Summit Aviation, Aspida, Defense & Foreign Affairs
BDO CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS S.A.
BRITE HELLAS S.A.
CAESARS ENTERTAINMENT CORPORATION
CISCO - INTEL
COCA-COLA HELLAS S.A.
DELOITTE
EARTH FRIENDLY PRODUCTS - ECOS GREECE
EUROPEAN FINANCE & AEROSPACE GROUP - EFA GROUP
EMPIST
FACEBOOK
FULBRIGHT FOUNDATION - GREECE
GOOGLE
HARMONY EXTRACTS
HELLENIC AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION (HAPA)
HELLENIC AMERICAN COLLEGE
HEWLETT PACKARD ENTERPRISE
IBM
INDUSTRY MOTION - KOUIMTZIS GROUP
INNOVATION HUB BY FOUND.ATION
INSTAPURE - K.KATSAROS AND CO P.C.
INTRALOT GROUP
iSQUARE S.A.
JANSSEN - CILAG PHARMACEUTICAL S.A.C.I. JOHNSON & JOHNSON MEDICAL DEVICES COMPANIES
LOCKHEED MARTIN CORPORATION
MEDTRONIC HELLAS S.A.
MEGUIAR'S - I. ATHANASIADIS S.A.
MERCK
MICROSOFT
NEW YORK COLLEGE
ONEX SHIPYARDS - MEMBER OF ONEX TECHNOLOGIES
ORACLE
PFIZER HELLAS S.A.
PHARMASERVE - LILLY
PINEWOOD AMERICAN INT'L SCHOOL OF THESSALONIKI
PRATT &WHITNEY
P&G
ROEBIC HELLAS
RUTGERS UNIVERSITY
SEAMINERALS LLC
SPECIALTY FOOD ASSOCIATION (SFA)
STANLEY BLACK & DECKER HELLAS LTD
TEXAN ENVIPCO
VELTIO
VISA
WEBSTER UNIVERSITY
XEROX HELLAS

Καινοτομίες με τεχνητή νοημοσύνη - Cloudcomputing και Blockchain

Μια σειρά από καινοτόμες ιδέες, οι οποίες προσαρμόζονται στη νέα τεχνολογία και στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου, θα παρουσιαστεί από τις εν λόγω εταιρείες κατά τη διάρκεια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ένας υπερσύγχρονος εξομοιωτής του μαχητικού αεροσκάφους F-35 Lightning II της Lockheed Martin θα είναι προσβάσιμος στο κοινό, ενώ στο περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται εξομοιωτής των F 16 Viper. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η παρουσία του κολοσσού της τεχνολογίας Microsoft. Ο τεχνολογικός κολοσσός θα δώσει βάρος στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στο cloudcomputing, στο InternetofThings και στο πώς αυτά θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Η συμμετοχή της Microsoft θα επικεντρωθεί στο θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων και της σημασίας τους, ένα ζήτημα που αφορά κυρίως τους νέους και το μέλλον τους.

Η IBM θα επικεντρωθεί επίσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη - με την πλατφόρμα Watson της ΙΒΜ και με έμφαση στο Watson Health που απευθύνεται στον νευραλγικό τομέα της Υγείας, το Blockchain, τους Κβαντικούς Υπολογιστές (Quantum Computing), το Security και το Internet of Things (ΙΟΤ). 

Τι σχέση μπορεί να έχει το νερό με την Apple; Την απάντηση δίνει o επίσημος αντιπρόσωπός της για την Ελλάδα. «O Mac, το iPhone, το iPad, το Apple Watch και όλα τα ασυναγώνιστα προϊόντα της Apple, καθώς και τα λειτουργικά τους συστήματα, σχεδιάζονται μαζί και με τέτοιο τρόπο, ώστε όλο το οικοσύστημα να έχει κομψή, αποδοτική και απρόσκοπτη ροή, ακριβώς όπως το νερό. Κάνοντας αυτήν τη συσχέτιση, η iSquare επέλεξε να δημιουργήσει μία εικαστική απεικόνιση αυτής της αξίας, στο περίπτερό της στη ΔΕΘ» σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. 

Στο περίπτερο της εταιρείας «οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από αυτήν την ιδιαίτερη παρουσίαση, να θαυμάσουν το έργο της οπτικοποίησης του νερού που εσωκλείει, παράλληλα, μία απεικόνιση των προϊόντων της Apple σε μορφή ολογράμματος. Η διάφανη σφαίρα του έργου, σαν σταγόνα νερού που αποτυπώθηκε λίγο πριν πέσει και κυλήσει, οδηγεί τον θεατή στο να συνδέσει νοητά το απόλυτο φυσικό αγαθό με το όραμα της Apple, που είναι να κάνει την τεχνολογία, ως βασικό αγαθό, προσβάσιμη σε όλους. Το έργο είναι μια δημιουργία της εικαστικού Δήμητρας Μαρίνη».

Κεντρικό αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί η Visa είναι το μέλλον των ηλεκτρονικών πληρωμών. Παράλληλα, θα έχει ανοιχτή την πόρτα της στις Start Up μέσω προτάσεων συνεργασίας. 

Ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπαίδευση, υγεία, τουρισμός, λιανεμπόριο, χρηματοπιστωτικός τομέας, έξυπνες πόλεις θα παρουσιαστούν στο περίπτερο της Cisco. Στελέχη της εταιρείας που θα βρίσκονται στο περίπτερο θα παρουσιάσουν αρχιτεκτονικές όπως Δικτύωση (EnterpriseNetworking - DigitalNetworkArchitecture), Ασφάλεια, λύσεις συνεργασίας και Datacenter.

Στο περίπτερο της Coca Cola το κοινό θα κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ στη διάρκεια της εφετινής ΔΕΘ θα παρουσιάσει το χαρτοφυλάκιό της και όλες τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί και πρόκειται να υλοποιήσει.

Η Παπαστράτος (θυγατρική της Philip Morris) θα είναι παρούσα με δύο περίπτερα, ένα αφιερωμένο στο iqos καθώς και ένα στην πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα και στις τεχνολογικές εξελίξεις στην αγορά του καπνού. Παράλληλα, η Παπαστράτος έλαβε την πρωτοβουλία να γίνει η ΔΕΘ η μεγαλύτερη smoke free διεθνής διοργάνωση τέτοιου μεγέθους στην Ευρώπη. 

Στο περίπτερο της P&G (της μεγαλύτερης εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο) μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, βίντεο και εικονικές εμπειρίες, οι επισκέπτες θα έρθουν κοντά στην επιστήμη των προϊόντων που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά για τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειάς μας ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το θετικό τους αποτύπωμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Σκοπός είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες την καινοτομία πίσω από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

To FBI, οι πράκτορες και το USS Mount Whitey

Η παρουσία του αμερικανικού στοιχείου θα είναι έντονη και όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας. Όπως έχει γίνει γνωστό, πράκτορες του FBI και της CIA καθώς και ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα περιφρουρούν κεντρικά σημεία της πόλης και όλον τον χώρο διεξαγωγής της Έκθεσης. 

Ξεχωριστή ομάδα ασφαλείας θα συνοδεύει τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση Τραμπ και βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του Αμερικανού υπουργού θα είναι δρακόντεια, ενώ απροσπέλαστα θα είναι τα σημεία από όπου θα διέρχεται. 

Στο λιμάνι της πόλης θα βρίσκεται και η ναυαρχίδα του αμερικανικού 6ου στόλου «USS Mount Whitney», ένα από τα πιο περίτεχνα κατασκευασμένα πλοία, σε ό,τι αφορά στο κοντρόλ, τις επικοινωνίες, την τεχνολογία και νοημοσύνη.
Όσον αφορά στις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, επί ποδός θα βρίσκεται όλη η δύναμη της Θεσσαλονίκης καθώς και περισσότεροι από 1.000 άνδρες από Αθήνα και άλλες πόλεις.

Για τον ίδιο λόγο επιστρατεύονται και 67 διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ (ελαφρά και σκληρά ΜΑΤ).

zougla.gr